בכטל השלימה שלב בפרוייקט ענק לשיקומה של עיראק

הקימה, בעזרת קבלני מישנה מקומיים, גשר באורך של 3 קילומטר בסמוך לבגדד; תשקיע 680 מיליון דולר בשיקום תשתיות

חברת בכטל (Bechtel) האמריקנית, שזכתה בפרוייקט ענק לשיקומה של עיראק, הודיעה בשבוע שעבר כי השלימה את חלקו הראשון של הפרוייקט, במהלכו הוקם גשר באורך של 3 קילומטר בסמוך לבגדד, בעיקר על ידי קבלן משנה עיראקי. מדובר בחלקו הראשון של פרוייקט בהיקף של 680 מיליון דולר, בו זכתה החברה מצד הממשל האמריקני לצורך שיקום תשתיות שונות בעיראק.

החברה צפויה לשלשל לכיסה עוד חוזים רבים בשווי של מיליארד דולרים.

מאז קבלת החוזה, זוכה החברה האמריקנית ללא מעט ביקורת מגורמים רבים בארה"ב שטוענים, בין היתר, שבכטל מנצלת לרעה את מצב התוהו ובוהו, ולא מעסיקה מספיק קבלני משנה עיראקים שיכולים להיות הנהנים העיקריים של שיקום עיראק.

בכטל אמנם הצהירה על כוונתה לחלק מחצית מהשלל לקבלנים עיראקיים, אך עד כה רק 20% הועברו לקבלני משנה עיראקיים.

לאחרונה כינסה החברה מסיבת עיתונאים, בה הודיעה כי מתוך 40 פרוייקטים שעל הפרק בהם מועסקים קבלני משנה, היא התקשרה עד כה עם 14 קבלנים עיראקיים לביצוע 16 פרוייקטים שונים.

קבלנית המישנה אל-בועינה העיראקית, שביצעה את הפרוייקט המוזכר, היא הקבלנית העיראקית הגדולה ביותר שאיתה עובדת כיום בכטל.

החברה מעסיקה 50 מהנדסים ופועלים והיא צפויה גם לבצע שיפוצים בנמל התעופה הבינלאומי בבגדד וגדר בטחון סביב הנמל באום-קסר.

הקבלנית אל-סבח תשקם בתי ספר עיראקיים בבצרה. בהודעה לעיתונות מסר קליף מום, מנהל פרוייקטים בבכטל, כי הוא שבע רצון מכך שאת העבודה הראשונה השלימה חברה עיראקית שהיתה אחראית גם על תכנונו.

באופן מסורתי, בכירי החברה נחשבים לבעלי קשרים הדוקים ביותר עם הממשל האמריקני ועם המפלגה הרפובליקנית בפרט. עדות לקשרים המסועפים של החברה עם הממשל בוושינגטון הולכים עוד הרבה אחורה.

המנכ"ל השני של החברה, סטיב בכטל, היה מיודד עם נשיא ארה"ב לשעבר, דוויט אייזנהאור, וכן עם המלך הסעודי פייסל.

כיום משמש ג'ורג' שולץ, מזכיר המדינה בתקופת ממשל רייגן, כחבר מועצת המנהלים של בכטל, לאחר ששימש כנשיא ודירקטור בתקופה שקדמה לכהונתו כמזכיר המדינה בשנות השמונים.

כאמור, החלק הארי של הפרוייקטים ניתן עד כה לחברות אמריקנית בהם לוקהיד מרטין ומוטורולה שתבצע עבודות תשתית בתחום התקשורת.

המתנגדים לפעילותה של בכטל, שטוענים כאמור לפעילות יתר של קבלני משנה אמריקנים, מופנית גם כלפי העיתוי וחוסר הודאות ששוררת כיום בעיראק אשר שמעלה ספקות לגבי יכולתם של קבלנים לפעול תחת אש ולהשלים את עבודתם.

בשבוע שעבר, כאשר חיל ההנדסה האמריקני הגיש מכרז בשווי מיליארד דולר לשיקום תשתיות נפט במדינה, ציינו אנליסטים שהחוזה עשוי להיות לא כל כך כדאי על רקע המצב במדינה והקשים בשיקום התשתיות.

חברות יעוץ אמריקניות מעריכות שפרויקט השיקום יכול להפוך לסחבת אחת גדולה שתימשך עד 10 שנים, ואם הוא ייכשל, האבטלה במדינה תזנק לשיעורים מרקיעי שחקים, ויהיו לה השלכות מרחיקות לכת מבחינה חברתית-פוליטית.

מנגד, חברות הייעוץ גם טוענות שאם הפרוייקט כולו יצלח, והמדינה תשקם את תשתיות הנפט שלה במהירות, היא עשויה לרשום אחוזי צמיחה מרשימים של עד 15% מדי שנה במהלך 10 השנים הקרובות.

דוברת בכטל סירבה להגיב לגבי שביעות רצון החברה מקצב ההתקדמות של הפרוייקטים בעיראק. היא גם אמרה שעדיין לא ברור כמה קילומטרים של כביש יהיה צריך לשקם במדינה.