בעלי המניות של כביש חוצה ישראל: "המדינה רק תרוויח"

באירוע השנה לפתיחת הכביש דוחים הבעלים את הביקורת ומשדרים לא מעט אופטימיות

"מדינת ישראל צפויה להרוויח הרבה כסף מכביש חוצה ישראל ולא להפסיד", כך העריך בשבוע שעבר, יו"ר חברת דרך ארץ (המפעיל) של כביש 6, עמית שגב, במסיבת עיתונאים במלאות שנה לפתיחת הכביש.

שגב התייחס לסוגיית רשת הביטחון עליה חתומה מדינת ישראל עם הזכיין, לפיה המדינה אמורה לשלם 72% מתחזית ההכנסות הצפויה, במידה והתחזית לא תתממש. במידה וההכנסות יעלו על התחזיות, כפי שצופים בחברה, דרך ארץ תשלם למדינה 56% מהרווחים.

בשנה האחרונה נפתח לתנועה הקטע המרכזי של חוצה ישראל, שיגיע, עם השלמתו הצפויה בעוד כחודשיים, מגדרה ועד חדרה. החלק שפועל כיום, מתחיל בדרום באזור שורק, סמוך לגדרה, ונמשך עד מחלף ניצני עוז בצפון, כ-70 ק"מ. "הכביש אמור להוות חלופה לכבישים העמוסים במרכז הארץ, בעיקר באזור גוש דן, בעיקר בשעות העומס", אומר שגב.

במרבית שעות היממה תנועת כלי הרכב בו דלילה יחסית. מנתונים של חברת דרך ארץ, ביום חול נוסעים בכביש כ-35 אלף כלי רכב לעומת תחזית של 30 אלף. התחזית עד סוף שנת 2004 היא למעבר של כ-75 אלף כלי רכב ביום. לדברי שגב, תחזית זו עודכנה כלפי מעלה ב-10% על סמך 5 חודשי ההפעלה הראשונים של הכביש. מנתוני המפעיל, עד היום התבצעו בכביש למעלה מ-3.5 מיליון נסיעות בתשלום.

מנכ"ל חברת אפריקה ישראל המחזיקה ב-33% מהזיכיון בכביש, פיני כהן, אמר במסיבת העיתונאים, כי הנסיעה בכביש עולה על כל התחזיות המקודמות וכל הפרסומים האחרים אינם נכונים. לדבריו, "הכביש יושלם על כל קטעיו המאושרים כחצי שנה לפני המועד המתוכנן, לקראת חודש נובמבר שנה זו, אז ניתן יהיה לנוע לאורך 87 הק"מ של הכביש".

לדברי כהן, עד 31 בדצמבר נחזתה כמות של 266 אלף כלי רכב שיעלו על הכביש ואילו עד היום עלו על הכביש בפועל כ-500 אלף כלי רכב. "באוגוסט בלבד נגבו 6 מיליון שקלים. התחזית היא שב-2004, כשכל הכביש יהיה פתוח לתנועה, ייגבו מדי חודש בין 25-15 מיליון שקלים, אז גם תיכנס לתוקפה רשת הביטחון של המדינה".

מנתוני החברה, כ-62% מהנסיעות בכביש מבוצעות על ידי מנויים. שגב אומר, כי זהו היעד אותו הציבה החברה לשנת 2008 והוא זהה למאפיין השימוש בקנדה בכביש אגרה הפועל כבר חמש שנים.

מבדיקת מנויי החברה, למעלה מ-1,200 חברות גדולות עם צי רכבים שגדול מ-30 נרשמו כמנויים, כולל כל חברות הליסינג בישראל, 33 במספר. סה"כ מדווחים בחברה, נרשמו למעלה מ-100 אלף כלי רכב מהמגזר העסקי. בשבוע שעבר הודיעה החברה, כי נחתמו הסכמים לשימוש בכביש גם עם הצבא, המשטרה וכל משרדי הממשלה.

שעות הפעילות העמוסות בכביש נמדדות בין 8 בבוקר עד 10 בבוקר ו-5 אחה"צ עד 8 בערב. "בשעות האלה מתבט חסכון הזמן שבשימוש בכביש בצורה הטובה ביותר", אומר כהן, "מבדיקות שעשינו בשעות השיא, נסיעה בכביש 6 חוסכת כמחצית מזמן הנסיעה בכבישים אחרים. כך למשל, בנסיעה מצומת בית ליד ועד לצומת ראם בדרום. עבור מנוי פסקל פרטי, הגענו לחסכון של 27 שקלים בנסיעה, כשהתחשיב כולל תיקונים, חלפים, צמיגים, דלק, עלות שעת נהג וכמובן התשלום עבור הנסיעה בכביש".

נשיא חברת CHIC הקנדית, מבעלי המניות ב"דרך ארץ", ג'ון בק, אמר, כי הוא מאוד מרוצה מקצב הפעילות בכביש והוא מופתע לטובה מהתוצאות אחרי שנת פעילות אחת. לדבריו, החברה הקנדית רואה בישראל יעד השקעה מתאים, וראיה לכך היא כניסה של החברה לפרויקטים נוספים בתחום התשתיות, דוגמת מט"ש אשקלון.

כהן התייחס לסוגיית הכנסות והביקרות הרבה שמופנית כלפי דרך ארץ על גובה הכנסות, גם לנהגים המאחרים בתשלום לראשונה: "הקבוצה שוקלת להוזיל לתקופה של חצי שנה את הקנס בגין איחור ראשון בתשלום אגרת הנסיעה בכביש מ-54 שקלים ל-27 שקלים, הוזלה של 50%". לדבריו, החברה אמנם מעוניינת להגמיש את מערכת האכיפה, אך אינה מעוניינת ליצור תדמית של קבוצה המוותרת על כספה. מנתוני החברה עולה, כי כיום מופקות למעלה מ-100 אלף חשבוניות בחודש ואחרי 6 חודשים של גבייה החברה הגיעה לרמה של גבייה אפקטיבית בשיעור של 94%-93%.

בחברת דרך ארץ מתגאים בשירות אותו הם מספקים ללקוחותיהם. נשיא חברת דור-אלון שגם היא מבעלי המניות בכביש, דוד ויסמן, מציין, שרכבי השירות מטפלים בכ-600 אירועים בחודש, מהם כ-200 אירועי סיוע לנהגים, החל מהחלפת תקר בגלגל וכלה במילוי דלק לנהגים שנתקעו על הכביש. "קרה לנו כבר שנהג נתקע בכביש פעם שלישית בלי דלק, זה אומנם משעשע אבל אני מאין שזה יוצא מן הכלל", אומר ויסמן.

בשבועות הקרובים צפויות להיפתח ארבע תחנות דלק לאורך הכביש. התחנות תוכננו על ידי אדם מזור והן נבנו בקונספט של תחנות שירות עצמי עם חנויות נוחות ובתי קפה של חברת אלון-דור. לדברי מנכ"ל שיכון ובינוי השותפה גם כן לפרויקט, עוזי ורדיזר, אין ספק שתחנות הדלק יהפכו למוקדי משיכה ליזמים זריזים. ורדיזר מציין, שמבחינה נדל"נית אין ל"דרך ארץ" כל אפשרות לבנות מעבר למותר בתוכניות המתאר של תחנות הדלק.

כהן סיים בתחזית אופטימית, לפיה הוא רואה כיצד בעתות שלום, הכביש משמש כציר המחבר בין מצרים לסוריה, כשמדינת ישראל נהנית מכל היתרונות שבכך.