השדולה לאיכות הסביבה דורשת להקפיא האישור הסופי לקטע הצפוני בחוצה ישראל

דורשת לבחון את חלופת המינהור באיזור רמות מנשה * נציגי כביש חוצה ישראל נעדרו מהדיון

חברי השדולה לאיכות הסביבה בכנסת פנו היום (ד') לשר התחבורה, אביגדור ליברמן, שר הפנים, אברהם פורז, והשרה לאיכות הסביבה, יהודית נאות, בדרישה להקפיא את האישור הסופי של תוכנית הסלילה בקטע הצפוני בכביש חוצה ישראל, ולקיים דיון נוסף בנושא. זאת, במטרה לבחון את חלופת המינהור באיזור רמות מנשה.

ל"גלובס" נודע, כי נציגי חוצה ישראל נעדרו מהדיון הדחוף שקיימה השדולה הבוקר, וזאת על אף שהוזמנו. ח"כ עמרי שרון, חבר השדולה, הביע את מורת רוחו, ואמר כי יבדוק את סיבת היעדרותם. דחיפות הדיון נבעה מהעובדה, כי ביום ב' הבא אמור הצוות המלווה של תוכנית כביש חוצה ישראל לגבש את המלצותיו בעניין תסקיר ההשפעה.

נציב הדורות הבאים בכנסת, השופט בדימוס שלמה שוהם, אמר בדיון, כי "חייבים לקחת עלויות חיצוניות בתחשיב הכלכלי שמבצעת המדינה בפרויקטים לסלילת כבישים.

משרד האוצר חייב לשנות את דרך בדיקות הכדאיות הכלכלית לכבישים, ולהכליל בבדיקות אלה עלויות כגון זיהום אוויר, תאונות דרכים וחיסכון בקרקע". ד"ר צלי פולישוק, מומחה למינהור, הציע בעבר אלטרנטיבה להקמת צמד מנהרות באורך של 7.26 ק"מ בעלות של 367 מיליון שקל. איזור רמות מנשה נחשב לאיזור ייחודי במרחביו הפתוחים והטבעיים, ומשמעות סלילת כביש עילי באיזור היא חציית איזור הגבעות ושבירת הרצף הסביבתי.

יו"ר השדולה, ח"כ מיכאל מלכיאור, אמר כי מעולם לא התקיים דיון מסודר בחלופות בכביש חוצה ישראל. לדבריו, חלופת המינהור עלולה למנוע את ההרס העלול להיגרם לאחד מהאיזורים הטבעיים היפים בארץ.

כביש קטע 18, שאושר במועצה הארצית, הוא באורך 17 ק"מ, מתוכם 2.5 ק"מ בגשר ו-200 מטר במנהרה. מדובר בקטע שבין צומת ברקאי לצומת עין תות בכביש ואדי מילק. מבחינה סטטוטורית, הכביש נמצא בשלב ההחלטות הסופי של הצוות המלווה לפי התכנון המפורט. חוצה ישראל מסרה בתגובה, כי ההזמנה לדיון הגיעה רק אתמול אחה"צ, וכי מסרה לשדולה שלא תוכל לשלוח נציג מפאת ההתרעה הקצרה.