התפלה: מעדיפים להתפלל לגשם

פתיחה מחדש של המכרזים תהווה תקדים מסוכן ותשפיע על הרצינות בה יתקבלו במשק מכרזים עתידיים

ועדת החקירה הבאה למשק המים, שתנסה לברר את הסיבה מדוע מכל התוכנית הגדולה להתפלת 400 מיליון מ"ק מים יצא לדרך מתקן אחד להתפלת 100 מיליון מ"ק, לא תוכל למצוא ולו גורם אחד שייצא נקי מאשמה.

אין זה סוד שמשרד האוצר, ובמיוחד אנשי אגף התקציבים, אף פעם לא אהבו את רעיון ההתפלה ועשו הכל כדי שזו לא תצא לדרך. אלה דבקו בדיעה, לפיה ניתן לקצץ במים לחקלאות ולמגזר הביתי, להשיב קולחים - ולהתפלל לחסדי שמים. אנשי החשב הכללי נקרעו תמיד בין שתי עמדות: זו של אגף התקציבים, ותפקידם לפרסם מכרזים. המכרזים אומנם פורסמו, אך מישהו בדרך עשה הכל כדי שההתפלה לא תצא לדרך.

ואז הגיע החורף הגשום יחסית האחרון, שצינן את ההתלהבות ממכרזי ההתפלה, והאוצר חזר לדבוק באמונה, לפיה שום דבר לא בוער. אנשי האוצר אף הביעו עמדה זו לא אחת בפורומים מקצועיים. באוצר אומרים, שגם שר האוצר, בנימין נתניהו, תוהה מדי פעם בשאלה איך בכלל התקבלה ההחלטה להתפיל דווקא 400 מיליון מ"ק, ואילו חישובים כלכליים עמדו מאחורי החלטה זו.

גם היזמים לא יוצאים נקיים מהעניין. קבוצת VID קבעה מחיר מדהים של 52 סנט למ"ק במכרז ה-BOT הראשון להתפלת 100 מיליון מ"ק. במקום להפנים את העובדה שהמחיר הזול הוא במידה רבה פונקציה של גודל, החליטו גם משתתפי מכרזי ה-BOO לדבוק במחיר דומה, והציעו 54 סנט למתקן שמייצר 30 מיליון מ"ק בשנה, כשברקע טוענים המתחרים, שהמחיר אינו הגיוני לכמות כה קטנה של מים. עתה מתקשים היזמים לגייס כסף כדי להקים את הפרויקטים, והם כבר מבקשים מהאוצר שיגדיל להם את הכמות. גורמים באוצר אומרים, שלפי שעה הבקשה נופלת על אוזניים אטומות, וכי אגף התקציבים לא מתכוון להישבר. הסיבה לסרוב נובעת ממניעים עקרוניים, לפיהם פתיחה מחדש של המכרזים תהווה תקדים מסוכן ותשפיע על הרצינות בה יתקבלו במשק מכרזים עתידיים. אלה מדגישים, שבכל מקרה יעדיף אגף התקציבים לפרסם מכרזים חדשים ולא לאפשר את הגדלת הכמות עבור החברות הזוכות.

לא רק זאת, פתיחה מחדש של המכרזים תחשוף את המדינה לתביעות מצד אלה שלא זכו במכרזים. אחת הקבוצות שלא זכתה במכרז בשל מחיר גבוהה טוענת, שפתיחת המכרז תקבע את מעמדה של ישראל כרפובליקת בננות.

עובדה תמוהה נוספת היא, שלמרות שחלף הזמן שבו אמורה המדינה לחלט את הכסף שהפקידו החברות למקרה ולא יתחילו בפרויקט, הוחלט לפי שעה שלא לפדות את הכסף, בסכום של 10 מיליון שקל לחברה. על פי הערכות גורמים במשק המים, החלטה זו משקפת את חוסר יכולתה של המדינה להחליט מה יעלה בגורלה של ההתפלה.

אם האוצר יחליט בסופו של דבר להגדיל את כמות המים במכרזי ה-BOO, משמעות הדבר היא ביטול ודאי של מכרז ההתפלה במתחם חברת החשמל בחדרה, שטרם פורסם עד היום. אין ספק שבאוצר אף אחד לא יצטער על כך, שכן המתקן הזה כבר סיבך את האוצר ואת משרד ראש הממשלה באי נעימות גדולה, לאחר שהיה מי שהבטיח לחברה לפיתוח קיסריה שהמתקן ייבנה בתחומה.

כמו תמיד השאלה הנשאלת היא, מי יצליח לשכנע את החשב הכללי החדש, ירון זליכה: חברות ההתפלה שרוצות יותר כסף, או אנשי התקציבים שמתפללים לגשם.