"לרכז מפעלים במישור רותם, להקים מתקן התפלה למחזור"

את המפעלים מציע ציזנר לרכז במישור רותם, שם קיימת תשתית קרקעית מתאימה, וקרקע מנוקזת היטב

ד"ר להנדסה כימית, טוביה ציזנר, שערך את דו"ח הכימיה של מכון נאמן, מאמין, שכדי לשמר את התעשייה הכימית באזור הנגב מבלי לגרום למפגעים סביבתיים, יש לדאוג לתשתית מתאימה שתגרום לכך שהתעשייה תפעל בתנאים טובים ובמקביל לא תפגע בסביבה.

את המפעלים מציע ציזנר לרכז במישור רותם, שם קיימת תשתית קרקעית מתאימה, וקרקע מנוקזת היטב. ציזנר מתריע על כך, שאם המצב יישאר כפי שהוא כיום, הרי שתושבי הנגב ימשיכו לסבול מקיומה של התעשייה גם בעתיד. לדבריו, במהלך השנים האחרונות גרמה התעשייה לשורה ארוכה של מפגעים, בין השאר השריפה בחיפה כימיקלים, השריפה במתקן אקוסול, זיהום אוויר שגורם מפעל אקוסול, זיהומים וריחות רעים להם גורמים אגני החמצון ברמת חובב, ועוד.

ציזנר מציע להקים מתקן התפלה משוכלל במישור רותם, אליו ינוקזו כל השפכים הנוצרים במפעלים, המתקן יתפיל את המים, ויעשה בהם שימוש חוזר. את התמלחות הוא מציע לשנע לים המלח, שגם כך הוא בעל מליחות גבוהה מאוד. את מתקן ההתפלה הוא מציע להקים במסגרת מפעל מרוכז לאספקת שירותים, שיספק גם חשמל קיטור לשימוש המפעלים. לדעתו, מפעל כזה יחסוך בעלויות, ינצל אנרגיה בצורה מיטבית ויסייע לפעולות המפעלים.

לדעת ציזנר כדי להגשים מטרות אלה יש צורך בראיה ממלכתית ובתכנון לטווח ארוך. כדי להגשים זאת הוא מציע לבעלי המפעלים להתאחד ולגרום לכך, שניתן יהיה לקיים תעשייה שהיא גם ברת קיימא.