שלושה ימים לאחר הפיכת הרכבת לחברה הודיע משה ליאון, יו"ר דירקטריון חברת הרכבת (המינוי הראשון של אביגדור ליברמן במשרד התחבורה) למנכ"ל, יוסי שניר, כי הוא מבקש למצוא דרך לסיים את כהונתו. העיתוי לא הפתיע: שינוי מעמדה של הרכבת מיחידת סמך ברשות הנמלים לחברה עצמאית מחייב חתימה על חוזים חדשים. ליברמן וליאון חיכו בסבלנות לרגע זה - עיתוי מושלם מבחינם.
ההודעה לא הפתיעה אף אחד. גם לא את שניר. מאז כניסתו של ליברמן לתפקיד, לא פסקו השמועות והלחשושים על הכוונה להדיח את שניר. גורמים רבים בענף התחבורה דאגו להוסיף שמן למדורה, ודיברו בגנותו של שניר לא פעם: "הוא מנכ"ל לא מוצלח", "הוא לא יודע להנהיג סדר יום". אלה רק חלק מההתבטאויות העדינות. לכל היה ידוע שזה רק עניין של זמן.
שניר הפך במשרד התחבורה לסמל לכישלון. אויבים רבים קמו לו. היו כאלה שטענו, כי מדובר במאבק מתמשך בין מע"ץ לרכבת סביב התקציבים: שניר שהגדיל את תקציבי הרכבת על חשבון מע"ץ, שילם את המחיר בהעדר תמיכה של צמרת משרד התחבורה. זאת, למרות שהיו לו ביד קבלות שאי אפשר להתווכח איתן: המהלך הדרמטי שהוביל להפוך את הרכבת לחברה, הגידול החסר תקדים בתקציבי הרכבת והגידול העקבי בנוסעים. למרות זאת מיהרו במשרד התחבורה להדביק לשניר תווית "נכשל".
שניר נכנס לתפקיד בדצמבר 2001. הוא כיהן בעבר כמנכ"ל התמ"ס וכמנכ"ל עיריית ראשון לציון. שניר הוא אלוף-משנה במילואים בחיל האוויר. כניסתו לתפקיד לוותה בהדים תקשורתיים צורמים. שניר החליף את עמוס עוזני, וגם באותו מקרה היתה מעורבות פוליטית ישירה של שר התחבורה.
השר דאז, אפרים סנה, סירב להאריך את כהונתו של עוזני. סנה רצה אז, לדבריו, "לרענן את השורות, למנות אדם חדש ומתאים יותר". מינוי שניר הגיעה עד לבג"ץ בעתירה של התנועה לאיכות השלטון שטענה, כי מדובר במעורבות פסולה ושיקולים לא עניינים. שניר דאג להדגיש כבר אז, כי אינו מינוי פוליטי. "אני מינוי מקצועי של אישיות פוליטית", טען אז שניר.
הנימוקים להחלטת ההדחה הם שונים: החלטה פוליטית לא עניינית, שיקול לגיטימי של שר, כשלונו של שניר כמנכ"ל, אי יכולתו לנהל את חברת הרכבת עתירת התקציב. תלוי את מי שואלים.
כאשר שואלים את מקורבי שניר, הם אומרים: ליברמן רוצה למנות מישהו מטעמו. במשרד התחבורה אומרים, כי לא הייתה שביעות רצון מהתנהלותו של שניר כמנכ"ל, ובנוסף מעריכים, כי שניר לא יוכל לנהל חברה שתקציבה בחמש השנים הבאות הוא 20 מיליארד שקל. כשואלים את יועץ התקשורת של השר, הוא אומר: "השר כלל לא היה מעורב בקבלת ההחלטה על המשך כהונתו של שניר".
כך או כך שניר - הולך הביתה. מקורב לשניר אמר ל"גלובס": "זה נורא עצוב. בשבוע שעבר, במסיבת עיתונאים להפיכת הרכבת לחברה, שניר היה פאר היצירה. פתאום יוסי נעשה מנכ"ל לא מוצלח". שניר עצמו סירב להגיב לפניות "גלובס".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.