שוק המשרדים האמריקני ממשיך לדשדש במקום

המשך הגידול במספר המובטלים, יחד עם היקפי הבנייה הצפויה להסתיים בחודשים הקרובים, ידחפו את רמות הנכסים הפנויים מעלה עוד יותר

החודשים הראשונים של שנת 2003 לא שינו יתר על המידה את תמונת המצב בשוק המשרדים האמריקני. שיעור הנכסים הפנויים המשיך לגדול, שיעור קליטת הנכסים (השינוי נטו בשטחים מושכרים לתקופת זמן) המשיך לרשום תוצאות שליליות, והמלאי המשיך לגדול בעקבות סיומם של פרויקטים חדשים במהלך הרבעון הראשון של שנת 2003.

כשהכלכלה האמריקנית עדיין מדשדשת, הגידול במספר המובטלים נמשך, רמות הביקוש עדיין נמוכות ברוב איזורי המדינה. מגמה של עודף היצע מחד, והמשך ירידת מחירי השכירות מאידך כבר שנה שלישית ברציפות, מצביעים על מעט מאוד סימנים של התאוששות בזמן הקרוב.

שיעור הנכסים הפנויים הממוצע ממשיך לגדול, בשיעור נמוך אומנם, אך הוא כבר הגיע לרמה של 16.5%, לעומת 14.9% שנרשמו באותה תקופה אשתקד, כך עולה מדו"ח חדש שמפרסמת חברת הנדל"ן הבינלאומית Colliers.

שיעור הנכסים הפנויים מיד ראשונה, כאלה המוצעים על ידי בעל הנכס ולא בשכירות מישנה, רשמו גם כן גידול, אך צנוע עוד יותר וכיום הם עומדים על 13.4%. משרדי Class A רשמו אף הם גידול בשיעור הנכסים הפנויים, והם עומדים כיום על 17.7%. הרמה הגבוהה ביותר נרשמה בנכסים מסוג Class A בפרברי הערים, שרשמו שיעור שיא של 19.5%.

במהלך החודשים הראשונים של השנה, שיעור הנכסים הפנויים בשכירות מישנה, ירד בכ-1.3 מיליון רגל רבועה, שהם כאחוז מסך הנכסים בסגמנט זה, למעשה מדובר בהיפוך מגמה לעומת הסקטורים האחרים בשוק האמריקני בשלוש השנים האחרונות.

134.6 מיליון רגל רבועה של שטחים פנויים בשכירות מישנה, מהווים 18.8% מסך הנכסים הפנויים לעומת 25% בשנה שעברה. נתון מעניין הוא, כי שטחי שכירות מישנה במרכז הערים גדלו בכמיליון רגל רבועה, בעוד השטחים מחוץ לערים הצטמקו ב-2.4 מיליון רגל רבועה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2003.

השוק האמריקני בכללותו, החזיר כ-5.1 מיליון רגל רבועה של שטחים חזרה במהלך הרבעון הראשון של השנה, נתון המצביע על ספיגה שלילית רבעון תשיעי רצוף. החולשה נרשמה באופן גורף, הן במרכזי הערים והן בפרברים.

המחירים הציגו מגמה מעורבת בשווקים. לאחר מגמה שלילית רצופה בשנתיים האחרונות, נראו סימנים קלים של שינוי במהלך הרבעון הראשון של השנה. מחירי השכירות של משרדים מסוג Class A באיזורי הדאון טאון ירדו בשיעור מתון של 0.9% לרמה של 33 דולר לרגל רבועה, בעוד שבפרברי הערים נרשמה ירידה של 1.7% במחירים לרמה של 23.5 דולר לרגל רבועה. רמות השכירות האפקטיביות נותרו ברמה נמוכה של 10%-20%, לעומת רמות מחירי השכירות לפני כשישה חודשים.

מספר הפרויקטים הנמצאים בבנייה המשיך להצטמצם עם כמות של 13.9 מיליון רגל רבועה של שטחי משרדים שהוחל בבנייתם ברבעון הראשון של השנה, זאת לעומת 14.6 מיליון רגל רבועה ברבעון האחרון של 2002, וכ-25.1 מיליון רגל רבועה ברבעון המקביל אשתקד.

איזורי הדאון טאון כוללים 5.4 מיליון רגל רבועה מהשטחים בבנייה, ואיזורי הפרברים כ-8.5 מיליון רגל רבועה. רוב הבנייה החדשה התרכזה בסיאטל, מרכז מנהטן, יוסטון, שיקגו, אטלנטה, דאלאס, דנבר, לוס אנג'לס ובאיזור וושינגטון הבירה.

על פי הנתונים הללו, לא עושה הרושם, כי שוק המשרדים האמריקני הולך לכיוון כלשהו בשלב זה, מציינים עורכי הדו"ח. בהתבסס על נתוני הדו"ח והתחזיות הכלכליות של המשרדים הכלכליים בארה"ב, השוק צפוי להמשיך ולקרטע בתקופת הזמן הקרובה.

המשך מגמת הגידול במספר המובטלים בחודשים הראשונים של השנה, ממשיך ללחוץ כלפי מטה את רמות הביקושים. נתון זה, יחד עם 55.4 מיליון רגל רבועה הנמצאים בבנייה שצפויה להסתיים בחודשים הקרובים, ידחוף את רמות הנכסים הפנויים מעלה עוד יותר. על פי הערכות, שיעור הנכסים הפנויים צפוי לחצות את רף ה-17% עוד לפני סוף השנה.