לבני שבתאי נמאס לממן את ארית: מכר את השליטה בקבוצה ליו"ר ולסמנכ"ל הכספים

לקבוצה הפסדים צבורים של 124 מיליון שקל * בתמורה יהיה זכאי שבתאי לקבל 20% מהדיבידנדים שיקבלו בעלי השליטה החדשים - שמואל מאירסון ורן אקהאוס ב-10 השנים הבאות * מאירסון ואקהאוס: "כבר ברבעון השלישי תגיע ארית מערכות לאיזון וברבעון הרביעי היא תעבור לרווחיות"

לבני שבתאי, בעל השליטה בחברת ארית תעשיות, נמאס מההפסדים הכבדים שהקבוצה מייצרת לו. היום, לאחר 6 שנים בקבוצת ארית, שם שבתאי את המפתחות על השולחן, לאחר שמאס במימון החברה. שבתאי, שרכש את השליטה בארית תעשיות לאחר שעשה את הונו מייבוא שעוני ריימונד וייל בארה"ב, ימכור את מרבית אחזקותיו ואחזקות בני משפחתו בארית תעשיות (38.8%) ליו"ר החברה, שמואל מאירסון, ולסמנכ"ל הכספים, רן אקהאוס, שיחזיקו כל אחד בכ-18.36% מהון המניות בדילול מלא. התמורה שתקבל משפחת שבתאי תהיה סמלית ותסתכם ב-4 דולרים בלבד בתוספת זכות ליהנות מ-20% מהדיבידנדים שימשכו אקהאוס ומאירסון ב-10 השנים הבאות. בנוסף, יימכרו לחברת פידליו (חברה לנאמנות) מניות המהוות כ-5% מהון המניות של ארית.

"משנת 2002 אנחנו נמצאים בתהליך של הבראה", אמרו אקהאוס ומאירסון, בעליה החדשים של ארית תעשיות, "שכולל יישום של תוכנית התייעלות והתרכזות בתחום הביטחוני, הפועל תחת ארית מערכות, שבשליטת ארית תעשיות. להערכתנו, התוצאות של תוכנית ההבראה צפויות לבוא לידי ביטוי כבר ברבעון השלישי והרביעי. התוצאות צפויים להצביע על שינוי מגמה, שתתבטא בתזרים מזומנים חיובי, הגעה לאיזון ברבעון השלישי ומעבר לרווחיות כבר ברבעון הרביעי".

אקהאוס הוסיף, שלארית תעשיות חוב של 1.5 מיליון דולר לבעלי איגרות החוב שלה שבדעתה לשלם, וכי היא נמצאת במשא ומתן עם בעלי איגרות החוב על מנת להגיע להסדר. החוב אמור להיפרע ב-3 תשלומים, שכל אחד מהם מסתכם בחצי מיליון דולר. בנוסף, לארית חוב נוסף לאחת מקרנות ההשקעה, שגם אותו בכוונתה לפרוע עם השיפור הצפוי במצבה.

מצבה של ארית, כפי שהוא משתקף בדו"חות הכספיים החצי שנתיים שלה, מעיד יותר מכל על מצבה הקשה של הקבוצה. במחצית הראשונה של השנה הסתכמו הפסדיה של ארית ב-15.4 מיליון שקל. אלו היוו, ככל הנראה, את הקש ששבר את גבו של שבתאי, שכן הם הצטרפו להפסדים של 109 מיליון שקל שרשמה החברה בשנים 2002-2001. מכאן, שבשנתיים וחצי האחרונות הפסידה החברה 124 מיליון שקל, מה שהעביר אותה לגירעון בהון העצמי של 10 מיליון שקל ולחשש אמיתי להמשך קיומה.

ההפסדים הכבדים הללו מחקו לחלוטין את הרווחים שרשמה ארית אי שם בימי הבועה העליזים. בינואר 2000, ימי השיא של בועת ההיי-טק, נמכרה טלגייט לטריון בעסקת מניות, ששיקפה לה שווי של 100 מיליון דולר. ארית, שהחזיקה כ-10% ממניות טלגייט, ניצלה כעבור חודשיים את הנסיקה במחירן של מניות טריון, כדי למכור את מניותיה ברווח של יותר מ-150 מיליון שקל. הפסדי העבר איפשרו לחברה להימנע מתשלום מס בגין המכירה, וההון העצמי שלה הסתכם בסוף שנת 2000 בכ-120 מיליון שקל.

בני שבתאי ואחיו הצעיר, גלעד, שמונה ליו"ר ארית (והוחלף בתחילת השנה על ידי מאירסון), חלמו להקים בכספי המכירה של טלגייט חברת אחזקות שתעסוק, לצד פעילותה המסורתית בתחום התעשייתי-צבאי, בפעילויות נוספות. לשם כך רכשה משפחת שבתאי את השליטה בשלד הבורסאי רם צור, ששינה את שמו לארית מערכות, ואת פוינט וונצ'ר, שהפכה לארית מדיקל, ושעסקה בהשקעות בתחום הרפואי.

במסגרת תוכנית ההתייעלות החליטה כיום ההנהלה החדשה של ארית להתרכז בתחום הצבאי, שרוכז בארית מערכות, והשליטה בארית מדיקל נמכרה לחברת שי ספיר.

מאירסון ואקהאוס שמים, אם כן, את כל יהבם בארית מערכות ובחברות-הבנות ולפניהם עבודה מרובה: לארית מערכות, נכון לסוף הרבעון השני, גירעון בהון העצמי של 34.6 מיליון שקל והפסד של 6.8 מיליון שקל. אחזקותיה המרכזיות של ארית הם: מפעל רשף טכנולוגיות, חברת אמקורם וחברת CTS.

מפעל רשף, שמוחזק על ידי ארית מערכות בשיעור של 90%, עוסק בפיתוח וייצור של מרעומים אלקטרוניים לשוק הצבאי. לאחרונה עלה המפעל לכותרות לאחר שפיטר 41 מעובדיו במסגרת תוכנית ההתייעלות שיושמה בחברה. ארית מערכות דיווחה בזמנו, כי הפיטורים ברשף נובעים מצמצום בהיקף ההזמנות ממערכת הביטחון בשנתיים האחרונות ומאי קבלת הזמנות חדשות לייצור בתקופה האחרונה. ארית מדווחת, כי הפעילות ההנדסית של החברה, במטה באור יהודה, תמשיך לפעול במטרה לשמר את היכולות הטכנולוגיות של החברה ולהבטיח המשך ייצור הכנסות לחברה.

מלבד רשף טכנולוגיות, פועלת החברה גם באמצעות פעילותה ההנדסית של חברת אמקורם, העוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק של מערכות אימון לכוחות היבשה, תוך שימוש באש חיה וירי סימולטני. החברה השלישית בפורטפוליו של ארית מערכות היא CTS, המוחזקת באמצעות החברה-הבת אמקורם בשיעור של 51%. CTS היא בעלת זכויות השימוש לתחום הצבאי בפטנט להפעלת לייזר באמצעות שידור אלחוטי וקבלת משוב מהמטרה הנפגעת. כיום נמצאת החברה בשלב בניית אב טיפוס המתבסס על זכויות השימוש בפטנט, ונכון לסוף הרבעון השני לחברה עדיין לא נוצרו מכירות.