פול גז בפארק

כל שרי התשתיות האחרונים היו נחושים בדעתם, גם מסיבות ענייניות וגם מסיבות פופוליסטיות, כי יש להעתיק את כל מתקני פי גלילות ממיקומם עקב הדימוי של "פצצת זמן" שדבק מאז ומתמיד במתקנים

הסאגה הבלתי נגמרת של פינוי מתקני פי גלילות עוברת היום עוד תפנית דרמטית, אך הפעם מפתיעה באמת. בשנה האחרונה ברור היה באופן מוחלט, להבדיל משנים קודמות, כי הפעם מנוי וגמור עם גורמי הממשלה לפנות את המתקנים, כולל מתקני הגז. והנה, מפתיע היום השר פריצקי ומחליט: אין ברירה, צריך להשאיר את חוות הגז משום שאין אתרים חלופיים אחרים.

כל שרי התשתיות האחרונים היו נחושים בדעתם, גם מסיבות ענייניות וגם מסיבות פופוליסטיות, כי יש להעתיק את כל מתקני פי גלילות ממיקומם עקב הדימוי של "פצצת זמן" שדבק מאז ומתמיד במתקנים.

עמדת המשרד לאיכות הסביבה היתה מאד לא ברורה בשנים קודמות. בשלב מסוים, דווקא המשרד תמך בהשארת חוות הגז במתקנים, בתנאי שמכלי הגז יוטמנו מתחת לקרקע. המשרד רצה בכך להשיג שתי מטרות: השארת פארק ירוק באזור חוות הגז, כפי שרוצה כעת פריצקי, וכן יצירת הפרעה לפרויקט הבטון הגדול שאמור לקום בצומת גלילות. במשרד התשתיות הדגישו היום, כי עמדתם הנוכחית דומה לעמדה שהביע בעבר המשרד לאיכות הסביבה, וזאת כחלק מהאליבי להחלטה הנוכחית.

המשנה לשעבר של מנכ"ל משרד האנרגיה, אפרים גרינברג, הנחשב למומחה בתחום הגז, ערך בעבר מחקר מקיף בנושא הטמנת מכלי הגז. הוא תמך בהשארת המיכלים באתר, בתנאי שהם מוטמנים מתחת לקרקע כמה שנים בלבד.

לדבריו, ההמלצה היתה שכל עוד אין פיתוח סביבתי של הפרויקט המתוכנן, אין דחיפות מיידית להעתיק את המכלים. עם זאת, הוא שולל אפשרות של השארת האתר במיקומו הנוכחי לתקופה בלתי מוגבלת.

בסיפור הזה אין רק שיקולי ביטחון ובטיחות, אלא גם שיקולים של כסף, הרבה כסף, הקשורים לפרויקט הנדל"ן המתוכנן על השטחים המתפנים של פי גלילות ועל השטחים מסביב. מדובר בקרקעות של המינהל, של פרטיים ושל חברות הדלק הוותיקות.

פריצקי עלול להיתפס כעת כמי שמפריע לפתח את הפרויקט הענק, משום שהישארות המיכלים כשהם מוטמנים מתחת לקרקע לבטח לא תריץ קונים פוטנציאליים רבים של דירות לאיזור. כידוע, במסגרת הפרויקט מתוכננים אלפי יחידות דיור, מלבד שטחי תעסוקה נרחבים.

ההחלטה של פריצקי, איפוא, תעורר מחדש, וככל הנראה בעוצמה רבה את כל סאגת פי גלילות, כאשר המעורבים בתוכה הולכים ומתרבים: משרד התשתיות, המשרד לאיכות הסביבה, חברות הגז, מינהל מקרקעי ישראל - ובאחרונה גם חברות הדלק אלון ודור אנרגיה, שעתרו לבג"ץ בדרישה לבטל את ההסכם בין המינהל לבין פי גלילות על פינוי האתר בטענה שהוא איננו חוקי ומעניק הטבות מופלגות לפי גלילות. וכמובן, אסור לשכוח את עיריית רמת השרון שמאז ומתמיד התנגדה להישארות האתר במיקומו הנוכחי, והיא זו שעתרה לבית המשפט.

אפשר להתנחם בינתיים בכך שפי גלילות מילאה אחר החלטת הממשלה בדקדקנות, ולפני כחצי שנה פינתה את אתר מיכלי הדלק, על-פי לוח הזמנים הנדרש. אך אסור לשכוח, שחוות הגז, הנמצאת באחריות פזגז ואמישראגז, היא לדעת כל המומחים הרבה יותר מסוכנת מחוות הדלק.