חוצה ישראל: חשש לעיכוב בלוח הזמנים בשל דרישת הארנונה

בדרך ארץ משוכנעים שדרישת הרשויות המקומיות מופרכת וחסרת סיכוי, אך חוששים מקשיים מול הבנקים המלווים

הודעת חיובי הארנונה שנשלחו לחברת דרך ארץ על הקרקע בכביש חוצה ישראל עשויות לגרום לנזקים ולקשיים מול הבנקים המלווים, ולגרום לעיכוב בלוח הזמנים הצפוי לפתיחת הכביש - במהלך 2004. כך נודע ל"גלובס".

כפי שפורסם, בתחילת יוני שלחה המועצה האזורית דרום השרון הודעת חיוב ארנונה לחברת דרך ארץ, לפיה נדרשת החברה לשלם 17.1 מיליון שקל עבור כביש חוצה ישראל. בעקבות הודעה זו קיבלה דרך ארץ הודעות חיוב נוספות ממועצה אזורית גזר לתשלום 7.5 מיליון שקל, ומועצה מקומית שהם - 2.49 מיליון שקל.

דרך ארץ צפויה להגיש בימים הקרובים עתירה לבית המשפט לביטול הודעות החיוב, ושוקלת להגיש תביעות נזיקין נגד הרשויות.

מחישוב שעשתה דרך ארץ מתברר, כי אם תיאלץ לשלם את הארנונה, החיוב השנתי יסתכם בכ-125 מיליון שקל - 3.75 מיליארד שקל למשך תקופת הזיכיון. בדרך ארץ ובחברת חוצה ישראל אומרים, כי הוצאה זו תפגע באופן ניכר בכדאיות הכלכלית של הפרויקט, ויש לה השלכות דרמטיות על שיטת מימון באמצעות הסקטור הפרטי בכלל. דרך ארץ טוענת, כי למרות שמדובר בדרישה מופרכת וחסרת סיכוי לעמוד בבחינת בית המשפט, היא עלולה לסכן באופן ממשי את הפרויקט כולו, וזאת לאור חששם של הגופים הפיננסיים (בנקים מקומיים וזרים) המלווים את הפרויקט.

עלות כביש חוצה ישראל עומדת על יותר מ-6 מיליארד שקל. המדינה בחרה להקים את הכביש באמצעות מכרז BOT, וזאת כדי לגייס את המימון על-ידי זכיין פרטי. דרך ארץ גייסה באמצעות בנקים 850 מיליון דולר. לגופה של דרישה טוענת דרך ארץ, באמצעות משרד עורכי הדין יהודה רווה ויעקב פינק, כי אין בסיס חוקי לדרישה לחייב ארנונה את כביש 6, ואין לזה תקדים בינלאומי. בנוסף טוענת החברה, כי הרשויות המקומיות שהגישו את הדרישה ידעו במפורש, כי אין בסיס חוקי להגשת התביעה. כך למשל, לטענתה, ממכתבו של מוטי דלג'ו, ראש המועצה דרום השרון, ליועץ המשפטי לממשלה עולה, כי דלג'ו מציין שלא ניתן להטיל על הכביש ארנונה - אלא בשינוי חקיקה.

בסוף השבוע שעבר פנה מנכ"ל דרך ארץ, אהוד סביון, ליועץ המשפטי לממשלה, בדרישה כי יורה לרשויות המקומיות לבטל את החיוב בטענה שהכביש פטור לחלוטין מתשלום הארנונה. סביון כותב, כי לדרך ארץ נגרמו נזקים הגדלים מיום ליום, ושיגדלו ללא ספק אם רשויות נוספות יצטרפו לרשויות שכבר שלחו הודעות חיוב ארנונה.

ל"גלובס" נודע, כי על אף הודעות החיוב, דרך ארץ קיבלה לפני מספר ימים 200 מיליון שקל מהגופים הפיננסיים המלווים את הפרויקט, וזאת על אף הדרישה. יחד עם זאת, הבנקים דרשו וקיבלו הבהרות מדרך ארץ לעניין דרישת הארנונה.

אם היועץ המשפטי לא יורה לרשויות המקומיות לבטל את דרישת החיוב, צפויה דרך ארץ להגיש עתירה מינהלית לביטול החיוב. אחת מהטענות המרכזיות עליה מסתמכת החברה היא, כי במכרז לא פורטה הוצאת ארנונה. הצעת דרך ארץ הוגשה למכרז בהתבסס על ההנחה שלא תוטל ארנונה על כביש 6. דרך ארץ מציינת, כי בסעיף המכרז שמתייחס להוצאות אחרות נכללו שירותים משפטיים, ראיית חשבון, מיסי רכוש, הוצאות מיסים אך לא התבררה בשום שלב שאלת הארנונה. גם במודל הפיננסי שהתייחס למיסים שונים לרבות מס רכוש ורכישה ומע"מ אין התייחסות לארנונה.

בדרך ארץ אומרים, כי העובדה שכביש חוצה ישראל הוא כביש אגרה, אינה רלבנטית לשאלת הארנונה. לדבריה, היא אינה יכולה להעלות את מחיר הנסיעה ולהעביר את נטל המס לידי הצרכנים, כיוון שהעלאת המחיר תקטין באופן דרסטי את כמות הנוסעים, תסכן את כל המטרות הציבוריות שעבורן הוקם הכביש, ועלולה למוטט את פרויקט כביש חוצה ישראל.

עו"ד יעקב פינק, מומחה לארנונה המייצג את דרך ארץ, אמר ל"גלובס": "אני חושש שהשלב הבא בניסיון הרשויות המקומיות למלא את קופותיהן המידלדלות תהיה הטלת ארנונה על האוויר שאנו נושמים. לאור התשובות השליליות שנתקבלו לפנייתנו לביטול מיידי של חיוב הארנונה מהמועצות גזר ודרום השרון, בכוונת דרך ארץ להגיש עתירה לביטול החיוב".

חברת חוצה ישראל מסרה ל"גלובס": "כל דרישת תשלום הארנונה נראה כרעיון מופרך לחלוטין. משרד האוצר והיועץ המשפטי לממשלה קבע מפורשות, כי לא ניתן להטיל ארנונה על כביש חוצה ישראל".