תחזית: תאילנד עומדת בפני בום נדל"ני בשנים הקרובות

על רקע עודף ביקוש; הקבלנים לא מצליחים כבר כיום לעמוד בקצב ולספק את הביקוש

שנתיים לתחילת התאוששות שוק הנדל"ן התאילנדי, מעריכה חברת התשתיות והנדל"ן הגדולה ביותר במדינה, לאנד אנד האוס, כי בעוד מספר שנים יירשם במדינה בום נדל"ני ענקי, ועלייה משמעותית במחירים, על רקע ביקוש גבוה שלא יעמוד בדרישות השוק.

אנאנט אשאובוקין, מנכ"ל לאנד אנד האוס, מסר כי מספר מצומצם של קבלנים, ששרדו את המשבר הכלכלי החמור בשווקי מזרח אסיה ב-1997, לא מצליחים כבר כיום לעמוד בקצב ולספק את הביקוש. נציין, כי בשנים שלאחר המיתון היה שרוי שוק הבנייה המקומי בתרדמת חורף ארוכה, ורבים העדיפו להמתין לימים טובים יותר ולא לרכוש נכס.

לדברי המנכ"ל, רק 40 אלף דירות יימכרו בשנה הנוכחית, בהשוואה לממוצע מכירות שנתי של כ-100 אלף דירות, ולעומת השיא שנרשם ב-1995 שעמד על 170 אלף יחידות.

"היקף המכירות השנה ינוע רק בין 30 ל-40 אלף, כיוון שאי אפשר לעמוד בביקוש, אף אחד לא האמין שדווקא השנה הנוכחית תרשם עלייה כל כך גדולה, וכולם מוכרים כמו לחמניות טריות".

לאנד אנד הוס, המתמקדת בבניית בתים צמודי קרקע, מוכרת בימים אלו כ-10 בתים ביום במחיר ממוצע של 5.5 מיליון בהאט (כ-130 אלף דולר).

נתח השוק של החברה משוק הבתים צמודי הקרקע בכ-27% בשנת 2002, ההכנסות של החברה מסתכמות בכ-45% מסך המכירות של חברות הנדל"ן הציבוריות הנסחרות בבורסה בבנגקוק, והשורה התחתונה מהווה 55% מסך השוק.

"בחישוב פשוט, אני מעריך שקצב הצמיחה השנתי יהיה כ-32% כדי שנגיע למחצית השיא הקודם שלנו תוך 5 שנים", אומר אשאובוקין, שמעריך כי מדובר בתחזיות מאוד סולידיות. בחברה מעריכים שהיקף מכירות הנדל"ן בכל השוק יסתכם השנה בכ-400 מיליון דולר לעומת.

בתחילת שנות התשעים נהנו מחירי הדירות מעליות חדות מדי שנה, עד למשבר הגדול שפגע בשווקי מזרח אסיה והוביל לפיחות חד בשערי המטבעות המקומיים.

המיתון שגרם המשבר מנע מאנשים לרכוש דירות באותם שנים ובעיקר דירות יוקרה. כיום הגורם המרכזי המתדלק את שוק הנדל"ן המקומי הוא בעיקר שיעור הריבית הנמוך הנהוג כיום במדינה.

"שיעורי הריבית במדינה ירדו מאוד, לאנשים יש יותר כוח קניה, ורבים מנצלים את המצב לקחת משכנתאות ולרכוש בתים צמוד קרקע", אומר פעיל בשוק המקומי שמצטרף גם הוא להערכות האופטימיות לגבי השנים הקרובות בתאילנד.

הממשלה התאית צופה צמיחה של 5% בתמ"ג ב-2003, ונגיד הבנק המרכזי נוקט צעדים מוניטריים בכדי להשאיר את המטבע המקומי ברמה של 42 בהאט לדולר, שלדבריו צריך להיות "תחרותי בכדי להיות אטרקטיבי". בחודש יוני נרשמה עלייה קלה של 0.2% במדד המחירים לצרכן, והוא הביא את האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים ל-1.7%.

בלאנד אנד האוס צופים להציג ב-2003 הכנסות של 17 מיליארד בהאט (404 מיליון דולר), לעומת הכנסות של 15.1 מיליארד בהאט (כ-360 מיליון דולר) ב-2002. "אני מעריך שהגידול בפעילות יקרין לטובה על השורה התחתונה, וכי נציג גידול ניכר של כ-20% בשורה התחתונה", אמר אשאובוקין.

אשתקד הציגה החברה רווח נקי של 3.82 מיליארד בהאט (כ-92 מיליון דולר) וכן הציגה זינוק של כ-126% ל-1.17 מיליארד בהאט ברווח הנקי ברבעון הראשון של השנה.

בנוסף, החברה מתכוונת להתחיל 10 פרוייקטים גדולים במחצית השנייה של השנה, לעומת 3 שהחלו במחצית הראשונה. "המחצית השנייה של השנה תהיה טובה יותר מבחינה צמיחה בהכנסות", אומרים בכירים בחברה. החברה מוחזקת בשיעור של כ-34% על ידי אשאובוקין, ו-16% מוחזקים על ידי הממשלה הסינגפורית. יתרת המניות נמצאת בידי הציבור.

ללאנד אנד האוס חוב של 30% בספרים, ובחברה אומרים כי אין להם חובות לבנקים, אלא חובות חיצוניים בלבד.