הוראות המעבר של נסים יביאו לשינוי ייעוד קרקע חקלאית לבניית 26-24 אלף יחידות דיור

כך עולה לראשונה מהערכות מינהל מקרקעי ישראל * עמדת רובינשטיין תצמצם המספר בחצי

על-פי הערכות מינהל מקרקעי ישראל, מאשרות הוראות המעבר של ועדת משה נסים, כפי שאושרו על-ידי מועצת מקרקעי ישראל, שינוי ייעוד קרקע חקלאית לבניית 26-24 אלף יחידות דיור בכל רחבי הארץ, רובן באיזורי הביקוש.

באם תתקבל עמדת היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, הדורשת לצמצם את ההוראות, הן יאפשרו שינוי ייעוד קרקע חקלאית ל-14-12 אלף יחידות דיור בלבד.

על-פי הערכות, בפני ועדת נסים, שקבעה את הוראות המעבר, הופיעו עורכי דין ויזמים שביקשו לשנות ייעוד של קרקע חקלאית לבניית כ-40 אלף יחידות.

נתונים אלה יוגשו לבג"ץ, הדן בעתירת פורום הקרקעות נגד החלטת מועצת מקרקעי ישראל לאשר את הוראות המעבר. לטענת הפורום, הוראות המעבר נוגדות את פסיקת הבג"ץ, ומאשרות הפשרות קרקע נרחבות.

עוד טען הפורום, שהמינהל מעולם לא הציג את המספרים האמיתיים של הפשרות הקרקע. במהלך הדיון דרש בית המשפט מהפרקליטות לדאוג להציג נתונים אלה בפני בית המשפט. יצוין, שגם נסים אמר שהמינהל לא הציג בפניו את הנתונים על כמות היחידות הנובעות מהתוכניות השונות.

מועצת מקרקעי ישראל תתבקש לאשר בישיבתה הקרובה בשבוע הבא (ג') שורה של החלטות מכריעות בנושא הקרקע. על סדר יום המועצה: עדכון הוראות המעבר להפשרת קרקע חקלאית של ועדת משה נסים.

בישיבה הקודמת דחתה המועצה ברוב של מנכ"לי המשרדים הממשלתיים את התיקונים שביקש היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, להכניס בהוראות. בעקבות זאת הודיע רובינשטיין, שלא יוכל לייצג את המועצה בעתירה שהגיש פורום הקרקעות.

בג"ץ ביקש מהצדדים לגבש עמדה משותפת. במשך השבועיים האחרונים נערכו דיונים בין הצדדים בדבר האפשרות לגשר בין העמדות, אך טרם גובשה הסכמה.

עוד תתבקש המועצה לאשר את ההצעה המשותפת למינהל ולחקלאים להיוון חלקת המגורים בשטח 2.5 דונם. רובינשטיין ביקש אתמול (ד') מיו"ר מועצת מקרקעי ישראל, אהוד אולמרט, להסיר את הנושא מעל לסדר היום, ולמנות צוות בינמשרדי בראשות נציג המינהל ובהשתתפות נציגי משרדי האוצר, הפנים, החקלאות והמשפטים לבחינת ההחלטה, ולשקול את ההצעה רק לאחר שהצוות יסיים את עבודתו.

גורמים בקק"ל הודיעו, כי הם נוטים להיענות לבקשת רובינשטיין. יצוין, שבישיבת המועצה הקודמת היו אלה דווקא מנכ"לי המשרדים הממשלתיים, ובהם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, ומנכ"ל משרד השיכון, אבי מעוז, שדחו את בקשת רובינשטיין.

נושא נוסף שיועלה לדיון הוא אישור עסקת ברכות המלח של משפחת דנקנר. לדברי גורמים בקק"ל, הם יתנגדו לאישור ההצעה, ויבקשו לדחות את הדיון למועד אחר. לטענתם, הם קיבלו רק אתמול (ד') את המסמכים המעודכנים הנוגעים לעיסקה, המכילים כ-600 עמודים, וכי על מנת לקבל החלטה עליהם ללמוד היטב את החומר.

לטענת הגורמים, השאלה האם מדובר בקרקע עירונית או בקרקע חקלאית, שיש לה השלכות לגבי הפיצוי שדורשת משפחת דנקנר, צריכה להיבחן בצורה מעמיקה.