ספרד: שיעורי הריבית הנמוכים במשק משפיעים לטובה על השוק

ב-2002 בלבד עלו מחירי הדיור בספרד בכ-17%, והשלימו בכך עלייה של כ-60% בתוך חמש שנים

אחד הקטרים הבולטים ביותר במשק הספרדי בשנים האחרונות הוא לא אחר משוק הנדל"ן המקומי.

רגע לפני סיום שנת 2003 יכול שר האוצר הספרדי, רודריגו ראטו, לטפוח לעצמו על השכם, ולסמן עוד שנה של הצלחה כלכלית פנומנלית ושל צמיחה מרשימה.

הכלכלה הרביעית בגודלה בגוש האירו, מתוך 15 המדינות החברות באיחוד האירופי, היתה היחידה שהצליחה לרשום גידול בפעילות הכלכלית במהלך הרבעון השני של 2003, ולהציג עלייה של 0.7% בתמ"ג בקצב שנתי.

על פי הערכות הבנק המרכזי האירופי, צפויה כלכלת ספרד לצמוח ב-2003 ב-2.3%, וב-2004 ב-2.9%, בהשוואה לצפי צמיחה של 0.4% ו-1.8% בהתאמה בגוש האירו.

ה"אחראים" הבולטים למצב הכלכלי הטוב בספרד הם שוק הנדל"ן והיקף הצריכה הפרטית, שמתודלקים בשיעור הריבית הנמוך ביותר בהיסטוריה של המדינה.

לווים שלקחו לפני כעשור שנים משכנתא בריבית אסטרונומית של 15%, יכולים כיום להבטיח לעצמם הלוואה לטווח ארוך בריבית של 3.5% בלבד.

"שיעורי הריבית הנמוכים הם פקטור משמעותי, שמשפיע על השוק בשנים האחרונות", מדגיש פדרו גאמרו, חבר דירקטוריון בחברת הבנייה הספרדית סאיקר (Sacyr) אשר מנהלת נכסים בהיקף של 700 מיליון מ"ר ובשווי כולל של כ-600 מיליארד אירו.

לדברי גאמרו, הביקוש לבתים חדשים נבע גם מ"יצירת מקומות עבודה, הצטרפותן של נשים למעגל העבודה, ומעלייה בהכנסה הממוצעת".

בכדי להצטרף למועדון החברות המכובד של גוש האירו, נאלצה ספרד להיכנס למשמעת תקציבית חריפה, ולחתוך את הגירעון הממשלתי מרמה של 6.5% ב-95' אל מתחת ל-3% כיום, בהתאם לכללים המקובלים בגוש.

למרות שפע המחמאות שזוכה להם כלכלת ספרד, יציבות המחירים במשק עומדת בשנים האחרונות במבחן לא קל. עד חודש ספטמבר טיפסה האינפלציה במדינה ב-3% - פי שניים מעל לקצב האינפלציה בגרמניה וברף העליון של דרישות האיחוד המוניטרי.

כאמור, חלק משמעותי מהעדנה בשוק הנדל"ן נובע ממצב התעסוקה השפיר במדינה. התרחבות הכלכלה ושיעורי אבטלה נמוכים מביאים למצב האידיאלי בו יש לאנשים יותר כסף בכיסים, והם יכולים לאפשר לעצמם תכנון לטווח ארוך של רכישת דירה.

ברבעון השלישי בלבד הצליח המשק המקומי ליצור כ-152 אלף מקומות עבודה, והגיע לרמה של 16.8 מיליון מועסקים, בהשוואה ל-13 מיליון מועסקים בלבד בסוף 1996. ג'ון לאניץ, בן 36, תושב מקומי, החליט לנצל את הריבית הנמוכה ולעבור עם משפחתו לדירה מרווחת בפרברי מדריד.

"גרנו קודם בדירה קטנה מדי, והחלטנו לעבור לדירה של ארבעה חדרים עם חצר אחורית וכניסה מרווחת. הריבית הנמוכה איפשרה לנו לקחת משכנתא ולרכוש דירה גדולה יותר". הביקוש ההיסטרי הוביל לעליית מחירים משמעותית בשוק. ב-2002 בלבד עלו מחירי הדיור בספרד בכ-17% והשלימו בכך עלייה של כ-60% בתוך חמש שנים. יחד עם זאת הסקטור התרחב אשתקד בכ-15%, והוא צפוי להמשיך ולגדול באותו שיעור גם ב-2003.

מתחילת השנה הנוכחית נרשמו מעל ל-600 אלף התחלות בנייה - כמות כפולה מהרמות של תחילת שנות התשעים. רמת המחירים הגבוהה העלתה בקרב רבים את השאלה האם מחירי הנדל"ן הנוכחיים אינם גבוהים מדי ומשקפים בועתיות בשוק.

לאחרונה דחה שר האוצר הספרדי מכל וכל את הטענות על בועתיות, אך אמר שעליית ריבית תוביל את השוק ל"התקררות" מסוימת.

"מחירי הדיור במדינה גבוהים כיום, אך אני רוצה להדגיש שאין מדובר בבועה", מסר השר ראטו בריאיון לטלוויזיה מקומית. לפי הערכות הבנק המרכזי בספרד, מחירי הנדל"ן המקומיים גבוהים ב-8% עד 20% משוויים האמיתי של הנכסים. ראטו הוסיף, כי עלייה בריבית לטווח קצר במשק, משמעותה עלייה בריבית על המשכנתאות.

"אנשים צריכים להבין שהריבית הנמוכה הנהוגה כיום במדינה היא תוצאה מהירידה בגירעון הממשלתי של ספרד, אף שבסופו של דבר הריבית תעלה ותגיע לשיעור של 4% עד 4.5%".

זריקת עידוד נוספת לכלכלה המקומית עשויה לבוא מכיוונו של ראש הממשלה, חוסה מרייה אסנאר, שעלה לכותרות בעולם כולו כאשר תמך בנשיא בוש במלחמה בעיראק. אסנאר עומד להוריד מיסים באופן משמעותי, ולשחרר בכך 3.8 מיליון אירו אל השוק, שיגיעו גם אל שוק הנדל"ן.

לילה ראשון בלי אמא מגמה נוספת שמאפיינת את שוק הנדל"ן המקומי היא יציאה של צעירים, שנהנים מהפריחה הכלכלית, מחוץ לבית ההורים. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה הספרדית, בשנת 2001 חיו רק 35% מהרווקים בגילאי 30 בבית ההורים.

"הבום הנדל"ני נבע בראש ובראשונה מגידול בהיקפי הביקוש לבתים חדשים", אמר רוברטו היגורה, סמנכ"ל הכספים בבנק פופולר אספנול. "ישנה כיום אוכלוסיית גיל משמעותית בטווח הגילאים של 30 עד 35, שבאופן טבעי מחפשת לרכוש נכס ולעבור לגור מחוץ לבית ההורים".

משנת 1991 ועד לשנת 2001 נרשם זינוק של 21% במספר הבתים החדשים שניבנו בספרד, בעוד שהאוכלוסייה גדלה בשיעור מתון של 5% בלבד - נתון שנחשב במונחים אירופיים לגבוה מאוד. "הרבה צעירים גילו עם עזיבת בית ההורים שכדאי להם לרכוש נכס על ידי לקיחת 100% משכנתא, וכיסוי הקרן והריבית בתוך 30 שנה ושכירות." מספרת יועצת משכנתאות מקומית.