מרכז הסחר העולמי - הגירסה האפגנית

"אנשים נעצרים ברחוב להסתכל ולתהות על קנקנו של המקום. הבניין נוטע תקווה אצל רבים ומסמל התחלתה של בנייה מחודשת"

שנתיים אחרי התמוטטות משטר הטאליבאן באפגניסטן וסיומה של הפעולה הצבאית האמריקנית הקצרה והמוצלחת במדינה, מנסים הכלכלה המקומית ואזרחיה להקים משטר חדש.

קצב הצמיחה השנתי של המדינה, ששימשה בעבר מקלט לטרוריסט אוסאמה בן-לאדן, מסתכם בכ-30%, ועיר הבירה קאבול הפכה להיות מוקד משיכה לקבוצות רבות, שאוכולוסייתה נאמדת כיום בכ-3 מיליון איש.

הממשלה הזמנית, עדיין נהנית מעזרה כלכלית אמריקנית, ומשהותם של חיילים אמריקניים על אדמתה, ובקרב רבים עולים החששות מהיום שאחרי בו יעזבו האמריקנים את אדמת המקום.

בינתיים, הפך בניין גבוה יחסית בלב העיר בן 6 קומות, המשמש כמרכז הסחר העולמי של אפגניסטן, להיות סמלה המסחרי של העיר.

בעבר שימש הבניין כמלון מקומי, אך הודות ליוזמה עסקית של עזיז סאדאת, אמריקני ממוצא אפגני, הפך המקום לבניין משרדים מחודש, שמטרתו לשמש משכן לגופים עסקיים ולנסות לחבר את אפגניסטן עם גופים עסקיים זרים.

"מדובר בעניין סמלי לעם האפגאני, ולמקום שאף פעם לא היה בו בניין שאכלס חברות עסקיות", מסביר עזיז. "אנשים נעצרים ברחוב להסתכל ולתהות על קנקנו של המקום. הבניין נוטע תקווה אצל רבים ומסמל התחלתה של בנייה מחודשת".

שיפוץ המבנה והכנת התשתיות המתאימות עלה לעזיז כ-35 אלף דולר.

בנוסף, עזיז נאלץ לשלם כ-200 אלף דולר להתאחדות הבינלאומית של מרכזי הסחר העולמיים.

לדברי עזיז, מדובר בסכום כסף משמעותי עבורו, והוא מנסה לגייס כיום תמיכה ומימון בינלאומיים למען אפגניסטן ולמען הפרוייקט שהקים. בינתיים, הצליח היזם לחתום על הסכמים לשיתופי פעולה עם המרכזים לסחר עסקי של הודו ותורכיה.

"הכלכלה היא עמוד השדרה של כל מדינה. בעצם היותנו חלק ממרכז הסחר העולמי, אנו פותחים את הדלת למשקיעים רבים מחו"ל", אומר עזיז.

יחד עם זאת, עזיז בן ה-44, שוקד כיום על הקמת פרוייקט נוסף בקאבול בהיקף של 160 מיליון דולר בו יוקם מלון בן 18 קומות, בניין משרדים נוסף שיתנשא לגובה דומה, מרכז כנסים ומבנים נוספים. בין היתר, מתכוון היזם גם להקים אנדרטה לזכר קורבנות הפיגוע במגדלי התאומים בספטמבר 2001.

בחודש שעבר ביקר עזיז בוושינגטון וניסה לגייס עזרה ממשרד החוץ האמריקני, לאחר שהובטח לו שטח רחב במרכז העיר המיועד להקמת הקומפלקס החדש.

פרוייקט תשתית נוסף שעומד בפני מקבלי ההחלטות בקאבול הוא פרוייקט להקמת בתי ספר וכיתות לימוד בכל רחבי המדינה.

בשנים 2001-1996 בהם שלטו הטאליבנים במדינה, נאסרו לימודי חול לחלוטין. על פי הערכות, מדובר באוכלוסית של כ-4 מיליון תלמידים בהם גם סטודנטים להשכלה גבוהה. אפגניסטן צפויה לאמץ חוקה חדשה במהלך החודש הנוכחי, ולערוך את הבחירות הדמוקרטיות הראשונות במדינה במהלך יוני 2004.

עזיז מבין היטב את החשיבות בשהותם של הכוחות האמריקנים במקום, ומסביר שאם אלו יעזבו, הכל יתמוטט במהרה.

למזלו, בשנה האחרונה עיקר תשומת הלב של התקשורת העולמית מופנה כלפי עיראק, ולכן עזיז אינו צופה לחצים על הממשל האמריקני שיגרמו לפינוי הכוחות מהמקום עד אשר תוקם ממשלה קבועה שתחזיק את המושכות היטב בשתי ידיים.