בג"ץ: נורה לסגור את פי גלילות בעוד 3 חודשים - אם לא יקודם הטיפול במיגון

"למרות החלטת הממשלה וביהמ"ש המחוזי - לא נעשה דבר בשטח. חשש מבוסס שהפינוי לא יבוצע"

בג"ץ הודיע היום (ה'), כי יוציא צו מוחלט המורה לפנות את אתר פי גלילות, אם בתוך שלושה חודשים לא יקודם הטיפול לסגירת האתר, או הפעלת אמצעי מיגון ראויים.

ההחלטה ניתנה בתום דיון שנערך בשלוש עתירות לסגירת פי גלילות, והעברתו לאיזור ראשל"צ.

בג"ץ מציין בהחלטה, כי למרות החלטת הממשלה והחלטה נוספת של בית משפט המחוזי, שבעקבותיה נקבע תאריך יעד לפינוי האתר ב-11.6.04, לא נעשה דבר בשטח. בג"ץ אומר, כי חשש העותרים מבוסס, לפיו בסופו של דבר ההחלטה לפנות את האתר לא תקוים.

מדובר בעתירה של עו"ד ד"ר שמואל סעדיה, שביקש לפנות את האתר בשל הסכנה שהוא מהווה לתושבי האיזור. עתירה נוספת היא של אמיר מאיר, יו"ר הוועד להצלת האוכלוסייה באיזור פי גלילות, בכללה תושבי רמת-אביב ג'.

עמותה מראשון לציון עתרה כנגד העברת האתר לאיזור ראשל"צ. זאת, בטענה כי מצד אחד סוגרים את האתר על-מנת לגונן על האוכלוסייה בסביבה, ומצד שני יוצרים סכנה חדשה באיזור ראשל"צ.

במהלך הדיון התברר, כי כל הדלק שאוחסן בעבר באתר פונה, וכי היום נותרה רק 20% מכמות הגז שאוחסנה במכלים.

באת כוח המדינה, עו"ד אורית קורן, ציינה, כי במקביל להחלטת הממשלה והחלטת בית המשפט לפינוי האתר, קיים מסלול שני, ובו תוכנית מפורטת לראשל"צ בתוכנית מתאר ארצית, להעברת האתר לאיזור זה.

שופטי בג"ץ, דורית בייניש, דליה דורנר ואדמונד לוי, ציינו, כי הכל מסכימים שמיקום מכלי הגז בלב אוכלוסייה אזרחית במרכז הארץ ללא מיגון מתאים, מסכן את האוכלוסייה.

עם זאת, מאחר שלבג"ץ חשש מבוסס שהחלטת הממשלה לא תקוים, הורה בג"ץ לרשויות להגיש בתוך 3 חודשים הודעה על הטיפול לקידום סגירת האתר, או על הקמת אמצעי מיגון ראויים. במידה שלא ייעשה דבר, ישקול בג"ץ הוצאתו של צו מוחלט.

לעניין ראשל"צ, הציעו השופטים לבא כוח העמותה, עו"ד רנטו יראק, למשוך את העתירה, לאחר שבג"ץ הורה לרשויות לאפשר לכל מי שמתנגד להקמת האתר בראשל"צ, להגיש התנגדויות.

בא כוח אמישרגז, עו"ד ישראל קנטור, ציין, כי כיום המצב שונה לחלוטין בהשוואה למצב לפני שנה, שכן רוב המכלים באתר ריקים, והכמות שנותרה באתר היא מינימלית, לצריכה יומיומית.

עוד ציינה אמישרגז, כי הגישה בקשה לרמת השרון לקבל רשיון להטמנת המכלים באדמה אך העירייה מסרבת לתת אישור כזה. לדבריו, סירוב זה עומד בסתירה להחלטת הממשלה וגם לאינטרס האישי לנקיטת אמצעי מיגון שיבטיחו אספקת גז הכרחית והגנה על האוכלוסייה שגם היא הכרחית.

לדברי אמיר מאיר, המייצג את תושבי רמת אביב ג', לא מתחשבים באינטרסים של תושבי הסביבה. "אנחנו צריכים לחכות שוב 3 חודשים, על-מנת שרשויות החוק יישמו את ההחלטות של עצמן", אמר מאיר. (בג"ץ 98/5159).