משכנתאות: עומק הפיגור ילך ויגדל

התוצאות המופלאות של הבנקים למשכנתאות נובעות מטכנאות של מספרים זמניים, וההפרשות מדברות בעד עצמן

חגיגה במשכנתאות, כאילו. לאומי למשכנתאות הזניק את רווחיו לרבעון השני פי שישה לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ודיווח על רווח נקי של 48 מיליון שקל. בנק משכן, מבית הפועלים, סגר את הרבעון השני בעלייה של 20.6% ברווח לעומת רבעון קודם, עם 41 מיליון שקל. בנק טפחות, הגדול מכולם, מבית מזרחי, מתהדר לו בזינוק של 71.1% ברווח הנקי לרבעון השני, ל-65 מיליון שקל.

האמת, גיבוב של מספרים ו"תוצאות" המתאימים לאמירה הארמית אסתרא בלגינא קיש קיש קריא - ריקני המרבה בהכרזות. טכנאות של מספרים זמניים המתבססת בעיקר על פערי מדד בגין/ידוע. את ההון העצמי משערכים לפי מדד בגין, את ההלוואות הצמודות, המשכנתאות, הממומנות על-ידי הון עצמי, משערכים לפי מדד ידוע. כשהאינפלציה איננה קבועה, הרי שיערוך ההון העצמי שונה משיערוך ההלוואות, ומכאן נובעים רווחים/הפסדים חד פעמיים שיש לנטרלם לחישוב הרווח המייצג. אם כל משפחה חמישית רעבה, כפי שנמצא בסוף השבוע בסקר משרד הבריאות, איך יתכן שלקוחות בנקים למשכנתאות יעמדו בהחזרים?

האמת נמצאת, כרגיל, בפרטים: גידול משמעותי של חובות מסופקים ובעייתיים, ובעיקר: הגדלה משמעותית בעומק פיגור ההחזרים. לאומי משכנתאות: ההפרשה לחובות מסופקים גדלה במחצית הראשונה של השנה ב-104.8% ל-53 מיליון שקל. סיכון האשראי בגין לווים בעייתיים, בעיקר בדיור, גדל ב-22.4% ל- 1.18 מיליארד שקל. חובות בהשגחה מיוחדת גדלו ב-14.2%.

בנק משכן, פועלים: ההפרשה לחובות מסופקים גדלה במחצית ב-77.7% לעומת מחצית מקבילה אשתקד, והגיעה ל 48 מיליון שקל, החובות הבעייתיים למחצית הסתכמו ב-1.15 מיליארד, גידול של 15.3%, עיקרם בחובות לדיור שההפרשה בגינם נערכה לפי כללי בנק ישראל לעומק הפיגור.

בנק טפחות, מבית מזרחי: גידול של 57.1% בהפרשות לחובות מסופקים במחצית, שהגיעו ל-77 מיליון שקל. גידול של 15.6% בגין חובות להלוואות דיור שההפרשה בגינם נערכה לפי כללי עומק הפיגור, והגיעו ל-696 מיליון שקל.

נגד שלושת הגדולים, טפחות, לאומי ומשכן, תלויים הליכים משפטיים בהיקף מצטבר של מעל ל-2.5 מיליארד שקל . מרביתם בקשות להכרה בתביעות כתובענות ייצוגיות, חלקן לגביית עמלות ביטוח חיים ומבנים וגם טענות לגביית יתר של ריבית.

רונית גודמן, אנליסטית הבנקים מנשואה-זנקס: "בעוד שבבנקים המסחריים יש שיקולי הנהלה בכל הנוגע להפרשות ולחובות בעייתיים, הרי בבנקים למשכנתאות יש נוסחאות מדויקות של עומק פיגור. לכן יש כאן, למנתח, ללקוח או למחזיק מניות, הרבה פחות אי וודאות מאשר בבנקים המסחריים. הנוסחה מבטיחה אמינות גבוהה של הדו"חות, לזה יש להוסיף את העובדה שהבטחונות הם יחסית גבוהים. הבנקים ממנים כ-60% בממוצע מגובה הדירה, בעוד שהבטחונות הם 100% מהנכס".

ומה יהיה? הדו"חות הכספיים של הבנקים למשכנתאות ילכו ויחמירו, עומק הפיגור ילך ויגדל. המיתון נמשך, רמת האבטלה העומדת היום על 10.8% עלולה לעלות, על פי הערכות האוצר, אל מעבר ל 11%. הורדת קיצבאות למשפחות ברוכות ילדים, ולחרדים בעיקר, שהחלה אחרי תום המחצית הראשונה, תתחיל לקבל ביטוי בחודשים הבאים.

ביטול מענקי מקום יפגע משמעותית בביקושים באיזורי פריפריה שונים. בקיצור, אחרי 7 שנות מיתון, הצרות הגדולות עוד לפנינו. וכבר היום האשראי הבעייתי של שלושת הבנקים הללו מהווה 79.7% מההון העצמי שלהם.