לונדון: העירייה מקבלת לידיה את האחריות על הרכבת התחתית הכושלת

שתי קבוצות חכרו ל-30 שנה את תפעול מערכת הרכבות העמוסה באירופה תמורת התחייבות להשקעה יומית של 4.1 מיליון ליש"ט בשיפוצים ותחזוקה

ראש עיריית לונדון, קן ליבינגסטון, עומד להתמודד עם אחד האתגרים הגדולים של כהונתו הנוכחית.

בשבוע שעבר קיבל ליבינגסטון לידיו את האחריות המלאה על מערכת הרכבת התחתית של הבירה הבריטית, הנודעת בצפיפותה ובמספר התקלות השכיח בה - הטיוב.

החלפת האחריות של מערכת הסעת ההמונים בת 140 השנים תצטרף למערכת האוטובוסים והכבישים, שכבר הועברו לידיו של ליבינגסטון. המטרה המרכזית שלו תהיה להפחית את מספר התקלות המתרחשות במערכת, שהכפיל את עצמו בארבע השנים האחרונות.

מערכת הרכבת התחתית מסיעה כשלושה מיליון איש מדי יום, כשבשעות הבוקר הצפיפות בה בלתי נסבלת. רעיון העברת האחריות מידי הממשל המרכזי לרשות המוניציפלית קיבל משנה תוקף, לאחר שבחודש ינואר ירדה אחת הרכבות מהפסים וגרמה למותם של 32 בני אדם.

הטיוב היא מערכת הרכבת התחתית הגדולה באירופה, והיא גובה את המחירים הגבוהים ביותר ביבשת. מחיר נסיעה אחת בתוך מרכז לונדון עולה 1.6 ליש"ט בהשוואה ל-95 פנס (1.5 דולר) בניו יורק. ליבינגסטון, שתחת אחריותו המוניציפלית מבחינה תחבורתית, היו עד עתה האוטובוסים, מספר קווי רכבת קלה והכבישים בעיר, מצא את עצמו בעין הסערה, כשהחליט על גביית תשלום עבור כניסת כלי רכב לבירה הבריטית.

בחודש בפברואר 2003 הכריז על תשלום של 5 ליש"ט "אגרת עומס" ליום עבור כניסה לעיר, זאת במטרה לצמצמם את מספר כלי הרכב הנוסעים בעיר, לקצר את זמני הנסיעה ולצמצם את רמת זיהום האוויר. על פי הנתונים, היקפי הנסיעה בעיר ירדו מאז בכ-20%.

כבר כעת, הלונדונים משלמים הרבה יותר מהקולגות שלהם באירופה, עבור הדלק והחנייה. אחרי הכל, חייבים לזכור שלא נשארו להם יותר ברירות: הרכבות מאחרות, האוטובוסים מעטים, והטיוב עמוס לעייפה.

התאונה שהתרחשה בתחילת 2003 הייתה יכולה להימנע, כך נכתב בדו"ח התחקיר על התאונה. "אם שתי תאונות קודמות היו נבדקות ברצינות הראויה, תאונה זו הייתה יכולה להימנע", מצוין בדו"ח. הייתה זו התאונה הקשה ביותר מאז נובמבר 1987, בה קיפחו את חייהם 31 בני אדם.

העברת האחריות על הטיוב, יחד עם הכבישים והאוטובוסים, הייתה אחת ההצהרות העיקריות של המתמודדים על ראשות עיריית לונדון במאי 2000. העיכוב עד היום נבע בעיקר עקב התנגדות יועציו המשפטיים של ליבינגסטון לתוכניות הממשלה להשתמש במימון פרטי על מנת לשפץ את המערכת, תוך אמונה שהמהלך יוזיל את העלויות. ליבינגסטון התרצה לאחר שהממשל המרכזי הודיע, כי יהיה ערב לכל גירעון פיננסי שיתעורר כתוצאה משימוש בהון פרטי.

מנהלת הרכבת התחתית של לונדון, הסכימה בשנה שעברה להחכיר לתקופה של 30 שנה את מערכת המסילות, מנהרות, תחנות ומשרדים לשתי קבוצות, Metronet ו-Tube Lines Ltd, שהתחייבו בין היתר, להשקיע מדי יום 4.1 מיליון ליש"ט על שיפוץ מערכת הסעת ההמונים.

על פי התוכנית, החברות יגייסו מימון בנקאי ופרטי על מנת להימנע מחובות של הממשל הבריטי המרכזי.

מטרונט, היא חברה המוחזקת בחלקה על ידי Balfour Beatty Plc הבריטית וענק הרכבות והאירו-ספייס הקנדי, בומברדייה, הפועל בתחום מערכת הסעת ההמונים גם בישראל. טיוב ליין מוחזקת על ידי החברות האמריקניות Amey Plc ו-Bechtel Group Inc, בה מעורב מזכיר המדינה האמריקני לשעבר, ג'ורג' שולץ, והחברה הבריטית Jarvis Plc. מטרונט תהיה אחראית על חמישה קווים, וטיוב ליין על ארבעה. על פי הסכמי החכירה, מטרונט וטיוב ליין ירוויחו ממכירת הכרטיסים, ויתחייבו כאמור להשקיע 4.1 מיליון ליש"ט ביום על שיפוץ המסילות, התחנות והתחזוקה השוטפת. על פי הערכות, היקף השימוש ברכבת התחתית בלונדון יגדל בשיעור של 17% בעשור הקרוב.