רכבת לשום מקום: בקשה למבקר המדינה לחקור התוכנית לקו המשודרג

מקורבים להנהלת הפרויקט: "בדיעבד מתברר כי הפרויקט תוכנן למגרה, אף אחד לא התכוון לבצע אותו"

ח"כ אופיר פינס (העבודה) פנה למבקר המדינה, פרופ' אליעזר גולדברג, בבקשה לפתוח בחקירה לבחינת תהליך קבלת החלטות בתוכנית הרכבת המשודרגת מתל-אביב לירושלים (חלופה)S בשל החשש לאי סדרים בניהול הפרויקט. זאת, בעקבות הפרסום ב"גלובס" בשבוע שעבר, לפיו יש כוונה במשרד התחבורה לבטל את הפרויקט בקטע שבין בית שמש לירושלים, בנימוק שהפרויקט לא כלכלי ואינו יעיל תחבורתי.

נודע, כי רכבת ישראל הורתה לחברת ברן, המנהלת את הפרויקט, להעביר את מנהל הפרויקט, המהנדס אבישי נווה מתפקיד הניהול. ברן נעתרה לדרישה, ומינתה במקום נווה את מהנדס הפרויקט, אלכס לוצקי. הסיבה הלא פורמלית: "נווה הציק לרכבת בשאלות קשות על תכנון הפרויקט, עלויות וכו". מקורבים להנהלת הפרויקט אומרים: "בדיעבד מתברר כי הפרויקט תוכנן למגרה, אף אחד לא התכוון לבצע אותו. רכבת ישראל לא עשתה את הבדיקות הבסיסיות הנדרשות טרם הביצוע (סקר קרקעות לאורך התוואי, סקר הידרואלוגי, גיאולוגי, תכן של המבנה. במקום לקחת אחריות, רכבת ישראל החליטה להפיל את האשמה במחדליה על נווה".

עוד מתברר, כי כתוצאה מעבודות הקבלנים בשטח, נגרם נזק נופי חסר תקדים. אנשי מקצוע העריכו את עלות השיקום הנופי ב-30 מיליון שקל. לפני כחמישה חודשים התריע היועץ הסביבתי אביעד שר שלום, מפני ההרס הצפוי לנוף. במאמר שפורסם ב"גלובס" קרא שר שלום לרכבת "לרדת מן העץ, לפני שיצמח לגבהים של שערוריית ענק".

משרד התחבורה עומד לקבל החלטה בקרוב לעניין המשך העבודות של הקו מבית שמש לירושלים. מנתונים של רכבת ישראל עולה, כי נותרו לפחות עוד 80 מיליון שקל להשקיע בפרויקט (כולל הקמה תחנה במלחה בעלות של 30 מיליון שקל). בכירים בפרויקט אומרים, כי מצד אחד, הפרויקט הגיע לנקודת אל חזור, ומאידך הרכבת תהיה בבחינת אבן שאין לה הופכין. לטענת מומחים, לא ניתן יהיה להפוך את המסילה לרכבת מטענים, כיוון שיכולת של רכבת לשאת מטענים באזור בעל שיפועים גבוהים וטופוגרפיה קשה היא מאוד שולית. "כמות המטען שניתן יהיה לשנע באמצעות הרכבת היא ממש לא משמעותית". דירקטוריון הרכבת דן בתחילת השבוע בחלופות הרכבת לירושלים. במסגרת הדיון הוצגה האפשרות לביטול הפרויקט בין בית שמש לירושלים. בנוסף הוצגו החלופות המהירותA1 דרך נתב"ג ומודיעין, וחלופה G1 דרך בית שמש בחלופה תת קרקעית. משרד התחבורה אמור לקבל החלטות לגבי ביצוע כל אחת מהחלופות. ההערכות הן, כי תתקבל החלטה לביטול העבודות בקטע בית שמש ירושלים, ולאחר בחינה חיצונית תוכרע שאלת החלופה המהירה.