מנכ"ל מע"ץ: "יש לבטל את גביית האגרה בכביש חוצה ישראל"

עמי לקס: "המדינה צריכה לתת לדרך ארץ הבטחת הכנסה קבועה, ולאפשר נסיעה חינם בכביש"

"יש לבטל את האגרה בכביש חוצה ישראל. המדינה צריכה לתת לדרך ארץ הבטחת הכנסה קבועה, ולאפשר נסיעה חינם בכביש". כך אומר ל"גלובס" מנכ"ל מע"ץ, עמי לקס.

ללקס, שהיה בין המתכננים של הכביש בתחילת שנות ה-90, חשוב להדגיש כי אין לו ביקורת על הביצוע, אלא על הקונספציה של כבישי אגרה. "הכביש הוא מצוין מבחינת הסלילה, מהירות הביצוע, הטיפול הנופי, המחלפים - הכל נהדר חוץ מהרעיון הבסיסי של גביית אגרה. לכביש יש פוטנציאל אדיר. לו היה פתוח לתנועה חופשית, הוא יכול היה להעביר בחופשיות 500 אלף כלי רכב מדי יום. בחישוב פשוט שתעשה המדינה היא תגלה כי היא מפסידה".

כביש חוצה ישראל הוא הכביש הראשון בישראל שנסלל בשיטת ה-BOT. על-פי השיטה, הזכיין סולל, מתפעל ומתחזק את הכביש לתקופה של שלושים שנה. הכנסותיו הן מגביית אגרה מהנהגים, ובמקרה של כביש חוצה ישראל, נהנית הזכיינית מרשת ביטחון במקרה שמספר הנוסעים יהיה נמוך מהתחזיות. עלות הפרויקט כ-6 מיליארד שקל. דרץ ארץ מדווחת על עלייה במספר המנויים והנסיעות מדי חודש בכביש. מדובר בממוצע בכ-20 אלף נסיעות מדי יום. דרץ ארץ דיווחה לאחרונה, כי במהלך יולי נרשמו ימים בהם נסעו 24 אלף כלי רכב מדי יום. כיום פתוחים לתנועה 55 ק"מ ממחלף אייל שבכביש 551 ועד מחלף שורק בכביש 3.

בבדיקה שערכו במע"ץ מול הכביש המקביל, 444, התברר כי כמות הנסיעות היא גדולה פי חמישה. לקס אומר, כי יום העצמאות, בו הנסיעה בכביש היתה חינם ונסעו בו יותר מ-80 אלף כלי רכב, היא הדוגמא הטובה ביותר להוכחה כי בישראל לא בנויים לכבישי אגרה.

לדבריו, הפתרון הוא שינוי השיטה, ביטול האגרה והתחשבנות מול היזם. לקס טוען, כי אם דרך ארץ תנטרל את הוצאות הגבייה, המדינה תוכל להגיע להסדר סביר. בכל מקרה הוא מוסיף כי גם לשחרור עומסים ברשת הכבישים יש מחיר כלכלי שחייבים לקחת בחשבון.

לקס שב ומדגיש, כי אין לו ביקורת על הכביש: "אין ספק בנחיצותו של הכביש לרשת הכבישים, אבל לא בדרך זו. קשה לי להאמין שמשרדי האוצר והתחבורה יקבלו החלטה אמיצה כזו, כיון שכולם שבויים בקונספציה של ה-BOT. רק אם יהיה נס תבוטל האגרה".

לקס צפוי לעזוב את תפקידו כמנכ"ל מע"ץ באוגוסט. במהלך שנת 2003 נפגע תקציב הפיתוח במע"ץ גם בשל פיתוח כביש חוצה ישראל- וגם בשל תקציבי פיתוח לרכבת ישראל. לקס לא חוסך בביקורת על תרומתה של הרכבת: "הרכבת היא יפה ומהירה אבל היא לא מורידה את העומס בכביש הארץ. 2 רכבות בשעה מכפר סבא לתל אביב - זה עוזר אבל לא סוף העולם".

מנכ"ל חברת חוצה ישראל, יהודה כהן אמר בתגובה: "האלטרנטיבה בסלילת כביש חוצה ישראל הייתה להיות או לחדול וזאת לא סיסמא. כולם הכירו בחשיבות הכביש אך הבינו כי אין תקציב. לו כביש חוצה ישראל היה נסלל דרך תקציב זה היה אורך 20 שנה. המדינה העדיפה את האופציה לסלול את הכביש במימון חוץ תקציבי גם במחיר של ניצולת נמוכה יותר. חברת חוצה ישראל הציעה במטרה להוזיל את האגרה לגייס את הכסף למימון הפרויקט בהלוואה בערבות מדינה- הצעה שנדחתה. אני מעריך שעם סלילתו הנסיעות ביום יעמוד על 70-80 אלף כלי רכב מדי יום וזאת כמובן בהנחה שהמציאות הכלכלית והביטחונית תשתפר".