הונג-קונג: מחלת הסארס מכה בשוק הנדל"ן

מחירי הדיור למגורים בעיר נפלו בכ-5% במהלך הרבעון הראשון של 2003 בהשוואה לרבעון הקודם, והם נמוכים כיום בכ-64% מאז השיא שנרשם ב-1997

שוק הנדל"ן ההונג-קונגי הרפוי, נחלש במהלך הרבעון הראשון של השנה על רקע כלכלה מדשדשת, שסובלת כבר מספר חודשים ממחלת הסארס אשר התפרצה במלוא עוצמתה בעיר-מדינה המזרח אסיאנית.

מנתונים ממשלתיים עולה, כי המלחמה בעיראק, הירידה באמון הצרכנים, ואי הוודאות הגבוהה שבמדינה גרמו לירידה חדה במחירי הדירות ומחירי השכירות.

על פי הערכות ממשלתיות, היקף הפגיעה של הסארס בכלכלה המקומית נאמד בחודש מאי ב-230 מיליון דולר אמריקניים המהווים כ-1.7% מהתמ"ג בחישוב שנתי.

התפרצות המגפה פגעה בעיקר בתחום התיירות, והביאה לירידה של כ-65% במספר המבקרים בחודש אפריל לרמה של 490 אלף איש בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. שיעור התפוסה במלונות צנח בכ-67% אל מתחת לרמה של 20%.

מחירי הדיור למגורים בעיר המשיכו את הירידה התלולה שנרשמה אשתקד, ונפלו בכ-5% במהלך הרבעון הראשון של 2003 בהשוואה לרבעון הקודם והם נמוכים כיום בכ-64% מאז השיא שנרשם ב-1997.

מחירי השכירות למגורים ירדו ברבעון הראשון של השנה ב-4%, והמשיכו בכך ירידה זהה ברבעון שקדם לו. מאז השיא ב-1997, נפלו מחירי השכירות למגורים ב-45%.

גם בשוק המשרדי המצב אינו מבשר טובות, והרשויות המקומיות אינן רואות את האור בקצה המנהרה. מחירי שטחים משרדיים נפלו ברבעון האחרון של 2002 ב-5%, והמשיכו לרדת ב-6% נוספים ברבעון הראשון השנה. מחירי השכירויות לנדל"ן משרדי ירדו ב-5% ברבעון הראשון, והשלימו בכך התרסקות של 58% מאז השיא בשנת 1994.

"מחירי השכירויות עשויים להמשיך לרדת לאור הביקוש הנמוך והתחרות בשוק, שגורמת לבעלי דירות מקומיים להוזיל את הנכסים בכדי לשפר את שיעור התפוסה", נאמר בדו"ח ממשלתי שפורסם בשבוע שעבר.

נציין, כי בהשוואה רבעונית המיתון המעמיק בכלכלה המקומית הקרין לרעה גם שוק הנדל"ן הקמעונאי, שבו נרשמה ירידה של כ-2% במחירי השכירות ברבעון הראשון, וירידה של כ-5% במחירי הנכסים, שהתרחקו בלא פחות מ-59% מהשיא שנרשם בשנת 1997 לפני המשבר החמור שפקד את שווקי מזרח אסיה.

סך היקפי הפעילות בנכסי נדל"ן ירד בעיר-מדינה בשיעור חד של 5% במהלך הרבעון, כאשר עיקר ההאטה הורגש בשוק המגורים, שבו נרשמה ירידה של כ-10%.

בקרן המטבע הבינלאומית, דווקא סבורים שמצבה של הונג קונג איננו כל כך גרוע, ומעריכים שהתוצר המקומי דווקא ירשום השנה עלייה של כ-2.2%, למרות ההשפעות שיש לסארס. עם זאת, בקרן מזהירים נרשמה "עלייה משמעותית ברמת הסיכון" לגבי התחזיות למצב הכלכלי במדינה.

נתון מאקרו מדאיג נוסף הוא חוסר יציבות המחירים במדינה: ב-2003 כולה צפויה להירשם ירידה של כ-2% במדד המחירים לצרכן, בהמשך לדפלציה של כ-3% אשתקד.

בקרן מעריכים ששיעור האבטלה בהונג קונג וגורמים מבניים אחרים ימשיכו להעיב על הכלכלה.

עוד מציינים בקרן, כי להונג קונג יש מספיק יתרות מט"ח בכדי להתמודד עם זעזועים חיצוניים, אך משטר שער החליפין צריך להיות, כפי שהוא תמיד, תחת פיקוח בטווח הבינוני.