"אפשר לממש את רעיון עוקף כינרת"

הורדת המפלס תיעשה על-ידי הגברת השימוש החקלאי במים, על-ידי שאיבה ישירה מהכינרת, זאת בתנאי שיבוטלו הקיצוצים, ויופחת מחיר המים לחקלאי אגן הירדן והכינרת

כדי למנוע את הצורך בהגלשת מים מהכינרת לים המלח, במקרה של חורפים גשומים, מציע פרופ' משה גפן, מהמעבדה לחקר הכינרת, להוריד את מפלס האגם, במטרה להכין נפח אגירה גדול. ההצעה פורסמה בירחון ארגון עובדי המים, "מים והשקיה".

הורדת המפלס תיעשה על-ידי הגברת השימוש החקלאי במים, על-ידי שאיבה ישירה מהכינרת, זאת בתנאי שיבוטלו הקיצוצים, ויופחת מחיר המים לחקלאי אגן הירדן והכינרת.

לחילופין מציע גפן להגדיל את נפח האגם על ידי הטיית שנתית של 150 מיליון מ"ק מים מהירדן, והובלתם בגרביטציה עד לגדה המזרחית של נחל עמוד, ליד קיבוץ חוקוק. שם הוא מציע להקים מאגר בנפח של עד 600 אלף מ"ק, ממנו יוזרמו המים למוביל הארצי. בכל מקרה, כך הוא ממליץ, תתבצע ההטיה בחודשי החורף והאביב, כאשר הספיקות בירדן גדולות. תנאי נוסף הוא, שכל מ"ק מים שיוטה ייגרע מהכמות הנשאבת מאגם למוביל, כך שמפלס הכינרת לא ירד .

גפן מדגיש, שהרעיון של הקמת עוקף הכינרת עלה כבר בעבר, אך הוא נפסל בשל סיבות שונות, בין השאר בשל מחסור במידע על ההשפעה הצפויה לאגם באם יינקט צעד כזה. לדבריו, כיום, לאחר העמקת המחקר, ניתן לשקול רעיון זה מחדש.

לדעת גפן, הזרמת מי ירדן, שהם מלוחים פחות ממי הכינרת למוביל הארצי, תועיל לאקוויפר החוף ולאקוויפר ההר, הסובלים ממליחות רבה לאחר שנים שבהן הוזרמו אליהם מי כינרת שמליחותם גבוהה.