בריטניה: שיא במכירות פומביות של נדל"ן מסחרי

הערכות: עד סוף השנה יגיע היקף המכירות הפומביות של נכסים מסחריים ל-1.3 מיליארד לירות שטרלינג

"היקף הכספים שמוזרם בבריטניה במכירות פומביות של נדל"ן מסחרי הולך וגדל, וצפוי להגיע לשיא ברבעון השלישי של השנה", כך מדווחת סוכנות היעוץ הבריטית ג'ון לאנג סילבר, שסבורה שעד סוף השנה יגיע היקף המכירות הפומביות של נכסים מסחריים ל-1.3 מיליארד לירות שטרלינג.

כן, תאמינו או לא, בבריטניה כיום פורח שוק של מכירות פומביות של נדל"ן מסחרי, בו יכולים המוכרים להשיג סדרה של הצעות עבור נכסיהם ולבחור בטובה ביותר.

"אשתקד היקף המזומנים של מכירות פומביות הסתכם ב-1.05 מיליארד לירות שטרלינג והשנה, עלייה של 30% עד 40% השנה נראית בהחלט הגיונית", אמר ריצ'ארד אוטרק, דירקטור בזרוע האירופאית של חברת היעוץ.

במהלך הרבעון השלישי צפויות המכירות הפומביות של נכסים מסחריים להסתכם ב-211 מיליון לירות שטרלינג - עלייה של 30% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, וירידה ביחס לרמה של 257 מיליון לירות שטרלינג ברבעון השני של השנה. על פי הערכות, סכום זהה של עסקאות עוברות ידיים מחוץ לשוק והן לא נמדדות בצורה סטטיסטית.

לדברי אוטרק, משקיעים ויזמים פרטים הם אלו שמניעים את שוק המכירות הפומביות בשלוש השנים האחרונות, מאז התמוטטו שוקי המניות בעולם.

הדירקטור סבור, כי בשל מאפיינים מיוחדים שיש לצורה זו של מכירה, המכירות הפומביות לא ייעלמו מהמפה כאשר שווקי המניות יחזרו לעלות.

"לדעתי אנשים לא יממשו נכסים נדל"נים שרכשו בשנים האחרונות, כי בסופו של דבר נדל"ן היא ההשקעה הכדאית ביותר".

"אנשים אוהבים שיהיה להם שליטה על נכסיהם, ומעדיפים להתעסק בניהול הנכס, מאשר להפקיד אותו בידי מנהל חיצוני. אנשים אוהבים שיש להם משהו לגעת, למשש ולהרגיש", הוסיף אוטרק, שהדגיש כי לקוחות אסיאנים מכתיבים את הקצב, ומשמשים גורם משמעותי בשוק המכירות הפומביות, יחד עם יהודים ואירים.

"מרבית הרוכשים נוהגים לקחת משכנתא בריבית משתנה", הוסיף אוטרק, שמסקר באמצעות ג'ון לונג סילבר 7 בתי מכירות פומביות בלונדון.

התשואה של נכסים נדלנ"ים מסחריים כפי שמשתקף ממכירות פומביות ירדה לאחרונה ב-13 נקודות בסיס לרמה של 7.36%. מדובר בירידה רצופה שמתמשכת משנת 1996, בה עמדה התשואה על 10.84%. עם זאת, השוליים שמספקים נכסים אלו גבוהים יחסית לריבית הנמוכה הנהוגה כיום בבריטניה.

תמונה דומה מצטיירת בשוק הנדל"ן התעשייתי בבריטניה, אליו הזרימו משקיעים רבים סכומים אשר דחפו את המחירים ואת השוק כלפי מעלה.

"במשך חמש השנים האחרונות, עלה היקף ההשקעות של נכסים תעשייתים בכ-4% עד 5% לשנה", אומר רופרט נאבארו המשמש כיו"ר חברת המחקר IPD.

"מדובר בסכום של 5 עד 10 מיליארד לירות שטרלינג בכל שנה", הוסיף. לדברי נאבארו, חלק גדול מהביקוש והעלייה בשוק נבעו מעסקאות מכירה והחכרה מחדש של חברות, שהיו במצוקה כלכלית וביקשו לגייס הון באמצעות מכירת נכסיהם. "במשך העשור האחרון היוו נכסי הנדל"ן בבריטניה את ההשקעה הטובה ביותר - בניגוד לעשרים השנים.