ממשלת מצרים דורשת מממשלת ישראל ומחברת החשמל לספק לה מכתב אשראי המבטיח את התשלומים של חברת החשמל למצרים בגין הגז הטבעי שאמורה מצרים לספק לישראל ב-15 השנים הקרובות.
נודע, כי שר התשתיות, יוסף פריצקי, דוחה דרישה זו בטענה, שמכתב האשראי שיילקח מהבנקים ייקר את העיסקה ב-4%-3%. זאת, בשל העמלות שצריך יהיה לשלם בגין מתן מכתב האשראי.
פריצקי נפגש אמש (ב') ברומא עם שר הנפט המצרי, סאמח פהמי, במסגרת כנס האנרגיה "יורו-מד" של האיחוד האירופי העוסק במדינות אגן הים התיכון. פהמי אמר לפריצקי: "אנחנו מחכים למכתב האשראי שלכם, כדי להתקדם עם העיסקה. סיימנו כבר 80% מהמו"מ לגבי העיסקה, ונשארו 20%, ביניהם מכתב האשראי. אתם צריכים להיות יותר גמישים". פריצקי סירב להתייחס לתוכן הפגישה.
עוד נודע, כי פהמי אמר לפריצקי, כי "אין בעיה למצרים לספק גז לישראל, ואפשר אולי אפילו לחתום על הסכם בינואר 2004". עם זאת, הדגיש פהמי, כי עשויות להיות בעיות מסוימות הקשורות לפיצול של חברת הנפט הלאומית של מצרים (EGPC) למספר חברות. EGPC אחראית על פרויקט הגז הטבעי במצרים. נודע, כי פריצקי סבור שאין לתת מכתב אשראי לממשלת מצרים, משום שבעיסקה מסוג זה, המתבצעת בין ממשלות, צריכות הממשלות לתת אמון זו בזו, ולא לדרוש מכתבי אשראי.
את המצרים בעיסקה זו מייצגת חברת EMG, שבה שותפים יוסי מימן, איש העסקים המצרי חוסיין סאלם וגורמים מצריים נוספים.
פריצקי סבור גם, כי מכתב אשראי כזה יפול על האובליגו של חברת החשמל, ויחריף את בעיות נטילת האשראי של החברה, הסובלת גם כך מבעיה של לווה בודד מול הבנקים בארץ, בשל התחייבויות גבוהות.
לחברת החשמל יש התחייבויות בארץ ובחו"ל של מיליארדי דולרים. היחס בין ההון העצמי להתחייבויות הוא 1 ל-4, לרעת ההון העצמי. גם רשות החברות הממשלתיות אמורה לתת אישור למתן מכתב אשראי מסוג זה.
במהלך הפגישה עם פריצקי הפתיע פהמי כאשר אמר לפריצקי: "כדאי לכם לרכוש גז טבעי גם מהפלשתינים". בריטיש גז והרשות הפלשתינית שותפות בשדות גז טבעי בהיקף של מיליארדי דולרים, שהתגלו מול חופי עזה. בשנה האחרונה היו עימותים חריפים בין הפלשתינים למצרים לגבי עיסקת הגז עם ישראל. התקיימו גם מגעים לעיסקה משותפת מול ישראל, שבה יימכרו גם גז מצרי וגם גז פלשתיני לחברת החשמל.
המצרים שיחררו בשנים האחרונות הצהרות סותרות לגבי כוונתם למכור גז לישראל. בתשובה לשאלת פריצקי, האם החלטת מצרים היא החלטה פוליטית, אמר פהמי, כי "הממשלה המצרית פועלת במקרה זה רק על פי שיקולים עיסקיים". לדברי פהמי, "למכור גז טבעי זה עסק טוב. בשיחות האחרונות עם חברת החשמל היתה התקדמות". יצוין, כי חברת החשמל הצהירה באחרונה, כי ההסכם עם המצרים עשוי להיחתם בינואר 2004.
פריצקי מביע ספקות לגבי רצונם של המצרים למכור גז לישראל, והוא מעדיף את האופציה הפלשתינית, בשל זמינותה הגבוהה יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.