יד ושם ו"גלובס" משיקים פרויקט בינלאומי: יאפשר חיפוש שמות הנספים בשואה

אפשרות החיפוש הייחודית תתאפשר, לראשונה, למשתתפי ועידת ישראל לעסקים, הנפתחת הערב

במסגרת ועידת ישראל לעסקים המתקיימת בת"א בתאריכים 6-7-8 בדצמבר 2003, יכריז יד ושם על פרוייקט רחב מימדים למחשוב מאגרי המידע המגוונים שלו והנגשתם לציבור הרחב באמצעות רשת האינטרנט. הפרויקט יתבצע בעידוד ובתמיכה של עיתון "גלובס".

השלב הראשון בפרויקט יתממש ביוני הקרוב, כאשר מאגר שמות הנספים בשואה - הקיים ב"היכל השמות"' ביד ושם וכולל יותר משלושה מיליון שמות - יועלה לאינטרנט. למשתתפי ועידת ישראל לעסקים תינתן אפשרות ייחודית במהלך ימי הוועידה בלבד, לבצע חיפוש מקוון במאגר, עוד טרם העלאתו לרשת, באמצעות עמדות מחשב המוצבות בביתן יד ושם בקומת אולמות הדיונים.

ב-50 שנות קיומו אסף יד ושם עשרות מיליוני מסמכים, תעודות, עדויות, חפצים, תצלומים ועשרות אלפי רשימות, בהן שמותיהם של מיליוני יהודים, השופכים אור על תקופת השואה.

יו"ר הנהלת יד ושם, אבנר שלו: "כדי לקיים זיכרון משמעותי, חי ורלבנטי גם בדורות הבאים, כשדור הניצולים לא יהיה עימנו עוד, אנו מבקשים לעשות שימוש בכלים הטכנולוגים המתקדמים ביותר על מנת להנגיש מידע רחב זה לציבור ולתת יד ושם לכל נספה וניצול שואה. עד כה מחשבנו חלק ממאגרי המידע, ובכלל זה מאגר שמות הנספים המונצחים על "דפי עד" שמילאו במרוצת השנים קרוביהם ומכריהם ואשר שמורים ב 'היכל השמות' וכן חלק מרשימות ארכיוניות של שמות הקורבנות. מאגר זה הוא שיעלה לאינטרנט בעוד כחצי שנה".

המערכת הממוחשבת של מאגר השמות פותחה ביד ושם במיוחד לצורכי הפרוייקט, בשיתוף פעולה עם חברות טכנולוגיה ישראליות ובינלאומיות ובסיוע אנשי עסקים מתחום ההיי-טק. תהליך מחשוב שמות הנספים הינו תהליך מסובך, כיוון שהוא מתגבר על מורכבות רבה הקשורה לפונטיקה של השמות ולריבוי כינויי חיבה ושמות אלטרנטיביים של מקומות ואנשים.

הבעיות, שליוו את תהליך מחשוב השמות נבעו בעיקר מהשינויים ההיסטוריים, ממגוון השפות ומהמסורות התרבותיות שהיו נחלתם של הקהילות היהודיות ערב מלחמת העולם השניה. המערכת, שפותחה ביד ושם, הצליחה להתגבר על מורכבויות אלה ומאפשרת חיפוש יעיל. עיקר החשיבות לזמינות של מאגר מידע זה און-ליין באינטרנט, היא באפשרות הניתנת לכל בית יהודי בעולם לערוך חיפוש במאגר ולהוסיף את שמות בני משפחתו ומכריו שנספו בשואה ועדיין לא נכללים בו.

בנוסף לכך, פרויקט העלאת מאגר השמות יקבל משמעות חינוכית, בזכות התכנים שיוכנסו לאתר על ידי בית הספר המרכזי להוראת השואה ביד ושם. בית הספר ישתמש במידע שבאתר על מנת להפיק תכניות לימוד ייחודיות שיעשו שימוש באמצעים הוויזואליים החדשניים ובמאגר השמות באתר, כדי להעביר לדורות הבאים את משמעות השואה וסיפורו של האדם היחיד בה.

במסגרת ועידת ישראל לעסקים פונים יד ושם וגלובס לחברי הקהילה העסקית בישראל, להתגייס להגשמת אתגר זה של העם היהודי ולתמוך בפרויקט התקשוב הבינלאומי.