ועדה בראשות מנכ"ל נתיבי איילון, אריה בר, תחל השבוע את בחינת הכדאיות הכלכלית של פרויקט הטיית תעלת האיילון לים. בוועדה חברים נציגי משרד האוצר, התחבורה, מע"ץ ורכבת ישראל.
חלק מחברי הוועדה ומומחי התחבורה סבורים, כי לא משנה מה יעלה בבדיקה - גם אם יתברר שמדובר בפרויקט הפסד מבחינה כלכלית - הפרויקט הזה הוא הכרח תחבורתי
אריה בר: "הטיית האיילון מחויבת המציאות מבחינה תחבורתית. לנגד עיני מקבלי ההחלטה, גם בוועדה וגם בממשלה, צריך לעמוד קודם כל השיקול התחבורתי. אנחנו נמצאים במצב של חוסר ברירה. הטיית האיילון תביא בטווח הארוך לפיתוח אלמנטים כלכליים, שיביאו בסופו של דבר לתועלות כלכליות גבוהות".
מומחה תחבורה נוסף אומר: "נוצר מצב שכיום לא קיימת רצועת דרך שיכולה להעביר תנועת צפון-דרום. אני משוכנע שמבחינה כלכלית הפרויקט הזה הוא הפסד, אבל התועלות התחבורתיות שלו הן עצומות. ללא הפרויקט אפשר לסגור את תל אביב - מכיוון שצפויה קטספרופה".
פרויקט הטיית האיילון לים מוגדר "פרויקט לאומי", שמטרתו פיתוח התחבורה באיילון. הכוונה היא להוסיף מסילה רביעית באיילון ולהוסיף נתיב לכל כיוון. לפרויקט זה ישנן גם תועלות נוספות, בעיקר מתן פתרון לבעיית השטפונות בדרום ובמרכז תל אביב. תנאי הכרחי לפיתוח פרויקט זה הוא פינוי שטח התעלה הקיימת.
התוכנית הוכנה על ידי משרד ינון - תכנון, ייעוץ ומחקר, והיא כוללת שילוב של ארבעה אלמנטים: מנהרה מתחת לשימושי קרקע ציבוריים, שתוביל את המים אל הים; ניצול שטח התעלה לצורכי תחבורה; איגום בפארק האיילון וריסון ערוצי האיילון והירקון. מדובר בפרויקט בעל מורכבות גדולה מאוד ועלותו הראשונית נאמדת ביותר ממיליארד שקל. לפי חלק מההערכות, העלות תהיה אף יותר גבוהה.
בדו"ח בדיקת היתכנות הנדסית נקבע, כי פתרון האיגום בפארק האיילון הופך את הפרויקט לישים מבחינה כלכלית.
בר מסביר: "ישנם רעיונות שונים שמטרתם 'לתפוס את המים'. חלק מהמים יופנו לאגמי השהייה ולמחצבות נטושות. על אף שזה נשמע מסובך, בדיקת הישימות קובעת שהפרויקט אפשרי".
על פי נתוני נתיבי איילון, מדי יום נוסעים בכביש 600 אלף כלי רכב. בתוך שנתיים צפוי להגיע מספרם ל-700 אלף ביממה. הצורך בפרויקט ההטיה, חוזרים ואומרים גורמי תחבורה, הוא קריטי.
לדברי בר, "נתיבי איילון הוא המוביל הארצי (ולא של מים). הוא נחשב לאחד מהכבישים העמוסים ביותר בעולם, במקביל לעובדה ששינוי תרבות הנהיגה בישראל כנראה שלא תשתנה בעתיד באופן מהותי. הרחבת נתיבי איילון ותוספת המסילה הרביעית היא חובה".
רכבת ישראל מפעילה כיום בשעת שיא 8 רכבות לכל כיוון. לקראת 2005 תפעיל הרכבת 11 רכבות לכל כיוון - דבר שיתאפשר עם הנחת המסילה השלישית. על פי תוכנית הפיתוח של הרכבת, הצורך במסילה רביעית יקום בשנת 2010.
גם ברכבת משוכנעים שאסור שתוצאות הבדיקה הכלכלית ישפעו על קבלת ההחלטה. וזאת, מכיוון שהבחינה חייבת להביא בחשבון שהמסילות באיילון הן תשתית הרכבות לכל הארץ.
במשרד התחבורה אומרים, כי "אי-אפשר לבחון 5 ק"מ מסילה בניתוק מהעובדה שמסילה זו משרתת את כל המסילות של הרכבת בכל הארץ".
נחיצות הפרויקט ברורה לכל ויש לגביה הסכמה רחבה בכל משרדי הממשלה, כך אומרים מומחי תחבורה. עם זאת, עולה חשש שלמרות ההכרה בנחיצות הפרויקט ומורכבותו, יגרמו מחירו ושיקולים אחרים לכך שלא יקבל את העדיפות הראויה.
דוגמה לאדישות כזו קיימת בתוכנית החומש של רכבת ישראל - הפרויקט כלל לא מופיע בה.
מומחה תחבורה מדגיש וחוזר: " אם הפרויקט לא יקודם באופן מיידי ויאפשר את השימושים התחבורתיים עד לשנת 2010 - תל אביב פשוט תיסגר, חד-משמעי. כל הפיתוח במסילות הברזל שיוזמת הממשלה יהיה בבחינת בזבוז כספים אם לא תיפתר סוגיית תעלת האיילון".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.