בנק המשכנתאות משכן, המתמזג לתוך בנק הפועלים, ימחה אג"ח שהנפיק בעבר בהיקף של 93.8 מיליון שקל לפועלים הנפקות, גם היא חברה-בת של בנק הפועלים.
לצורך כך, פירסמה מעלות דירוג ראשוני של איגרות חוב אלה, והעניקה להן את הדירוג AA . עם הדירוג ניתחה אנליסטית מעלות, מיכל גור, את תיק האשראי של בנק הפועלים, והתמקדה בעיקר בהשוואה בינו לבין תיק האשראי של בנק לאומי.
מהניתוח עולה, כי במהלך 3 הרבעונים האחרונים (הרבעון האחרון של 2002 ושני הרבעונים הראשונים של 2003), ניכרת התמתנות בקצב גידול החובות הבעייתיים של בנק הפועלים. בתקופה זו, גדלו החובות בכ-5%, לעומת ירידה של כ-1% בלאומי, ירידה של כ-1% בדיסקונט, וירידה של כ-11% בבנק המזרחי.
מהשוואת תוצאות בנק הפועלים לאלו של לאומי עולה, כי שיעור הגידול של היקף החובות הבעייתיים בבנק הפועלים גבוה משיעור הגידול בלאומי, בעיקר בשני הרבעונים האחרונים של 2002.
עם זאת, מניתוח נתוני העבר עולה, כי הגידול בהיקף החובות הבעייתיים בלאומי ב-2001 היה גבוה מזה של בנה"פ באופן משמעותי. להערכת מעלות, "מועד סיווג שונה של חובות בעייתיים בין הבנקים - אין בו כדי להצביע על מדיניות סיווג חובות שונה ביניהם".
על-פי מעלות, בבנק הפועלים חלה עלייה של 24% בחובות שאינם נושאים הכנסה, לעומת ירידה של 17% בלאומי. במעלות מעריכים, כי עיקר הגידול בסעיף זה בבנק הפועלים נבע כתוצאה מחובות לענף הבנייה.
ההפרשה לחובות מסופקים גדלה ב-3 הרבעונים האחרונים ב-147%. במהלך תקופה זו, גדלו ההפרשות של 5 הקבוצות הבנקאיות הגדולות ב-44% בלבד. גם מהשוואה בין המחצית הראשונה של 2003 לתקופה המקבילה אשתקד עולה, כי בבנה"פ חל גידול בהפרשות של 60%, לעומת גידול של 14% בכלל המערכת.
מניתוח מצטבר של סך ההפרשות בשנתיים וחצי האחרונות עולה, כי שיעור ההפרשות מסך ההכנסות של בנק הפועלים עומד על 19%, לעומת 14% בבנק לאומי.
מניתוח ההפרשות לפי פעילות החטיבות השונות (עיסקית, מסחרית וקמעונאית) עולה, כי במחצית הראשונה של 2003 עלה חלקה של החטיבה הקמעונאית בסך ההפרשות, על חשבון חלקה של החטיבה העיסקית. להערכת מעלות, הפגיעה בעסקים בשל החרפת המיתון, העצימה את שיעורי האבטלה, והחמירה את מצבם של משקי הבית.
גור התייחסה גם לחילופי המנכ"לים בבנק הפועלים והעריכה, כי "השינויים בהנהלת הבנק במשך תקופה קצרה אינם מטיבים עם הבנק. יחד עם זאת, גודלו של הבנק וחוסנו העיסקי מאפשרים יציבות יחסית, למרות שינויי הנהלה אלו".
גור הוסיפה, כי יחס ההון במרכיבי סיכון של בנק הפועלים מאפשר לבנק להגדיל את יתרת נכסי הסיכון, כלומר את תיק האשראי, בכ-15%. הגדלה זו תוביל לירידת יחס הלימות ההון למינימום המותר - 9%.
תחת הנחת רווח שנתי של מיליארד שקל, המתבססת על הרווח החצי-שנתי של הבנק, אשר הגיע ל-650 מיליון שקל, יוכל הבנק להגדיל את נכסי הסיכון ב-21%.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.