קשת מציעה הסדר מועדף ליוצרים אם עסקת ערוץ 10 תיסגר איתה

למרות שעסקת מכירה כבר נחתמה עם בן-צבי ולאודר * איגודי הבמאים והתסריטאים מתכוננים למאבק נגד הסדר הנושים בערוץ 10 בעקבות שמועות כי ליוצרים יוחזרו רק כ-20 מיליון שקל

קשת מציעה להעמיד את התשלום לנושים הבלתי מובטחים, יוצרים ומפיקים שנותרו בחוב בערוץ 10, בלא פחות מ-50% מחובם, אם תיסגר עסקה לפיה תכנס קשת לערוץ 10. כך נודע ל"גלובס".

מדובר בחלק ממבנה ההצעה שעליה הגיעה קשת להסכמה עם בעלי ערוץ 10, ואשר כנראה תזכה גם באהדה גדולה אצל המנהלים הנאמנים של הערוץ, במסגרתה תרכוש קשת 80% מהערוץ תוך החזרי חובות והסדר עם הנושים המובטחים והבלתי מובטחים.

במקביל, עשויה הרשות השנייה לבדוק את ההסכם אליו הגיע יוסי מימן, מבעלי ערוץ 10, עם רון לאודר ושלמה בן-צבי, ולבצע הרמות מסך לגבי המשקיעים החדשים (בייחוד בכיוונו של בן-צבי) ואת ההתכנות הכלכלית לערוץ 10 בעקבות ההסכם.

ביום א' השבוע חתמו יוסי מימן, רון לאודר ושלמה בן-צבי על הסכם לפיו ייכנסו לאודר ובן צבי ב-60% לערוץ 10 תמורת 25 מיליון דולר. לפי כל הערכות בשוק סכום זה לא יספיק לשיקומו של ערוץ 10, ולא יביא את הערוץ להחזר חובות בצורה שתספק את הנושים הבלתי מובטחים ובעיקר את הנושה המובטח הגדול, בנק לאומי .

ההסכם שנחתם בתחילת השבוע גרם להפתעה מסוימת אצל קשת, שכאמור הגיעה להסכמות מסחריות עם קבוצת מרחב של מימן לפני כשבועיים. בקשת הבינו שעסקה עלולה להישמט מידם וכי גם אם סיכוייהם להתמודד במכרז הקרוב בערוץ 2 גבוהים מאוד, אין ביטחון שלא יגיעו למכרז מתמודדים חדשים ונוספים על שתי הזכייניות האחרות של ערוץ 2.

בתעשייה טוענים היום שקשת יצטרכו עכשיו "לטפל באגו של יוסי", כפי שהתבטא אחד הבכירים. בתעשייה מעריכים כי לערוץ 10 במתכונתו הנוכחית וברמת החובות שהוא שרוי בהם, אין סיכוי להחזר השקעה בתוך 6 שנים וכי הארכת הזיכיון ל-10 שנים, כפי שדרשה קשת, היא מתבקשת.

ההערכות הן כי החשיפה של קשת בעסקה עם ערוץ 10 תגיע ל-50 מיליון דולר.

במקביל, איגודי הבמאים והתסריטאים נערכים למאבק בהסדר הנושים בערוץ 10 שלא יחזיר להם את מלוא או רוב חובם. אתמול (ב') הזדרז עו"ד שחר ולנר להודיע בשם האיגודים, כי הבמאים והתסריטאים שערוץ 10 חייב להם כספים יסרבו לקבל הסדר שימחק את החובות להם.

ולנר הסתמך על ידיעה ב"הארץ" לפיה נאמני ערוץ 10, עו"ד אלי זוהר ועו"ד ליפא מאיר, כבר גבשו טיוטה להסדר נושים בעקבות ההסכם לכניסת רון לאודר ושלמה בן צבי כמשקיעים בערוץ 10, לפיה "ליוצרים יוצע להסתפק בהחזר של כ-20 מיליון שקל".

יצוין, כי חובו של ערוץ 10 לנושים בלתי מובטחים (רובו ככולו ליוצרים), עומד על 68 מיליון שקל. בנוסף חייבת חברת החדשות של ערוץ 10 לנושים בלתי מבוטחים של 12.5 מיליון שקל.

עו"ד זוהר אמר בתגובה ל"גלובס", כי טרם גובש הסדר נושים וכי אין עדיין טיוטה להסדר נושים כזה או אחר. "כדאי שתסריטאים והבמאים לא ינהלו אתנו מו"מ באמצעות העיתונות", אמר זוהר.

עו"ד ולנר, האחראי פעילות למען יצירה מקורית מטעם איגודי הבמאים והתסריטאים, אמר ל"גלובס", כי לא ראה את הסדר הנושים וכי פנה לעו"ד זוהר על מנת לקבלו. לדבריו, הצעת הסדר הנושים כפי שהתפרסמה בעיתונות, לפיה היוצרים והתסריטאים ייאלצו לוותר על כלל החובות אליהם בשעה שהערוץ יעביר סך של כ-25% מהחובות להפקות חדשות ולא כתשלום בגין חובות העבר, מהווה רמיסה ברגל גסה של כל הגורמים שבלעדיהם אין זכות קיום לערוץ 10. "היוצרים הם הגורם היחיד שבזכותו הצליח ערוץ 10 להימנע מהחשכת המסך", אמר ולנר. "ללא התכנים שהועברו על ידי היוצרים לערוץ, לא הייתה לו יכולת להתקיים. ההסדר המוצע עלול להביא להתמוטטות רבתי של תעשיית הטלוויזיה והקולנוע".

לדבריו, איגודי הבמאים והתסריטאים ייאבקו בכל החזיתות על מנת למנוע אישור הסדר כזה: יתנגדו לו בפני בית המשפט המחוזי בת"א, יפעלו למימוש הערבויות שהופקדו ברשות השניה במטרה לכסות את חובות הערוץ ליוצרים ומפיקים, יפנו לנאמני הערוץ על מנת לשכנעם להימנע מגיבוש הסדר כזה, יפנו לערכאות בדרישה למנוע שידור יצירותיהם מבלי שזכו לתשלום בגינן ויפתחו במאבק ציבורי למניעת ההסדר.

אין זו הפעם הראשונה בה מבקשים בעלי השליטה בערוץ 10 הקלות והנחות על חשבון היוצרים המקומיים. רק לאחרונה קיבל הערוץ הקלות משמעותיות ברגולציה, וזאת בהליך חקיקתי מזורז שהפחית את המחויבויות להשקעה בז'נר עליון בכ-30 מיליון שקל. "בדומה, הפעיל הערוץ לחץ על העובדים, היוצרים והמפיקים, תוך שהוא מונע מהם את שכר עבודתם ואת התשלום בגין השימוש בזכויות היוצרים. כעת נראה שאין בכוונתו לעמוד כלל בהתחייבויותיו", אמר ולנר. *