הפריחה שאחרי האלימות: סרי לנקה על מסלול צמיחה

מחירי הנדל"ן בדרום האי הולכים וצוברים תאוצה

האי סרי לנקה (ציילון), דרומית להודו, ידע לא מעט תהפוכות פוליטיות וביטחוניות בעשרות השנים האחרונות.

התהפוכות הובילו לשפיכות דמים עקובה מדם בין הממשלה לבין המורדים הטמילים בצפון המדינה, וגבו את חייהם של כ-64 אלף איש.

במהלך השנים, ניסו אינספור מדינאים וממשלות זרות להביא להפסקת אש בין הצדדים, ונראה כי הפסקת האש שהחלה בפברואר 2002 מחזיקה מעמד ומביאה להתאוששות הכלכלה ופריחת שוק הנדל"ן באי.

מרקו פולו החשיב את האי שבלב הים ההודי כאי המקסים ביותר בעולם מבין האיים שבגודלו, וקרוב לוודאי שמרבית המבקרים בו יסכימו עם קביעתו של פולו לאחר שיראו את הטבע והמטבח שיש לסרי לנקה להציע.

דרומית לעיר הבירה קולומבו משתרעת רצועת חוף מדהימה עם חול לבן ועצי דקל טרופיים. במדינה אוצרות ארכיאולוגיים רבים, חיי טבע עשירים, וגם אזורים הררים בהם מגדלים המקומיים מטעי תה וקפה.

יוקר המחיה בסרי לנקה הוא עדיין נמוך יחסית, האוכל טעים מאוד, והאנשים נחשבים לידידותיים במיוחד.

לפני 6 שנים ג'ק עדן לא תיאר לעצמו שהוא יתמקם על שפת הים בסרי לנקה ביחד עם משפחתו.

עדן הבריטי, שעבד עד לסוף שנות התשעים כבנקאי בהונג קונג, נשבה בקסמיו של האי, וכתוצאה מהמשבר הכלכלי בשווקי מזרח אסיה ב-1997, החליט לעבור לגייל פורט (Galle Fort) יחד עם אשתו וילדיו.

בזמנו היו מעט מאוד זרים באי, אך הפסקת האש המתמשכת נותנת זריקת עידוד אמיתית להתעניינות בסרי לנקה וגורמת לעלייה במחירי הנכסים.

"המחירים החלו לתפוס תאוצה", אומר עדן, שתלה מזמן את החליפה והעניבה של הבנקאי ההונג-קונגי בארון, לטובת מכנסי ברמודה, טי שירט וסנדלים.

"ההיצע נמוך יחסית ועושה רושם שהביקוש לא מפסיק לגדול", מוסיף עדן.

Galle ממוקמת על הים בקצה הדרומי מערבי של האי, כ-100 קילומטרים דרומית לקולומבו. ב- Galle היה נמל הולנדי והמקום היווה בעבר צומת דרכים מרכזי.

בעיר ישנה מצודה וכ-500 בתים צמודי קרקע, כאשר כ-30 מהם מאוכלוסים על ידי זרים.

עיקר הפרנסה של משפחת עדן היא ניהול נכסים של זרים: לתווך בקנייה, לנהל באופן שוטף בתי נופש, לשכור נכסים ולתחזק אותם.

אחד מוותיקי הזרים במקום, צ'ארלס הולס, שהתיישב בעיירה לפני כעשרים שנה ויותר, מציין שנכסי הנדל"ן הצליחו לזנק פי חמישה בשנים האחרונות, והבית שהוא עצמו רכש לפני ארבע שנים תמורת 30אלף דולר, נמכר אשתקד ב-200 אלף דולר לאחר שעבר שיפוצים.

"המקום הוא ציורי ויפה. הארכיטקטורה מאוד מיוחדת, ובבתים ששופצו ממש שווה לגור", אמר הולס.

אחת הסיבות לעדנה לה זוכה בקרב הזרים Galle היא ריחוקה הגיאוגרפי מהצפון.

מרבית הלחימה וההריגות אירעו בעיקר בחלקו הצפוני של האי, ולמרות ההצלחה היחסית של הפסקת האש, גורמים מערביים ממליצים להימנע מלבקר בצפון המדינה, בעיקר במספר אזורים בצפון מזרח האי.

נציין, כי תהליך הקניות הנדל"ני בסרי לנקה החל עוד לפני הפסקת האש, וכי ההסכם בין המורדים ובין הממשלה, בתיווך דיפלומטים נורבגים, רק הצית את המומנטום ודחף מהר יותר את התהליך.

גם בת סמית' הבריטי שחי בעבר בהונג-קונג רכש בחודש מארס אשתקד בית על חוף הים באי, לאחר שחיפש זמן רב בית קיץ באסיה.

לדברי סמית', המחירים של סרי לנקה היו הגורם המרכזי שהכריע את הכף בבחירתו, והוא ומשפחתו השקיעו פי שניים מסכום הקנייה של הבית בשיפוצים.

"אם אתה נוסע לאתר נופש בדרום מזרח אסיה, כמו האי התאילנדי פוקט, אתה משלם הון תעופות בשביל לרכוש נדל"ן או סתם בשביל נופש במקום", מסביר סמית'.

"אם היינו רוכשים היום את הבית, היינו צריכים לעמוד בהתחייבות פיננסית גדולה בהרבה יותר מזו שלקחנו, וספק אם היינו מצליחים להתמודד איתה", מוסיף סמית', שמציין כי קשה למצוא כיום חתיכת נדל"ן ב- Galle בפחות מ-150 אלף דולר.

ככל הנראה, בחלוף השנים, כאשר גורמים זרים ישכחו את מראות הפיגועים והרציחות במדינה, האי עשוי לצבור מומנטום חיובי נוסף.

אוליביה ריצ'לי הבריטית, שעבדה בתעשיית התיירות באינדונזיה ובסרי לנקה, מעריכה שעוד יחלפו מספר שנים עד אשר האי ייהנה מ"בום" כלכלי-נדל"ני אמיתי.

לדעתה, עליית המחירים באי צפויה להימשך והיא תלויה בעיקר בהתפתחות במישור המדיני-בטחוני.

ריצ'לי סבורה שגורם המפתח ברמת המחירים במקום תלוי בעיקר במשקיעים אמריקנים, "ואלה לא יבואו לכאן אם הם יראו תמונות של פיגועים ב-CNN.

ההמתנה להתאוששות כלכלית והשקעות זרות מבחוץ, משאירה עדיין את התשתיות המקומיות ברמה נמוכה מאוד. נסיעה של כמאה קילומטר מקולומבוס ל- Galle עשויה להימשך כארבע שעות.

לאחרונה החלה הממשלה בבניית כביש מהיר, שיחבר את הבירה עם החוף הדרומי, אך השלמת הכביש לא צפויה לפני שנת 2008.

למרות המכשולים, ה"בום" הכלכלי כבר החל לתת אותותיו על Galle , ולשנות אותה ואת החוף הדרומי של סרי לנקה.

מקומיים רבים החלו להתלונן שהחדירה של הזרים הובילה אותם לנחיתות כלכלית, והותירה את כושר הקניה הנדל"ני שלהם נחות לעומת הדולרים שמביאים איתם הזרים.

עם זאת, המקומיים גם מודעים להשקעות הזרות ולתנופה שמביאים איתם הזרים, אשר מביאה ליצירת מקומות עבודה ולעלייה בצמיחה.

"הם שיפצו את המצודה ואת סביבתה בצורה קולוניאלית מאוד יפה" אומר תכשיטן סרי לנקי מקומי.

אשתקד נרשמה צמיחה של כ-5% בתמ"ג המקומי, שמסתכם ב-48 מיליארד דולר או 2,500 דולר לנפש.

שטחה של סרי לנקה עומד על 66 אלף קילומטרים מרובעים ו-19 מיליון איש חיים בה.

השפות המדוברות במדינה הם סיינלאה, טמיל ואנגלית, כ-70% מאוכלוסיית האי הם בודהיסטים, ורק 20% הם טמילים. האינפלציה בסרי לנקה היא עדיין גבוהה יחסית ועומדת על כ-9% בשיעור שנתי.

התעשיות המרכזיות באי הם ייצור גומי, תה, קוקוס ותעשיות חקלאות אחרות. כמו כן גם ביגוד, טקסטיל, טבק ותבלינים תופסים מקום נכבד בכלכלת המדינה.