בג"ץ דחה את בקשת אדם טבע ודין לצו ביניים, שיאסור על ועדת התשתיות הלאומיות (ות"ל) לקדם את תוכניות הכבישים 461 וכביש 9. עם זאת, הורה בג"ץ לוועדה להודיע תוך זמן סביר על תוכניות שאושרו, לפני ביצוען הפיסי. העתירה העיקרית תלויה ועומדת בהרכב מיוחד של תשעה שופטים נגד הות"ל לעניין חוקיותיה. אט"ד, כמו ארגונים סביבתיים אחרים, רואים בות"ל איום ממשי. מדובר בתוכניות גדולות ומורכבות, להן השפעה עצומה על הסביבה. יחד עם זאת, הוועדה, שפועלת כבר יותר משנה וחצי, טרם אישרה ולו פרויקט אחד, דבר המעורר את השאלה האם חשש זה הוא מוצדק.
מתכננת הוועדה לתשתיות לאומיות, בינת שוורץ, מסבירה: "כל התוכניות שהוגשו לות"ל טופלו באופן יסודי, ועברו למגרש של היזמים. הטיפול, התיקונים הנדרשים, התסקיר ושאר חוו"ד פשוט לוקחים זמן. הדינמיקה בין היזמים מצוינת, למעט חברת החשמל, שהפסיקה לגמרי את הטיפול בפרויקט תחנת הכו".
שוורץ לא מבינה על מה המהומה, ולא את מקור החששות. "יש בוועדה צוות מקצועי שמחויב לסטנדרט תכנוני גבוה. לכל תוכנית אנחנו מזמינים את כל בעלי העניין ונותנים במה לכל מי שעשוי להיפגע, וזאת במטרה לזהות ולטפל בקונפליקטים, שיכולים לתקוע תוכניות לשנים ארוכות. יש לי ולצוות מחויבות עמוקה לקידום תוכניות. אנחנו לא משאירים נושאים לא פתורים לשלב הבא. אנחנו לא מתעלמים מבעיות קשות. לפני כל תוכנית, היזם מקבל רשימת דרישות מאוד מפורטת להגשת התוכנית. היזם יודע למה מצפים ממנו - מה שלא ברור לו בוועדות התכנון".
הועדה החלה לפעול בפברואר 2002. על שולחנה מונחות כיום 11 תוכניות: חמישה פרויקטים של מע"ץ (כבישים 461,9,90,7 ומחלף עד הלום) תחנת כוח הפועלת על גז, תחנת כוח פחמית של חברת החשמל, שדה התעופה חיפה, קו הרכבת לוד באר שבע, כביש הכניסה לירושלים (16) וכביש הטבעת המערבית. מתוך הרשימה המכובדת, אף אחד מהפרויקטים לא מתקרב לקו הסיום.
שוורץ: "גם הציבור וגם מקבלי ההחלטות חייבים להבין שתכנון, בעיקר של תשתיות לאומיות, זה הליך מורכב שלוקח זמן, וזה שלוקח ליזם כמה חודשים להכין תסקיר זה בסדר. כל התוכניות שאנו מטפלים בהן נמצאות אצל היזמים להכנת תסקיר או תיקונים שנדרשו". מצב הפרויקטים כיום הוא להלן: בכבישים461 ו-9 ומחלף עד הלום מע"ץ נשלחה להכין את התסקיר. בכביש 90 מע"ץ הקפיאה את המשך התכנון, בכביש 16 והטבעת המערבית הוחלט לפרסם את אישור התוכנית (על-פי חוק התכנון והבנייה על עצם הכנת התוכנית והגבלת במתן היתרי בנייה בתוואי התוכנית). משרד התחבורה וחברת מוריה טרם פרסמו.
גם את הטיפול בתחנת הכוח הפחמית הושהה. חברת החשמל, היזמית, הפסיקה הטיפול בגיבוי משרד התשתיות, וזאת עקב ניסיון של משרד איכות הסביבה והמשרד לתשתיות להגיע להסכמות בעניין הטכנולוגיה במטרה למזער השפעות סביבתיות.
שדה תעופה חיפה, תוכנית שהוכרזה בפברואר השנה, טרם הוגשה. "לתוכנית הזו נדרשת הרבה עבודה מוקדמת, שלא קשורה לתכנון ובנייה, כמו הכנת סקר אווירודינמי, סקר סיכונים ועוד. התוכנית הזו תיקח הרבה מאוד זמן", אומרת שוורץ. לשאלת "גלובס" מה זה הרבה זמן במונחי ות"ל אומרת שוורץ: "שנה וחצי - שנתיים".
הות"ל, כאחות הצעירה והמחוזרת של מינהל התכנון, שברה למעשה את המונופול ארוך השנים, ואילצה את המינהל להשאיר את היזמים קרוב אליו, ולשמור בקנאות על תוכניות שנמצאות על שולחנו. לדברי שוורץ, ההבדל העיקרי בין שני הגופים הוא הבדל מינהלי. "הסיבה האמיתית להקמת הות"ל היא לתת מענה מינהלי יעיל, שיטות עבודה אחרות. אנחנו בות"ל הפרטנו את כל הנושא של בדיקת תוכניות - וזה לב העניין. היעילות של בודקי התוכניות החיצוניים גבוהה פי 10 ביחס לרמה של צוות הבודקים, עובדי המדינה בהליך מינהלי פשוט גם מינהל התכנון יכול לעשות שינוי מהפכני".
גלובס: במילים אחרות, אפשר לייעל את מינהל התכנון ולוותר על הות"ל?
שוורץ: "יכול להיות שכן, בסופו של דבר הכל אישי. גם אם משנים את מינהל התכנון ולא משנים את גורמי המפתח לא ישתנה כלום".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.