מגמה: ענף המשכנתאות חוזר לריבית שיקלית

בעקבות הורדת הריבית במשק ותחזיות האינפלציה, המסלול השיקלי הפך לכדאי יותר מהצמוד

מגמה חדשה בענף המשכנתאות: חזרה למשכנתאות במסלול פריים - מסלול שיקלי לא צמוד. זאת, בעקבות הורדת הריבית במשק, שלאחריה עומדת ריבית הפריים על 6.7%, ותחזיות הכלכלנים לאינפלציה השנתית, העומדות על 2%.

לאור נתונים אלה, לקיחת משכנתא בריבית פריים שקולה למשכנתא צמודה למדד בתוספת 4.7%, ואילו התוספת במסלול הצמוד גבוהה יותר, ועומדת כיום על 5% לפחות. כך, הפכה הריבית במסלול הצמוד בריבית קבועה, לגבוהה יותר בהשוואה לתשלומים במסלול הלא צמוד.

כך למשל, בנק משכן מציע משכנתא לא צמודה בריבית קבועה של 6.6%-5.5% ב-4 השנים הראשונות. אחריהן, תהיה הריבית מבוססת על ריבית הפריים בתוספת או בניכוי מרווח קבוע. בנק איגוד מציע משכנתא לתקופה של עד 25 שנה, המשלבת שני מסלולים - דולרי ושיקלי. מחצית מן ההלוואה צמודה לדולר בריבית לייבור בתוספת 1.6%, והמחצית השנייה היא שקלית. ללקוחות ניתנת אפשרות לבחור במסלול צמוד מדד בריבית של 4.9%, או במסלול שקלי בלתי צמוד, בריבית פריים מינוס 0.5%.

מסלול הפריים הפך בשנה האחרונה לאטרקטיבי פחות, ונתח המשכנתאות שנלקחו במסלול זה הגיע לכ-5% ופחות. השיא נרשם במאי ויוני 2002, אז נלקחו קרוב ל-40% מהמשכנתאות במסלול הפריים, עקב הורדת הריבית. בבנקים למשכנתאות צופים, כי נתח הפריים ישוב ויגדל.