פריצקי: כפי שאין סבסוד לתשומות לתעשייה - אין לסבסד מחיר המים

בכנס בנושא משק המים בישראל, שערך המרכז הישראלי לניהול, לא נשמעו רעיונות חדשים

"יש לבטל את השיטה של תמיכה בחקלאות באמצעות מחיר המים, ולעבור לשיטת תמיכה על פי סוג הגידול והמקום". כך אמר היום (ג') שר התשתיות, יוסף פריצקי, ביום עיון שנושאו משק המים בישראל, שערך המרכז הישראלי לניהול.

לדעת פריצקי, כמו שהמדינה אינה מסבסדת תשומות לתעשייה, ואינה מסבסדת את שכר העובדים - אין שום סיבה שתסבסד את מחיר המים לחקלאות.

לדבריו, הוא תומך ברפורמה בחקלאות, כפי שגובשה על-ידי שר החקלאות הקודם, שלום שמחון, לפיה יש להשוות את מחיר המים לחקלאות למחיר המים העירוניים, ומנגד לתמוך ישירות בחקלאים על עיבוד שטחים פתוחים.

על דעת פריצקי להמליץ לשר החקלאות הנוכחי, ישראל כץ, לאמץ את הרפורמה. פריצקי הוסיף, שיש להגדיל את השימוש בקולחים מ-280 מיליון מ"ק ל-500 מיליון מ"ק ב-2010, וכן לאמץ את מסקנות סמנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, יוסי ענבר, להעלאת איכות הקולחים.

עוד אמר פריצקי, שלדעתו יש להגביר את התחרות במשק המים, ולאפשר ליצרנים פרטיים להגדיל את התפוקה באמצעות מי ים והתפלת מים מליחים. השר פריצקי הדגיש, כי בעקבות ההבטחה לירדנים ולפלשתינים, שלדבריו הוא תומך בה - אין מנוס מלהגדיל את היצע המים. פריצקי ציין, כי הוא הציע לפלשתינים להקים מתקן התפלה לייצור 50 מיליון מ"ק מים בחדרה, אך הדבר טרם בא לידי מימוש.

פריצקי התלונן על כך שנציבות המים אינה עושה די בקידום פרויקטים להתפלת מים, ואמר שאם הנושא לא יקודם - "אנשים בנציבות ישלמו על כך במשרותיהם".

יו"ר מקורות, אורי שגיא, אמר גם הוא שלא צריך להיות קשר בין מים, אדמה ועבודה, כאשר לדעתו המשבר העמוק אינו בחקלאות, אלא בקרב החקלאים. שגיא הדגיש שמקורות תומכת ברפורמה, וכי הוא מציע למדינה מודל של הפרדה בין ההפקה להובלה, עד שנת 2006.

נציגת האוצר, נעה יוצר, אמרה אף היא, שסבסוד המים לא יפתור את בעיית החקלאות. לדעתה, הפרשנות שהעניקה ועדת פיינרמן (לעניין מחירי המים לחקלאות) להחלטת הממשלה, לפיה יש לקבוע מנת מים של 530 מיליון מ"ק לחקלאות בעלות של שקל - היא שגויה, ומעודדת בזבוז.

יוצר גם תקפה את החלטת פיינרמן לאפשר מסחר במכסות מים. לדבריה, מכסת המים ניתנה לחקלאים כדי שיעבדו את הקרקע, ועם הפסקת העיבוד עליהם להחזירה למדינה. יוצר הדגישה, שהאוצר תומך ברפורמה במחירי המים, המעבירה את כובד המשקל מסבסוד גורמי הייצור בתמיכה ישירה בעיבוד הקרקע.