היום (א') אישר סופית מ"מ ראש הממשלה ויו"ר מועצת מקרקעי ישראל, אהוד אולמרט, את נוסח הוראות המעבר להפשרת קרקע חקלאית, המתבססות על הוועדה בראשה עמד משה נסים, שר המשפטים והאוצר בעבר. נכון להיום, לאור התנגדותו הנחרצת של היועץ המשפטי לממשלה אליקים רובינשטיין, הודיעה היועצת המשפטית של המינהל, רחל זכאי-נוימן, שאין לפעול בינתיים לפי הוראות אלה. בכל מקרה, כאשר יהיה נוסח מקובל, תתעורר שאלה מסקרנת במיוחד: האם בנימין נתניהו, שר האוצר, יחתום על ההחלטה וייתן לה תוקף?
הוראות המעבר עצמן, בהקשר של בנייה רוויה (תחליף 727) ועסקים (תחליף 717), פותחות את הדלת כמעט בפני כל מי שביצע מהלך כלשהו להפשרת קרקע עד צו הביניים בבג"ץ הקשת המזרחית ב-15.8.01.
הדבר הבולט בהוראות המעבר הוא ההתחשבות הרבה שיש בהן ב "השקעה כספית" של היזם וב"אובדן ההכנסות הצפוי לו" מביטול העיסקה. זהו סדק שדרכו ינסו להכנס לא מעט יזמים. הדבר השני: למרות שהמינהל הודיע כבר מ-1998, בעקבות בג"ץ חברת מהדרין (שקדם לבג"ץ הקשת המזרחית), והתריע מפורשות באוזני כל ישוב וכל יזם, שכל הסכמה של המינהל ליוזמה מותנית בכך שעל העיסקה יחולו התנאים העתידיים - "החלטה 727 או כל החלטה אחרת שתבוא במקומה" - תנאי זה מתבטל והעסקאות ייעשו לפי תנאי 727 המיטיבים.
נקודה מוזרה במיוחד היא העובדה, שההוראות אינן קובעות מגבלת זמן מעשית לביצוע בפועל של תוכניות בנייה, וזאת בניגוד לכל ההסדרים הקודמים, בהם המינהל קידש את עקרון מגבלת זמן הביצוע. כלומר, כעת לא תהיה מוטיבציה לזרז עסקאות - וגישה זו סותרת לחלוטין את הנימוק הבסיסי שעמד ועדיין עומד בלב הפשרת קרקע, שהוא זירוז שיווק קרקע.
לגבי החלטה 737 (הרחבות), מתברר ששוב דופקים את הפריפריה. בעוד רוב היישובים במרכז כבר בצעו הרחבות, לגבי הפריפריה מוצעת מגבלת זמן לביצוע תוך 3 שנים. ראוי יותר, בוודאי מתוך שיקול של צדק חלוקתי פנימי בתוך ההתיישבות, לאפשר לכל ישוב להשלים הרחבה אחת בשומות קרקע מלאות וללא אלמנט הספסרות שאפיין רבות מהעסקאות שנעשו במרכז הארץ (מה גם שמחירי הקרקע בפריפריה הם אפס).
בהנחה שההוראות יעברו בסופו של דבר כהחלטת מועצה, ואפילו אם חלק מההטבות יקוזזו במצוות היועמ"ש, ברור שמבחינה מהותית מדובר בהפחתת הכנסות של המינהל ובדחיית מועדי תשלום - ואלה בדיוק שני התנאים שבגינם מתחייבת חתימת שר האוצר על החלטת המועצה. התיק עובר לנתניהו.
למה נתניהו לא יחתום: הדרג המקצועי במשרד האוצר, בראשות אבי גפן, מתנגד באופן נחרץ להקלות של ועדת נסים. השר מאיר שטרית הוא מגדולי המתנגדים למתנות לחקלאים, ואומר זאת באומץ ובנחישות. איך יוכל נתניהו להסביר קיצוצים לגמלאים ולחד הוריות כשהוא חותם על מתנות לחקלאים? למה לו להסתבך בבג"ץ הצפוי ולהסתכן בנזיפה? למה להחמיץ הזדמנות לדפוק את שרון?
למה נתניהו כן יחתום: כי הוא לא רוצה להסתבך עם הלובי החקלאי החזק במרכז הליכוד ועם מקורבו שר החקלאות ישראל כץ. כי הוא לא ירצה להתפס כמי שרוצה לדפוק את שרון.
נתניהו יכול לבחור במוצא הקל ולומר, שמבחינה משפטית כלל אין צורך בחתימתו על הוראות המעבר, וזו עמדה משפטית שיש לה יסוד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.