בחברת החשמל בארץ מדגישים, כי מערכת ההולכה בארץ מאוד מפותחת ומושקעים בה בשנה כ-300 מיליון דולר, אך כאמור ישנם עיכובים בירוקרטיים קשים, המונעים שכל המדינה תהיה מרושתת מבחינה מעגלית. כאשר מתרחשת תקלה בקו ישר, היא גורמת לכל מערכת החשמל באותו איזור לקרוס, אך כאשר יש קווים מעגליים המגבים את קו ההולכה הישר, אזי קריסת המערכת נמנעת. נכון להיום, מערכת ההולכה בארץ מגובה מעגלית רק בדרום, והמאמצים של חברת החשמל הם כעת להשלים בעיקר את הקו המעגלי באיזור גוש דן. כל מערכת ההולכה המעגלית מתבצעת באמצעות מערכת ההולכה הראשית של קו 400 קילוואט.
וישנה כמובן גם בעיית הרזרבות. לא ברור האם נושא הרזרבות היה קשור אף הוא לתקלה בארה"ב וקנדה, שכן שם ישנן רזרבות של 12%, בעוד שבארץ אין כמעט רזרבות. מומחים במשק החשמל מדגישים, כי בארה"ב אמורות להיות רזרבות של 18%. הרזרבות במזרח ארה"ב כנראה לא ענו על כל הדרישות.
צריך לקחת בחשבון שמדובר בתקופת השיא של הביקושים בקיץ בארה"ב עקב החום הגבוה, ועל כן יתכן שגם הרזרבות כשלו. חברת החשמל בארץ הגיעה למצב של אפס רזרבות בקיץ שעבר וגם לפני 3 שנים, ורק בנס נמנעה קריסה של מערכת החשמל. כאמור, מספיק שתחנת כוח אחת תיפול עקב עומס יתר, בכדי שמערכת ההגנה הטבעית תגרום לאפקט דומינו כפי שקרה בארה"ב, וכאמור לא צריך להסתכל רק על ההיבט השלילי שבכך.
תחקיר "גלובס" לפני כשנה וחצי, הצביע על מחסור חמור ברזרבות החשמל בארץ, שעלולות לגרום לקריסת מערכת החשמל בשנים הקרובות. גם הדו"ח הלפני אחרון של מבקר המדינה, לפני מספר חודשים הצביע על בעיית הרזרבות. שר התשתיות והרשות לשירותים ציבוריים חשמל הציגו באחרונה מספר פתרונות לנושא. הרשות לחשמל סיכמה על פרויקט במסגרתו גופים גדולים יסכימו מראש לכך שבמקרה של עודפי ביקוש לחשמל, עד כדי סכנה לקריסת המערכת - חברת החשמל תפסיק להם את החשמל. בתמורה הם יקבלו תעריפים מוזלים בשאר ימות השנה. פריצקי קיבל באחרונה את דרישת חברת החשמל שלא לבצע את השינויים המיבניים המתוכננים בחברה (תיאגוד) עד אשר רזרבות החשמל יהיו לפחות 15%.
ואולם, צריך לקחת בחשבון שלצורך הגדלת הרזרבות צריך יהיה להשקיע כמה מיליארדי דולר והדבר יקח כמה שנים טובות, לפחות עד 2007, ועל כן חברת החשמל בארץ צריכה למצות את הפתרונות הקיימים כמו הרחבת פרויקט ההולכה הארצי, תפקוד נבון ויעיל בזמן שיאי ביקוש ושמירה על ציוד ייצור והולכה ברמה הגבוהה ביותר.
בחברת החשמל בארץ, מצד אחד, מזהירים שוב ושוב כי תרחיש כמו בארה"ב יכול לקרות גם אצלנו, אם רמת הרזרבות לא תגדל, אך מצד שני ממהרים לציין, כי "בארה"ב אין להם שליטה מרכזית על כל המערכת, כמו מרכז הבקרה הארצי שלנו בחיפה, העושה את השלות העומס". נשאלת השאלה האם חברת החשמל בארץ מנסה לנצל אירועים מהסוג הזה ולהלך אימים על הציבור ומקבלי ההחלטות, כדי שזה יאשר הקמת תחנות כוח נוספות, כמו תחנת הכוח הפחמית השנויה במחלוקת והגרנדיוזית האמורה לקום באשדוד בהשקעה של יותר ממיליארד דולר ולספק עבודה למאות עובדים נוספים, או האם מדובר באזהרות אמיתיות. על כך אומר ברובנדר: "התפקיד של חברת החשמל הוא להסביר את התרחיש הקיצוני ביותר, ומקבלי ההחלטות לא צריכים לעצום עיניים". חברת החשמל אמורה לסיים את פרויקט ההולכה הארצי רק ב-2012, בהתחשב בכל הפיגורים והעיכובים הביורוקרטיים והסטטוטוריים. עדיין נדרשת השקעה של 630 מיליון דולר. למרות שעדיין נדרשות 9 שנים כדי להשלים את הפרויקט, הרי שגם הקטעים שכבר מוכנים נותנים מענה לא רע לגבי איכות רשת ההולכה אם כי לא מושלם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.