אנשי עסקים בעלי קשרים קרובים עם חברים ב"מועצה המנהלת" של עיראק - ממשלת הבובות שהקימו האמריקנים לפני מספר חודשים - זכו עד כה, כקבלני מישנה, בחוזים בהיקפים גדולים לשיקום תשתיות בעיראק.
עקב כך השמיעו כמה חברים במועצה, כמו גם גורמים עיראקיים אחרים, האשמות על אנכרוניזם המאיים לחבל במאמצי השיקום של עיראק.
אותם אישים "בעלי מזל" נמנים עם מקורביו של אחמד צ'לאבי, איל כספים עיראקי שרכש את הכשרתו בארה"ב, מקיים קשרים הדוקים עם בכירי הפנטגון, ואף נחשב לדמות בולטת במועצה הזמנית שהקימו האמריקנים.
האמריקנים קיוו עם תחילת הכיבוש ל"המליך" את צ'לאבי כנשיא עיראק, אך חזרו בהם לאחר שגילו כי צעד זה יעורר תסיסה בציבור. צ'לאבי הוא גולה עיראקי ששב לארצו מארה"ב, לאחר מיגורו של שלטון סדאם חוסיין.
אף שהדבר נחשב חוקי לחלוטין באשר ליזמים המנהלים קשרים עם צמרת הממשל העיראקי הממונה, במטרה לזכות בחוזים לשיקום תשתיות בעיראק, התחושה שהעדפת מקורבים היא הגורם המכריע בתהליך המכרזים לקבלני מישנה, מחבלת במאמצי השיקום בכך שהיא מרתיעה חברות זרות מניסיון להתמודד על חוזים, כך טענו אנשי עסקים עיראקים ואמריקנים בוושינגטון ובעיראק.
לכך כמובן מתווספת הביקורת על כלל מאמצי השיקום של עיראק, שכבר עכשיו נפגעו, לאחר שנודע על הענקת חוזים בהיקפים עצומים ללא כל מכרז לחברות האמריקניות האליברטון ובכטל, חברות אמריקניות בעלות קשרים אמיצים עם הממשל בוושינגטון.
"עלינו להראות לציבור שאנו הוגנים ופועלים ללא משוא פנים", אמר סאם קובה, ארכיטקט אמריקני ממוצא עיראקי, העומד בראש לשכת המסחר ארה"ב-עיראק.
הבעיה, אומר עיאד עלאווי, החבר במועצה המנהלת של עיראק, "היא המצפון של כל אחד מחברי הממשלה הזמנית".
לאחר שרבים מחברי המועצה הנוכחית הקדישו 30 שנה בניסיון להדיח את משטרו של סדאם חוסין ולכונן תחתיו ממשל טוב יותר, המועצה המנהלת "איננה יכולה להיכנע לסיפוקים עצמיים של חבריה ושל מקורביה בעשיית עסקים פרטיים לטובת בכיריה", אומר עלאווי.
בעוד גורמי ממשל אמריקנים ועיראקיים חילקו עד כה מכרזים במיליארדי דולרים תשתיות לשיקום עיראק, זכו שניים משותפיו של צ'לאבי בלפחות נתח בחוזים בהיקפים גדולים. אח'וד פארוקי, שותף עסקי של צ'לאבי זמן רב, הנחשב גם לידיד המשפחה, זכה לקחת חלק בחוזה של 80 מיליון דולר, לאבטחת מתקני הנפט במדינה.
מודאר שווקאת, הבכיר מס' 2 בקונגרס הלאומי העיראקי, ארגון גולים עיראקיים בראשו עמד צ'לאבי עד למיגורו של שלטון סדאם, זכה לקחת חלק במאמצי השיקום, כאשר תאגיד הכולל חברה בבעלות בנו זכה בחוזה לאספקת שירותי סלולאר בדרום עיראק. שווקאת הוא בעל מניות בחברה של בנו.
השלטונות האמריקנים טוענים בנחישות שהקשרים בין אנשי עסקים וגורמי ממשל לא השפיעו על תוצאות המכרזים. "אנו פועלים עפ"י כל הכללים הפדראליים הסטנדרטיים" בכל הקשור להענקת חוזים אמריקניים, אמר בכיר בפנטגון שביקש להישאר בעילום שם.
עם זאת, אמר בכיר אחר בסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי (אף הוא ביקש להישאר בעילום שם), שלמרות שארה"ב בדקה מכרזים סביב 11 חוזים גדולים שהעניקה הסוכנות האמריקנית, למשל, היה זה בסמכות החברות הזוכות בחוזים לבדוק אלפי קבלני מישנה שמבצעים את העבודות - צעד שבוצע במקרים נדירים בלבד.
גורמים אמריקנים מציינים כי הם עובדים בשיתוף עם גורמים עירקיים בניסיון לפתח כללים חדשים בכל הקשור להענקת חוזים בעיראק. אלה יגבירו את השקיפות וימנעו ממקורבים לממשל העיראקי הנוכחי מלזכות בחוזים.
עם זאת, מודים גורמים אמריקנים ועיראקים, כי הקשחת הקריטריונים בניסיון למנוע ניגוד אינטרסים וניצול קשרים לצורך זכייה בחוזים, מנוגדת למסורת התרבותית של עיראק, הכוללת שיתופם של בני משפחה וחברים במיזמים עסקיים.
כמו כן הצבת מגבלות במכרזים תביא לדחיקתם של כמה אישים, שעיראק החדשה משוועת לכישוריהם: גולים עיראקיים לשעבר ועיראקים בעלי השכלה וניסיון עסקי, ששמרו על קשרים אמיצים עם מולדתם והביעו נכונות לקחת חלק במשימה.
הגורמים העיראקיים - הכוללים בכירי ממשל ומקורביהם - מסתתרים לא אחת מאחורי אישים פחות ידועים, בניסיון להגיע אל חברות זרות ולהציע להן שותפויות.
כמו כן מציעים אותם גורמים לשמש כנציגים מקומיים של אותן חברות זרות, תוך הבטחה לנצל קשרים חיוניים שיש לאותם גורמים עם גורמי הממשל הנוכחי בעיראק, אמריקנים ועיראקים כאחד.
אד קובה, אמריקני ממוצא עיראקי המנהל חברה לייעוץ שיווקי במישיגן, שהוא גם בן דודו של סאם קובה, אמר כי שוחח עם כמה חברות אירופיות בפירוט לגבי האפשרות של התמודדות משותפת על פרוייקטים של תשתית, אלא שהמגעים עם אחת החברות האירופיות הופסקו באופן פתאומי.
קובה גילה את הסיבה תוך זמן קצר, לאחר שהודעת דואר אלקטרוני, שנשלחה מבכיר בחברה עימה ניהל משא ומתן לחברה אחרת, הועברה בטעות על ידי השולח גם לקובה. בהודעה יעץ אחד הבכירים לעמיתו, שלא להמשיך במגעים עם קובה, בגלל שאחד מבני משפחת צ'לאבי מתמודד במכרז, מה שלא מנע ממנו להציג עצמו כשותף פוטנציאלי לחברה האירופית, סיפר קובה.
קובה אמר, עם זאת, כי אין לו כל התנגדות שבן דודו, החבר במועצה המנהלת של עיראק, ידבק בקשריו הגלויים עם השלטון האמריקני, ויזכה בחוזה ממשלתי, המבוסס על הצעת מכרז רצינית.
עם זאת, כאשר ישנם "יחסי קירבה סודיים", כמו במקרה של החברה האירופית וקרוב משפחה של צ'לאבי, "זה בעיני מדיף ריח של נפוטיזם ושחיתות".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.