דירקטוריון הרכבת החליט להקפיא רכישת ציוד ב-1.4 מיליארד שקל

המחסור בציוד יגרום להפעלת רכבות בתדירות של אחת לשעה בקווים החדשים - ת"א-בית שמש ות"א-ראשל"צ

דירקטוריון הרכבת החליט להקפיא את התוכנית לרכישת ציוד רכבתי בהיקף של 1.4 מיליארד שקל. כך נודע ל"גלובס". התוכנית תוקפא על אף מחסור חמור בקרונות וקטרים להפעלת קווים קיימים וקווים עתידיים.

הדירקטוריון נעתר לבקשת נציג האוצר, סגן הממונה על התקציבים, שאול צמח לקבל חוו"ד דעת נוספת על התוכנית שיזם מנכ"ל הרכבת היוצא, יוסי שניר.

הדירקטוריון מבקש לבחון את ההצעה מבחינת הכמות וסוג הקרונות שהציע שניר לרכוש. בכיר ברכבת: "זוהי החלטה קריטית, אין זמן לבזבז על אף הלגיטימיות של ההחלטה".

על פי ההצעה של שניר, תרכוש הרכבת מיצרנית הרכבת הבינלאומית אלסטום 119 קרונות בעלי קומה אחת ו-16 קטרים. מחברת מבומברדיה יירכשו 57 קרונות של 2 קומות.

בומברדיה הציעו את הציוד בהלוואה ל-11 שנה בריבית שנתית של 3.5% על 85% מסכום ההלוואה, והיתרה בריבית שנתית של 5.6%. הצעת המימון שהתקבלה במאי לא קיבלה את אישור משרד האוצר. גורמים ברכבת אומרים כי החוסר הוא קריטי. הרכבת צפויה לפתוח שני קווים חדשים בספטמבר: קו תל אביב - בית שמש ותל אביב- ראשון לציון בהם יופעלו הרכבות בתדירות של אחת לשעה אך ורק בשל מגבלת הציוד.

"המצב הוא כל כך קשה עד כדי כך שאנו משתמשים בקרונות בני למעלה מ-45 שנה, יש לנו אפילו קרון בן 50 וזאת למרות שאורך החיים בממוצע הוא 25-30 שנה. זה לגטימי לבקש חוו"ד נוספת אבל חייבים לעשות זאת תוך תשומת לב לצרכים של הרכבת".

הרכבת צפויה לפתוח ב-2005-2003 שישה קווים: בעוד שבועיים תחנוך הרכבת 2 קווים: בית שמש - תל אביב ורכבת לראשון לציון (מזרח).

קווים נוספים שיפתחו הוא הקו תל אביב - נתב"ג ומודיעין, בית שמש ירושלים ואשקלון - תל אביב. "לקו לירושלים אין רכבות" אומרים ברכבת, "אנחנו ננסה למצוא פתרון זמני בעזרת רכבות שמופעלות בקו לבאר שבע".

ברכבת מביעים חשש אמיתי בשל האפשרות בו יהיו מסילות מוכנות שלא ניתן יהיה לתפעל בשל חוסר בציוד. בנוסף אומרים ברכבת, כי גם אם יתפעלו את כל הקווים בציוד חסר במתכונת זמנית הנזק התדמית הוא לא פחות גדול. לדבריהם, "רמת השירות היא נגזרת ישירה של תדירות נסיעה ואיכות הנסיעה. המצב כיום אומרים ברכבת, אינו מאפשר מתן שירות סביר".

מקור בכיר אמר לגלובס : "הרכבת שעוברת בשנה האחרונה מהפך גדול, בעיקר בשינוי בתפיסה, עלולה לפספס את ההזדמנות הבלתי חוזרת שקיבלה. הציבור שייתקל ברכבת איטית, בתדירות נמוכה לא ימהר לחזור אליה".