"ליברמן יודיע תוך שבוע על ביטול פרויקט הקו המשודרג מבית שמש לירושלים"

כך טוענים גורמים שהשתתפו בדיון פנימי בעירייה * משרד התחבורה: טרם התקבלה החלטה

גורמים שהשתתפו בדיון בעיריית ירושלים בנושא תחבורה טוענים, כי שר התחבורה, אביגדור ליברמן, הצהיר כי ההחלטה הסופית על ביטול הפרויקט מבית שמש לירושלים תתקבל בתוך שבוע. לדברי הגורמים, ליברמן אמר כי יבחר בחלופות המהירות לירושלים כאופציה המהירה לביצוע, וזאת "לא משנה אם בגשר או במנהרה, דרך נתב"ג או בית שמש. הדבר החשוב ביותר הוא לחבר את ירושלים למסילה בהקדם האפשרי".

ויכוחים מקצועיים

במסגרת סיור שנערך אתמול (ג') עם ראש עיריית ירושלים, אורי לופוליאנסקי, אמר ליברמן, כי משרד התחבורה יקבל את כל ההחלטות לעניין הרכבת בתוך חודש. ליברמן אמר, כי ישנם ויכוחים מקצועיים מהותיים עם משרד התחבורה לגבי התוואים והחלופות. המשרד יצטרך להחליט האם לקדם את החלופה הצפונית (ה1) דרך נתב"ג ומודיעין או את חלופה G‏1 דרך בית שמש. עלות הקו המהיר דרך נתב"ג הוא 3 מיליארד שקל, ודרך בית שמש - 1.5 מיליארד שקל.

ההחלטה לבצע את פרויקט שידרוג המסילה בין ירושלים לת"א דרך בית שמש התקבלה ב-1988. על-פי דו"ח של המכון הישראלי לתכנון מחקר ותחבורה שהתפרסם באוגוסט 1998 נקבע, כי משך הנסיעה בין ירושלים לת"א יהיה 50 דקות, וכי תחזית הנושאים לשנת 2010 תעמוד על 3.8 מיליון נוסעים.

שר התשתיות דאז, אריאל שרון, הצהיר כי ניתן יהיה להשלים את הפרויקט בתוך 18 חודשים.

בשנת 1999 הודיע מנכל הרכבת אז, עמוס עוזאני, כי בעלות של 50 מיליון דולר ניתן יהיה לשדרג את הנסיעה, וכי משך הנסיעה יהיה 50 דקות.

"תוך 18 חודשים"

באוגוסט 2001 התקבל האישור לשידרוג הפרויקט, שהיה צפוי להסתיים בתוך 18 חודשים, פברואר 2003. בספטמבר 2002 החליטה רכבת ישראל לבטל את השימוש בקרונות טילטינג, הנחשבים טובים אך יקרים יותר, והוחלט להשתמש בקרונות מסוג IC3.

באוקטובר 2002 פורסם דו"ח מקצועי, שהוכן על-ידי חברת מתת, לפיו זמן הנסיעה בין ירושלים לת"א בקרונות מסוג IC3 יהיה 82 דקות, וצפי הנוסעים עומד על 700 אלף. הדו"ח קבע, כי הקו אינו יעיל, והוא יצליח להעביר רק 4% מנפח התנועה בציר ירושלים-תל-אביב.

"עומדים בחוצות העיר"

מנכ"ל עיריית ירושלים, איתן מאיר, אמר ל"גלובס" בתגובה: "עיריית ירושלים עדיין מחזיקה בעמדה שהקו הנכון והמהיר ביותר לביצוע הוא חלופת G1 (דרך בית-שמש במנהרה תת קרקעית)".

לדברי מאיר, "כבר שנים שאנו עומדים בחוצות העיר, ומבקשים שתיעשה בדיקה אובייקטיבית חיצונית. לעניין שידרוג הקו לירושלים עיריית ירושלים לא נשאלה לגביו. אנחנו יודעים שהקו הזה לא ייצר ביקושים".

לשכת שר התחבורה מסרה בתגובה: "השר מכחיש את הדברים המיוחסים לו, ומדגיש כי אמר רק שאמורה להתקבל החלטה בעניין השידרוג בתוך זמן קצר".