גז על מים סוערים

אם יוקם אי מלאכותי בים לבניית חוות גז, נחסוך את הצורך בשטח למרחקי בטיחות של אזורי מגורים, אולם לא נחסוך את השטח הדרוש למרחקים בין המכלים ונצטרך על כן לייבש גם שטח זה

בשבוע שעבר התפרסמה ב"גלובס" כתבה בעקבות דברי שר התשתיות, יוסף פריצקי, כי תיבחן העתקת חוות הגז פי גלילות לאי מלאכותי, מול חופי ת"א. אין זו הפעם הראשונה שמתפרסמות כתבות בנושא. בכל הפרסומים בעבר, דובר על איים מלאכותיים להקמת שדה תעופה בינלאומי בפני עצמו או משולב עם מגורים. הפעם מציע מהנדס עיריית ת"א, אדר' דני קייזר, לשלב באי המלאכותי שדה תעופה בינלאומי וריכוז תשתיות. המעניין הוא, שכל הכתבות מלוות בתמונות הדמיה שונות - כאשר בין ההדמיה למציאות המרחק גדול מאוד.

בהקמת אי מלאכותי לבניית שדה תעופה שתי בעיות עיקריות: האחת היא התכנון והביצוע של הקמת האי. הבעיה השנייה היא הגישה לשדה התעופה. ואם אי לצורכי מגורים, האם צריך עוד יותר לצופף את האזור שהוא כבר כעת מהצפופים בעולם? יש להשאיר את חוף הים של ת"א כמות שהוא, לא כדי שתושבי העיר יראו את השקיעה, כי אם מסיבה ריאלית, שהקמת אי מלאכותי בחוף ת"א לצורכי מגורים או לשדה תעופה אינה הגיונית מבחינת כל אמת מידה שהיא.

מאידך, אין לוותר על הרעיון להעתיק את חוות הגז אל הים. בחוות גז יבשתית, השטח הדרוש למרחקי בטיחות בין המכלים ועד אזורי המגורים הוא הרבה יותר גדול מהשטח הדרוש למכלים ולמתקני הפריקה והטעינה. השטח הזה מתבזבז, מאחר שאין אפשרות לנצל אותו.

אם יוקם אי מלאכותי בים לבניית חוות גז, נחסוך את הצורך בשטח למרחקי בטיחות של אזורי מגורים, אולם לא נחסוך את השטח הדרוש למרחקים בין המכלים ונצטרך על כן לייבש גם שטח זה. כך יגדל שטח האי וכלכליות הקמתו לצורך חוות מכלים תהיה בספק.

מצד שני, יהיה זה בלתי סביר להקים אי מלאכותי נפרד עבור כל מכל. את חוות פי גלילות יש להעתיק אל הים, מבלי להקים אי לצורך זה. ניתן להניח מכלי גז ודלק על פני הים, ולעגן אותם אל קרקעית הים. אפשר לתכנן אותם כך שהם תמיד יצופו - ריקים או מלאים. מרחקם מהחוף יהיה 1,500-1,000 מ' מקו החוף, שם עומק המים מגיע ל-15 מ'. כל חוות המכליות תוקף בגדר בלתי עבירה, ובאמצעי הרתעה נגד חדירה. בנוסף, ייבנה גשר ניצב אל קו החוף לאורך 1,500 מטרים. אפשר להמשיך את הגשר במקביל לקו החוף או לסיימו במסוף, כאשר הגישה אל כל מיכל תיעשה באמצעות דוברות.

בעבר נבנו בארץ שני גשרים באורך של כ-2 קילומטר אל תוך הים, ונרכש ניסיון רב בתחום זה. הכוונה לגשרי פריקת הפחם בחדרה ובאשקלון. גשרים מסוג זה לא משנים את משטר זרימת החול לאורך חופי הארץ ועל כן לא צפויה התנגדות לבנייתם. אספקת הדלק והגז תיעשה באמצעות צנרת תת קרקעית. אפשרות נוספת היא הנחת צנרת טעינה ממתקן פי גלילות הקיים.

המקום הנכון להקמת החווה הוא בים ממערב לצומת גלילות. פרויקט פי גלילות יהיה הראשון - אחריו יבואו אתרי הדלק והגז האחרים, שגם הם יועתקו אל הים. יתירה מכך, סביר להניח שלפרויקט לא תהיה השפעה אקולוגית שלילית על החוף. גם מראה מכלים במרחק של 1,500 מטרים מיושבי החופים לא יצור חוויה שלילית.

בניגוד לאי המלאכותי שהקמתו, במקרה הטוב, תהיה בעוד כעשרים שנה, הרי הקמת חוות מכלים בים יכולה להיות פרויקט לביצוע מיידי. הרי אין כל מניעה חוקית או אחרת לקנות מכליות דלק קטנות, שכדאיות השטתן בים קטנה, ולהציבן בים במרחק של כ-1500 מטרים מהחוף, ואשר יהוו בשלב הראשון את חוות הדלק והגז.

הכותב הוא מהנדס המשמש כיועץ בהנדסה אזרחית.