מועצת המקרקעין אישרה את הוראות המעבר והזכויות האישיות לחקלאים

מנכ"ל המינהל אפרתי: ההחלטה תואמת את דו"ח מילגרום, ובכך סיימה המועצה לדון בפרק החקלאי

מועצת מקרקעי ישראל אישרה אמש (ג') את הוראות המעבר המתוקנות לקרקע חקלאית. הוראות אלה הובאו למועצה בעקבות הסכמה שהושגה בין יו"ר מועצת מקרקעי ישראל ושר התמ"ת, אהוד אולמרט, מנהל מינהל מקרקעי ישראל, יעקב אפרתי, והיועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין.

הוראות המעבר החדשות, בגירסתן השלישית, צמצמו במידה ניכרת את הוראות המעבר המקוריות של משה נסים. בוטלה הכללת תוכניות בעקבות השקעה כספית ניכרת בעיסקה, וכן ההוראות כוללות מעתה רק תוכניות במסגרת החלטה 727 (בנייה רוויה), ולא תוכניות במסגרת החלטות אחרות.

אישור הוראות המעבר בנוסח החדש מבטיח את הגנת משרד היועץ המשפטי לממשלה בעת הדיון בעתירה לבג"ץ שהגיש פורום הקרקעות נגד הוראות המעבר. יצוין, שהנוסח המוסכם להוראות המעבר גובש לאחר דרישת בג"ץ, וזאת לאחר שבעת הדיון בבית המשפט במסגרת עתירת פורום הקרקעות הודיעה הפרקליטות, שלא תוכל להגן על ההחלטות שהתקבלו במועצה.

לדברי אולמרט, המועצה הסכימה לאשר את הוראות המעבר המתוקנות לאחר שהתברר לה שהתיקונים שהכניס רובינשטיין מגדילים את מספר יחידות הדיור שיכללו במסגרת הוראות המעבר מ-11 אלף ל-16 אלף. עוד אמר אולמרט, שהוא משוכנע שהוראות המעבר החדשות יעמדו בביקורת שיפוטית, ויאפשרו לרובינשטיין להגן עליהן בבית המשפט.

ורק אבי מעוז התנגד

עו"ד חגי שבתאי ועו"ד אלון וילנר היחיד שהתנגד לאישור הוראות המעבר היה מנכ"ל משרד השיכון, אבי מעוז, שלטענתו הוראות המעבר החדשות אינן חלות על שתי תוכניות גדולות של משרד השיכון: תוכנית יבנה ותוכנית מצליח דרום, שמשרד השיכון השקיע בתכנונן כ-4.5 מיליון שקל.

מעוז אמר ל"גלובס": "נוסח ההחלטה מהווה פגיעה חמורה בתוכנית של משרד השיכון להקים 2,900 יח"ד דיור ביבנה. משרד השיכון עובד על התוכנית למעלה מ-5 שנים, והשקיע 2 מיליון ש'. מעבר לעניין הפרטני ביבנה, יש למשרד השיכון התנגדות עקרונית כיוון שיש פגם בעובדה שהחלטה של משרד ממשלתי אחד מבטלת פעילות של משרד ממשלתי אחר".

עוד אישרה המועצה הצעה משותפת של הנהלת המינהל ונציגי מושבים וקיבוצים, להיוון חלקת המגורים במגזר החקלאי (זכויות אישיות), לה מתנגד רובינשטיין, שאף הודיע שלא יוכל להגן עליה בבג"ץ.

בקיבוץ יוכלו החברים להוון את בית המגורים בשטח עד 160 מ"ר, תמורת 3.75% משווי הקרקע, כפי שהונהג במבצע ההיוון העירוני. במושב יוכלו החברים להוון את חלקת המגורים, ששטחה 2.5 דונם. בעבור הבית הראשון, השני והשלישי (זכויותיהם ההיסטוריות), ששטחם הכולל 375 מ"ר, ידרשו לשלם היוון בגובה של 3.75%, אך בעבור הבית הרביעי והחמישי, במידה וייבנה, יתבקשו לשלם היוון של 41%, ללא קיזוז היטל השבחה.

העדפה לפריפריה

עו"ד חגי שבתאי ועו"ד אלון וילנר עוד כוללת ההחלטה אפשרות לבנייה לתעסוקה בשטח של 500 מ"ר במושב, בהיוון של 41%. ההצעה המקורית היתה להיוון לפי 31% מערך הקרקע. חברי המועצה העלו הצעה להעביר את שטחי התעסוקה מהמושבים לאיזור עירוני, אך זו לא עלתה כלל לדיון.

עוד הוחלט, שההשלמה ל-2.5 דונם של חלקת המגורים, ביישובים שבהם חלקת המגורים קטנה משטח זה, תהיה רק בפריפריה, ולא במרכז. החלטה נוספת היא, שלא להחיל על השטח כפל הנחות בפריפריה.

עתירה נוספת לבג"ץ ה באשר לשיוך הדירות, החליטה המועצה להקים ועדה מיוחדת, בה יהיו חברים אפרתי, נציג האוצר קובי הבר, ונציג קק"ל עדי ניב. אפרתי הודיע בתום הישיבה, שההחלטה שהתקבלה תואמת את דו"ח ועדת מילגרום, והדגיש שלדעתו בכך סיימה מועצת מקרקעי ישראל לדון בפרק החקלאי.

פורום הקרקעות מסר בתגובה, שבכוונתו לבדוק את הוראות המעבר בצורה יסודית, ולקבל החלטה בעקבות בדיקה זו.

עוד נמסר, שבכל מקרה מתכנן הפורום להגיש עתירה לבג"ץ נגד מחליפתה של החלטה 727 שהתקבלה בישיבה הקודמת של המועצה, וכנגד ההחלטה על היוון חלקת המגורים, שכן מדובר לטענתו בהחלטות הנוגדות לחלוטין את פסיקת בג"ץ הקרקעות.

לדברי מזכיר התנועה הקיבוצית, נתן טל, האפשרות להוון את חלקת המגורים היא החלטה היסטורית חשובה, הגונה, המסתמכת על מבצעי ההיוון וחוק הדיור הציבורי. גם החלטת היוון שטח התעסוקה במושב הוגנת, ומאפשרת לחקלאי להתפרנס. להערכת טל, החלטת המועצה היא רק ראשית הדרך, שכן קיימת עבודת רגולציה ארוכה שתפקידה להביא את הנושא לכלל ביצוע.

באשר להוראות המעבר טוען טל, שהן מחמירות מדי וסופן בדיונים משפטיים רבים של מי שהעיסקה שלהם לא נכללת בהוראות.

להחלטה על היוון 500 מ"ר לתעסוקה מתנגד גם פורום 15 הערים. לטענתו, ההחלטה נוגדת כל היגיון תכנוני, שכן היא מאפשרת הקמת מבני תעסוקה במושבים על חשבון הערים.

עוד טוען הפורום, שההחלטה מחוללת פרבור, והיא נוגדת את תוכנית המתאר הארצית.