החלטת הממשלה להפוך את מע"ץ לחברה ממשלתית היא מבורכת. הגיע הזמן שגוף הביצוע האחרון בממשלה, האחראי לפיתוחה ואחזקתה של תשתית חיונית, ישנה את הסטטוס הארגוני שלו לטובת ארגון אוטונומי וגמיש יותר. היתרונות בהפיכת מע"ץ לרשות הם רבים:
כגוף ממשלתי, מע"ץ פועלת על בסיס תקציב שנתי, בעוד שהיא עוסקת בפרויקטים רב שנתיים. התוצאה של חוסר התאמה זו, ברמת הפרויקט, היא ביצוע לא יעיל של פרויקטים, הכרוך בהוצאות גדולות, התמשכות בלתי סבירה של פרויקטים ונזק רב למשק.
בבדיקה כלכלית שערכתי, אומדן הנזקים למשק, כתוצאה מהעיכוב בבניית כבישים והתמשכות משך הבנייה, נאמד בקרוב ל-50% מסך ההשקעה, דהיינו למעלה מחצי מיליארד שקל לשנה.
הנזק נובע משלושה מרכיבים: התייקרות הסלילה בשל התמשכות העבודה - הוצאות תקורה, הובלות כפולות של ציוד וכו'; דחיית התועלת מהשלמת הכביש והנזק בשל ההפרעה לתנועה בזמן העבודות בכביש.
כגוף מתוקצב שנתית, אשר תקציבו משתנה משנה לשנה, קשה לתכנן לטווחים ארוכים, דבר המתחייב כאשר מתכננים רשת כבישים שאמורה לשרת עשרות שנים. כאשר למע"ץ יהיה מקור מימון אוטונומי מובטח, היא תוכל, כחברה ממשלתית, לגייס הון ולהקדים השקעות בתשתית.
כחברה ממשלתית, השקעות מע"ץ דינן כהשקעות חברת החשמל או בזק. הגדלת ההשקעות בכבישים אינה נתפסת בשווקים הפיננסיים כהגדלה של ההוצאה ממשלתית, או הגירעון הממשלתי, אלא כהגדלה רצויה של ההשקעות במשק.
אולם, בהחלטת הממשלה אין התייחסות לצורת המימון של מע"ץ. אם מע"ץ תמשיך להיות ממומנת ישירות מתקציב המדינה, על בסיס שנתי, הרי ששינוי המעמד, מיחידה ממשלתית לחברה ממשלתית, הוא שינוי קוסמטי בלבד, שלא ישפר מהותית את תפקודה של מע"ץ.
יש להבטיח בחוק מקור מימון אוטונומי למע"ץ. המקור הטבעי הוא המיסוי על דלק. חשוב להדגיש, כי אין מדובר בהגדלת המיסוי על הדלק (להוציא סולר, שהמס המוטל עליו נמוך ביותר), אלא הקצאה של חלק מכספי המס על הדלק להשקעה ואחזקה של כבישים.
המיסוי על דלק, מעבר להיותו מקור לגיוס כספים לתקציב המדינה, משמש למעשה תשלום על הנסיעה ברכב בשלושה מרכיבים: תשלום על השימוש בכבישים - מרכיב זה אמור לממן את מע"ץ; תשלום על ההשפעות החיצוניות של הנסיעה בשני מובנים - הגדלת הצפיפות בכביש - דהיינו פגיעה בתועלת של הנהגים האחרים; ותשלום על הנזק לסביבה, בעיקר זיהום האוויר בערים.
המיסוי על הדלק אמנם אינו תשלום ישיר על שירות כמו טלפון וחשמל, אך הוא הקירוב האופטימלי ביותר לחיוב בעלי הרכב בתשלום עבור שירותי הכביש. יש לציין, כי הבנק העולמי דורש ממדינות רבות בהן הוא מסייע לפיתוח תשתית התחבורה, להקים קרנות ייעודיות למימון ההשקעות ואחזקת הכבישים, שמקור המימון שלהם הוא המיסוי על דלק ועל כלי רכב.
רק אם יהיה למע"ץ מקור מימון אוטונומי על-פי חוק, השינוי הארגוני יוכל להביא גם לשיפור מהותי בצורת הפעילות ובהיקפי ההשקעה בכבישים בישראל, ולשפר את רמת השירות בתשתית כלכלית חשובה זו.
הכותב הוא יועץ כלכלי להתאחדות הקבלנים ובעבר היה חשב מע"ץ.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.