היועץ המשפטי לממשלה, אליקים רובינשטיין, יתבקש להכריע בשאלה, האם להיענות לדרישת מספר תושבים במבשרת ציון, להסיט את תוואי הרכבת המתוכננת בין תל-אביב לירושלים אל מעבר לקו הירוק וליצור בכך תסבוכת תכנונית לא פשוטה.
התושבים פנו ישירות להנהלת הרכבת לאחר שהתברר להם שהקו יעבור בסמוך לביתם. הנהלת הרכבת החליטה להיענות לבקשה, והסיטה את התוואי למרחק של 500 מ', אל עבר תחום יהודה ושומרון, מעבר לקו הירוק.
משמעות הסטת התוואי אינה פשוטה פוליטית, שכן היא תחייב הפקעת קרקעות פרטיות של חקלאים. אך לא רק זאת, הסטת התוואי תחייב גם הקמת מנהרות וגשרים ארוכים יותר, שמשמעותם תוספת כספית ניכרת. גורמי תכנון טוענים שאין כל הצדקה תכנונית להסטת תוואי הרכבת. יתר על כן, קיים חשש שהסטת התוואי תגרום למפגעים סביבתיים, שכן הדבר יחייב הקמת גשר ארוך יותר ומנהרות ארוכות, בעלות כספית גבוהה, שבנוסף גם יפריעו לנוף.
גורמי תכנון טוענים עוד, שהסטת הקו עלולה לפגוע בתוכנית הבנייה של גבעת אלונה, שהיא חלק מתוכנית מערב ירושלים, שכן התוואי החדש יחצה את השכונה. אם היועץ המשפטי ייענה לבקשה, משמעות הדבר היא שהרכבת תחצה את הקו הירוק פעמיים - פעם אחת בסמוך ללטרון, ובפעם השנייה בסמוך למבשרת. לעובדה זו קיימת משמעות רבה בשאלת הוויכוח העתידי על מיקום הקו הירוק.
הדיון על הסטת התוואי יתקיים בפני מועצת התכנון העליונה של יו"ש, ורק אחר כך ניתן יהיה לאשר את התוואי במועצה הארצית.
מהנהלת הרכבת נמסר בתגובה, שבקשת התושבים אכן התקבלה בהנהלת הרכבת, וכי התוואי ישונה רק לאחר שיתקבל אישור לכך עלידי כל הגורמים.
התוכנית המפורטת של הרכבת אושרה בשבוע שעבר במועצה הארצית לתכנון ובנייה, שהמליצה להעבירה להחלטת הממשלה. קטע המסילה הכלול בתכנית מתחיל מתחנת הרכבת בנתב"ג עובר דרך מחלף לוד, עד לאזור מחלף דניאל ומשם בצמוד לכביש מס' 1.
בסמוך לפארק קנדה נכנס התוואי לסדרה של מנהרות וגשרים עד לתחנת בנייני האומה בירושלים. סך כל אורך המנהרות בתוכנית 17 ק"מ, ואורך הגשרים 6 ק"מ.
עוד הוחלט, שאת ביצוע התוכנית ילווה גוף שיהיה אחראי לאישור התכנון המפורט לביצוע של כל המרכיבים שיש להם השפעה סביבתית נופית, בין השאר גשרים ויאדוקטים (גשרים וכבישים מוגבהים), פתחי מנהרות, חציבות בהיקף ניכר וטיפול בעודפי עפר, מיגונים אקוסטים ועוד.
אורך הנסיעה בהתאם לתוואי המאושר הוא מנתב"ג לירושלים - 20 דקות נסיעה מהירה, ומת"א לירושלים - 28 דקות. עם אישור התוכנית יוחל בעבודות להנחת המסילה מנתב"ג עד אזור ענבה, בו תתחבר המסילה המוקמת היום ממודיעין, וכך יתאפשר חיבורה של העיר מודיעין לתל-אביב בתוך 17 דקות.
לדברי הממונה על תכנון ותשתיות במשרד לאיכות הסביבה, יוסי גמליאלי, הפרויקט סובל משני נעלמים גדולים: האם הרכבת תופעל על חשמל ובכך יימנע זיהום הסביבה, ואיך תצומצם הפגיעה בנוף בעקבות העובדה שלחלק מהאתרים בהם תעבור הרכבת אין כיום גישה, אך כדי להקים את התוואי יהיה צורך ביצירת דרכים אלה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.