הרכבת - חברה ממשלתית, למרות האי הסכמה על הנכסים

על פי מסמך העקרונות שהתגבש בין הצדדים, הרכבת אמורה לקבל את כל השטחים התפעוליים ואלמנטים מסחריים עד 1,500 מ"ר, ואמורה לשלם למינהל 91% מערך הקרקע

רכבת ישראל ומינהל מקרקעי ישראל לא הגיעו להסכמה בעניין נכסי הרכבת. למרות זאת, בשבוע שעבר הוכרזה הרכבת רשמית חברה ממשלתית. שר האוצר, בנימין נתניהו, ושר התחבורה, אביגדור ליברמן, האריכו ב-180 יום את המועד לחתימה על ההסכם.

ל"גלובס" נודע, כי בין הצדדים ישנה מחלוקת עקרונית לגבי פיתוח המתחמים הסמוכים לתחנות הרכבת. עמדת רכבת ישראל היא לתת עדיפות לתכנון מתחמים תפעוליים בטרם יופקדו תוכניות הפיתוח המתוכננות על-ידי המינהל, וזאת על מנת שלא לפגוע בפיתוח המתחמים התפעוליים. במתחמים ספציפיים, כמו מתחם החאן בירושלים, מתחם סבידור ואחרים, יש מחלוקת לגבי הזכויות בקרקע.

על פי מסמך העקרונות שהתגבש בין הצדדים, הרכבת אמורה לקבל את כל השטחים התפעוליים ואלמנטים מסחריים עד 1,500 מ"ר, ואמורה לשלם למינהל 91% מערך הקרקע. כיום, כאמור, אין הסכם חתום, ואם לא יתגבש הסכם על-פי החוק, יועברו הנכסים אוטומטית לרכבת.

על-פי תוכנית הפיתוח שהציגה הרכבת לשש השנים הקרובות, יושקעו יותר מ-20 מיליארד שקל ב-27 פרויקטים מסילתיים, חישמול, פיתוח תשתית למטענים, רכישת ציוד ותכנון פרויקטים עתידיים. הרכבת ישראל תגייס 6.5 מיליארד שקל מתוכנית הפיתוח מגופים פרטיים, ובעיקר מהלוואות מבנקים; 13.5 מיליארד שקל ימומנו ממקורות ממשלתיים וישמשו בין היתר כבטחונות.