אלג'יריה: כמות הקורבנות ברעידת האדמה - תוצאה של שחיתות ואי אכיפת חוקי הבנייה

רוב בנייני הדירות שנבנו על ידי המדינה קרסו כמו מגדלי קלפים, לעומת בתים שנבנו באופן פרטי ונותרו על תלם

ביום שבת בשבוע שעבר, נרגמה מכוניתו של נשיא אלג'יריה, עבד אל-עזיז בוטפליקה, עת הגיע לביקור בעיר בומרדס שספג את עיקר עוצמתה של רעידת האדמה שפקדה את המחוז - רעש שעוצמתו הגיעה ל-6.7 בסולם ריכטר.

קריאות גנאי ונאצות קידמו את פניו של בוטפליקה, כשהגיע לסיור בעיירה הסמוכה לבירה אלג'יר - אזור בו נמנו עד כה כאלף הרוגים.

התושבים בצפון אלג'יריה, שניצלו מרעידת האדמה, זועמים על השלטונות, וטוענים שהשחיתות ועצימת העיניים בכל הנוגע לאכיפת חוקי הבנייה במדינה, אחראים במידה רבה למניין הגבוה של הקורבנות.

התושבים טוענים, בין השאר, כי הרשויות התרשלו באכיפת תקנות הבנייה, ומצביעים על העובדה שרוב בנייני הדירות שנבנו על ידי המדינה קרסו כמו מגדלי קלפים, לעומת בתים שנבנו באופן פרטי ונותרו על תלם.

מכשול נוסף בדרכם של מאמצי החילוץ הוא מצב התשתיות במדינה, בעיקר הדרכים והכבישים, שניזוקו קשות ברעש, וכן ההמונים שפוקדים את אזורי ההריסות ומפריעים לעבודות החילוץ.

בשנה שעברה הודיעה ממשלת אלג'יר, כי תקצה שלושה מיליארד דולר לפיתוח תשתיות בשלוש השנים הקרובות. התוכנית כוללת הקמת כבישים, סכרים, קומפלקסים של בנייני מגורים ובתי חולים. יצוין, כי מבחינת התשתיות נחשבת אלג'יריה למדינה המפגרת ביותר באיזור צפון אפריקה.

אין זו רעידת האדמה הראשונה הפוקדת את אלג'יר, אשר קוטלת מספר כה רב של בני אדם. בספטמבר 1954 נהרגו 1,400 בני אדם ונפצעו 14 אלף, באוקטובר 1980 נהרגו כ-3,000 בני אדם ונפצעו כ-8,000. במהלך שנות ה-90 נרשמו עוד מספר רעידות חלשות יותר, בהן נהרגו כמה מאות תושבים.

אלג'יריה החלה את דרכה עוד במאות ה-7 וה-8 לפני הספירה, כשהייתה עוד איזור התיישבות של בני קרטגו. אחר כך הפכה לפרובינציה רומית, ובהמשך עברה מידי הערבים לטורקים, ולבסוף סופחה על ידי צרפת במאה ה-19.

שנות ה-50 חלפו תוך מלחמת עצמאות עקובה מדם, שבסופה קיבלה המדינה את עצמאותה אחרי שהצרפתים עזבו אותה ובן בלה עלה לשלטון. לאחר תקופת שלטון צבאי בשנות ה-90, נערכות בחירות חופשיות ובוטפליקה נבחר לנשיא.

מבחינה כלכלית, עמוד השדרה של המדינה הוא ענפי הנפט, הגז והפטרו-כימיקלים, האחראים ל-60% מהכנסות המדינה, ל-30% מהתוצר, ולמעלה מ-95% מהיצוא.

אלג'יריה נמצאת במקום החמישי בעולם מבחינת מצבורי הגז הטבעי, וליצואנית הגז השנייה בגודלה בעולם אחרי רוסיה. במהלך שנות ה-90, האינדיקטורים הכלכליים של המדינה השתפרו יחסית, בעיקר הודות לרפורמות מבניות שהנהיג המשטר.

שיעור האינפלציה השנתי במדינה בעלת 33 מיליון התושבים עומד כיום על כ-3%, וקצב הצמיחה במדינה גם כן מפתיע והוא עומד על כ-3% בשנה. יחד עם זאת, שיעור האבטלה גבוה מאוד והוא עומד על כ-35%.

בשנה שעברה, קרן אבו-דאבי לפיתוח הודיעה, כי תעניק לממשלת אלג'יריה הלוואה בסך 100 מיליון דולר להקמת 6,000 יחידות דיור. זאת, במטרה לתת מענה למצוקת הדיור הקשה במדינה.

על-פי הערכות, באלג'יריה יש כיום מחסור בעשרות אלפי יחידות דיור. אלה הקיימות, זקוקות לשיפוץ מסיבי על מנת שניתן יהיה להתגורר בהן.

באלג'יריה צפיפות אוכלוסין מהגבוהות בעולם, המגיעה במחוזות מסוימים לצפיפות של תשע נפשות ליחידת דיור. בעיה נוספת במדינה הצפון אפריקנית היא החרפת המחסור במים. בחלקה הדרומי של אלג'יריה, למשל, יורדים בממוצע 70-20 מ"מ גשם בשנה.

בעקבות המצוקה ההולכת וגוברת, הודיע לאחרונה בנק ההשקעות האירופי, כי ילווה לממשלת אלג'יריה 200 מיליון דולר להקמת צנרת להובלת מי שתייה.

אולם, גם באיזורים המשופעים בגשמים, כגון בחלקה הצפוני של אלג'יריה, אין מערכות ביוב וניקוז מפותחות, ואלה שקיימות נהרסו כליל ברעידת האדמה האחרונה.

בנובמבר 2001 פקדו את אלג'יריה שיטפונות עזים, שהביאו למותם של 700 תושבים. בעקבות כך הודיע הארגון לאחדות אפריקה, כי יתרום לממשלת אלג'יריה 100 מיליון דולר כפיצוי על הנזקים.