אירופה: יבשת בלהבות

אומדנים בלתי רשמיים: נזקים בהיקף של כמיליארד אירו * הערכות: מחירי הביטוח על דירות ועל נדל"ן משרדי יתייקרו בכ-10%, כתוצאה מגל השריפות והגידול ברמת הסיכון

אחד הקייצים החמים ביותר עובר בימים אלו על אירופה, כאשר כמעט בכל מדינה ביבשת נרשמים מדי יום שיאי חום חדשים.

גל החום הבלתי נסבל מביא עימו גם תופעות שליליות וגורם לשריפות רבות, אשר גבו עד לכתיבת שורות אלו, את מותם של מעל לארבעים אנשים, וכן הסבו נזק כבד לשטחים חקלאים ורכוש. אומדנים בלתי רשמיים מדברים על נזקים בהיקף של כמיליארד אירו.

"הלוואי שהייתי נוסע לאלסקה", אמר לסוכנויות הידיעות רויטרס תייר אנגלי מיוזע שפילס דרכו בין סמטאות רומא. "ברחתי מהחום בבית והגעתי לחום של רומא - אני לא זוכר כאלו טמפרטורות כל חיי".

אף על פי שמדובר בטמפרטורות הנחשבות לשגרתיות בישראל (כ-35 מעלות צלזיוס ומעלה) בערים רבות באירופה לא התכוננו לכזה גל של חום. במרבית הבתים בערים לא מותקן מזגן, או שתקנות מוניציפאליות אוסרות הצבת מזגנים בבתים הפונים לרחוב (בעיריית תל-אביב יכולים ללמוד דבר או שניים מאירופה), והתושבים סובלים מאוד. ענפים יבשים וזרדים שלא נוקו בעוד מועד הובילו, כאמור, לשריפות ולנזק רב לאזורים חקלאים. השריפות התפשטו גם מעבר לשדות חקלאיים, והסבו נזק רב לרכוש בעיירות קטנות.

גל החום הביא לשיבושים במגזרים שונים באירופה. לוחות הזמנים של רכבות לאורכה ולרוחבה של היבשת השתבשו לחלוטין, ובכבישים רבים הורגש לחץ מאסיבי של תנועת נופשים שנוהרים על אתרי תיירות בסמוך לים.

עובדים רבים במפעלי תעשייה, במאפיות ובשירותים שונים הפסיקו את עבודתם בשעות מוקדמות, ואיגודים מקצועיים החלו כבר להשמיע קולות בדבר חקיקת "קריטריון חום", שבמסגרתו לא יעבדו עובדי האיגוד מעל לטמפרטורה מסוימת.

גל החום מעסיק את כלי התקשורת ואת האירופאים עצמם באופן אינטנסיבי, ורבים עוקבים אחרי ההתפתחויות המטרולוגיות. אלפי כבאים רבים ביוון, איטליה, צרפת, גרמניה, קרואטיה, ספרד, בריטניה ובמדינות רבות ביבשת עמלים בכדי לכבות שריפות פרא שמתפשטות. באזור פאריז עצמה ריכזו מעל ל-600 כבאים בשבוע שעבר כוחות להתגבר על מספר מוקדי שריפה.

אסון לאומי בפורטוגל לפני מספר ימים הכריזה ממשלת פורטוגל על אסון לאומי כתוצאה מהשריפות שהביא גל החום. פורטוגל היא הנפגעת העיקרית עד עתה מהשריפות שגבו את חייהם של כעשרה אנשים במדינה.

ראש הממשלה הפורטוגזי, חוזה מנואל דארו בארסו, הכריז על אסון לאומי ובהסכמת הקבינט במדינה, החליט להקצות סכום של כמאה ועשר מיליון דולר לכיסוי הוצאות האסון. "הסיטואציה שהמדינה עוברת בימים אלו חריגה מאוד, ולכן עלינו לנקוט אמצעים מיוחדים", אמר ראש הממשלה.

אף על פי שנראה כי תקציב הסיוע הוא סכום זניח יחסית, מדובר בסכום משמעותי שמעיב את קופתה המדלדלת של המדינה. לאחרונה פרסם הבנק המרכזי הפורטוגזי שלל הערכות פסימיות לגבי הכלכלה המקומית, וביניהן תחזיות כי התמ"ג המקומי (המסתכם בכ-148 מיליארד דולר בשנה) יתכווץ בשיעור של כ-1% ב-2003.

נציין, כי ממשלת פורטוגל מתכוונת לבקש סיוע פיננסי מהאיחוד האירופי, בכדי לכסות את ההוצאות הכבדות.

חברת החשמל הפורטוגלית הפסיקה את זרם החשמל כתוצאה מהשריפות לאלפי קילומטרים של קווי חשמל במדינה. באזורים מוכי השריפות, כמאה אלף איש נותרו בבתיהם ללא חשמל למשך מספר ימים. החברה סגרה גם כ-2,400 טרנספורמטורים בכדי למנוע פיצוצים ושריפות באזורים המיוערים המועדים לשריפות.

יחד עם זאת, כ-500 מעובדי החברה גויסו בכדי לספק חשמל לכעשרת אלפים אנשים שנותקו לחלוטין מרשת החשמל. הנזק המסיבי פגע, כצפוי, גם ברשת הטלפון, ודובר של פורטוגלטלקום מסר, שכ-90 קילומטרים של תקשורת אופטית וכ-100 קילומטרים של קווי נחושת נשרפו לחלוטין. הנזק גרם לכעשרת אלפים לקוחות של טלפונים קוויים להישאר ללא שרות, וכן לניתוק לקוחות רבים של מפעילות סלולריות מקומיות שנפגעו כתוצאה מהאסון.

דובר ממשלת פורטוגל מסר, כי אכן מדובר בטמפרטורות יוצאות מגדר הרגיל, אך "עדיין מוקדם מדי לדבר על שינוי באקלים". השריפות התפשטו גם אל מחוז אקסטרמדוה הגובל עם ספרד, ובפרובינציות מסוימות נאלצו מאות אנשים לפנות את בתיהם.

כמו כן, כתוצאה מהחום ומהתייבשות, מתו מספר אנשים בדרום ספרד. עיקר השריפות בפורטוגל התרכז באזורי ההרים, ולמרות סיועם של מסוקי מכבי אש, שנחשבים ליעילים ומהירים, בכיבוי שריפות, האסון המשיך להתרחב. רשות היערות הממשלתית העריכה כי 540 אלף דונם נשרפו במהלך השריפות שהחלו לפני כשבועיים - כמות זהה לכל השריפות שאירעו במדינה במהלך השנתיים האחרונות.

482 מיליון דולר לתמ"ג הבריטי בבריטניה מעריכים, שגל החום המקומי, שהגיע בתחילת שבוע שעבר לשיא של 38 מעלות בדרום המדינה, עשוי לעלות לכלכלה המקומית כ-300 מיליון לירות שטרלינג (482 מיליון דולר), וברשות המטרולוגיה הבריטית תולים את האשמה בעומס החום כתוצאה מזיהום אוויר.

במקומות רבים במדינה נרשמו הפסקות חשמל, וגורמים ממשלתיים במדינה סבורים שהטמפרטורות עוד עשויות לשבור שיאים השנה. הקיץ החם ביותר בבריטניה נרשם בשנת 1976, כאשר במשך 15 ימים ברציפות הציגו מדי הטמפרטורה חום של 32 מעלות צלזיוס.

נראה שישנם גם גופים כלכליים שלא מתכוונים לשבת בחיבוק ידיים ולתת לגל החום לחלוף על פניהם.

עיתונים מקומיים ציטטו לאחרונה אנשי עסקים אשר העריכו, כי מחירי הביטוח על דירות ועל נדל"ן משרדי עלולים לעלות בכ-10% כתוצאה מהיקף השריפות והגידול ברמת הסיכון. עלייה שכזאת, באם תצא לפועל, עלולה להתבטא בסכומי עתק, שכן בריטניה חוותה בשנים האחרונות בום נדל"ני שהקפיץ לשמיים את המחירים.

לדברי עיתונים בגרמניה, הגיע בשבוע שעבר עומס החום לרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת הרישום ב-1901.

באחד העיתונים היומיים נאמר, כי פוליטיקאים מקומיים בברלין ניסו למנוע מהציבור הרחב לפשוט את בגדיו בפארקים ציבוריים, וכי כאלף איש השתזפו בעירום בפארק המרכזי של העיר, זאת בניגוד לחוק האוסר על התערטלות. "פשוט אי אפשר לחמוק מהחום הזה", אמר תייר בלגי בברלין. "אני שותה כל היום כמויות מאסיביות של מים ומשתדל לישון בחוץ".

במקומות אחרים במדינה, דווח כי מלונות החלו לגבות תעריפים שונים עבור חדרים עם מיזוג אוויר. "מיזוג אוויר לא כל כך נפוץ במדינות צפון אירופאיות - הטמפרטורות אמנם מגיעות לרמות גבוהות מאוד בשנים האחרונות, אך ניתן לומר בבטחה כי מדובר באחת מהשנים היותר חמות ב-50 השנה האחרונות, וכיוון שאין לנו מיזוג בכל החדרים, ישנם אנשים שמוכנים לשלם אקסטרה בשביל לישון בחדר ממוזג, מאשר להזיע ולהעביר את הלילה בחוסר שינה", אמר מלונאי בגרמניה. כמו כן, מספר תחנות כוח החליטו לצמצם בכמות יצור החשמל, בכדי שלא להעמיס יתר על המערכת ולמנוע מצב של קריסת המערכות.

כמובן, שהחום משפיע גם על מצב הרוח והתנהגות האנשים. "חם לי מדי לחכות בתור", אמר תייר אמריקני בפאריז. "אנו שותים הרבה קולה, מים וקפה ומנסים להסתתר במקומות מוצלים, ובבתי מלון ממוזגים הוסיפה. עומס החום הכבד גם פגע באזורים שונים באיטליה - והגיע גם לאלפים בצפון.