תאילנד: מעלים מיסים פי 200 כדי לצנן שוק מגורים רותח

עלייה של 18% בבניית דירות באיזור בנגקוק ב-2003, ל-40 אלף יחידות

שוק הנדל"ן בתאילנד גואה. לאחר המשבר הגדול של 1997-1998, היה ברור ששוק מזרח אסיאתי מתעורר עם נתונים כמו של השוק התאילנדי לא ידשדש זמן רב. בעיצומו של המשבר העניקה ממשלת תאילנד הטבות מס גדולות לאלו הרוכשים דירה ראשונה, כדי לעורר את השוק ולתמוך בחלשים. בשבוע שעבר הכריזה הממשלה על ביטול הטבות המס לרוכשי דירה ראשונה, במטרה לצנן את הצמיחה המהירה בענף הבנייה למגורים. הלוואי עלינו.

לפי תוכנית הממשלה, החל מ-1 בינואר 2004 יעלה מס הרכוש לקוני דירה ראשונה ל-3.3% מערך הדירה, בהשוואה לשיעור זניח של 0.11% שהיה נהוג עד כה. גם המס על העברת בעלות של דירה (רכישת דירה מיד שנייה) יעלה באותו התאריך, ל-2% משווי העיסקה, בהשוואה ל-0.01% עד כה - עלייה של פי 200.

תוכנית זו הציג שר האוצר התאילנדי, סוצ'ארט ג'אוויסידהה, והיא אמורה לעלות בישיבת הממשלה השבוע, ולקבל אישור. המהלך הצפוי יחזיר את שיעורי המיסים לרמתם בשנת 2000, עת הציג את ההקלות ראש הממשלה דאז, צ'ואן ליקפאי.

מיסים נמוכים ושיעורי ריבית נמוכים עודדו את התאילנדים לרכוש דירות, וגרמו לגיאות בשוק המגורים. יזמי נדל"ן רבים, כגון "קרקע ובית PLC", חברת הבנייה למגורים הגדולה בתאילנד לפי שווי שוק, רשמו עלייה חדה במכירות ורווחים גדולים - גדולים מדי, מסתבר, לדעת הממשלה.

כעת, עם ההכרזה על העלאת המיסים, ירדה מניית קרקע ובית בבורסה של בנגקוק בכ-1%, וזאת לאחר עלייה מצטברת של 900% במהלך שלוש השנים האחרונות - אינדיקציה לגאות השוק.

בניית הדירות והבתים בבירה בנגקוק ובחמש פרובינציות שכנות צפויה לעלות בלא פחות מ-18% השנה, ל-40 אלף יחידות דיור, בהשוואה לשנת 2002. כך מסר בנק הדיור הממשלתי. כיצד תשפיע העלאת המיסים על הביקושים? אמי רודיל, ראש מחלקת המחקר ב-CB ריצ'ארד אליס, אמר: "האזרחים הוזהרו כי בסוף השנה צפויים המיסים לעלות, ולא תהיה הארכה של תוקף ההטבות. אינני חושב שהדבר יעתור אנשים מלרכוש דירות. הביקוש עודנו כאן".

ראש הממשלה, טאקסין שינוואטרה, אמר בחודש שעבר, כי הביקוש לדירות בתאילנד הוא אמיתי, ואינו נובע מבועה של ספקולציות, כפי שהתרחש בשנים שלפני המשבר הפיננסי הגדול, ושהיה אחד הגורמים המרכזיים להתפרצות המשבר.

למרות ההערכות על בריאות השוק, הבנק המרכזי התאילנדי עוקב מקרוב אחר הנעשה בשוק, במטרה למנוע עלייה בהלוואות הרעות ובחובות האבודים. בנקים בתאילנד רשאים להעניק הלוואה לדיור רק עד גובה של 70% משווי הדירה לדירות יקרות, במחיר של 10 מיליון בהאט ומעלה (כמיליון שקל).

הממשלה צופה עלייה בצריכה הפרטית, שתתרום לצמיחה הכללית השנה, הצפויה להסתכם ב-6.4%, בהשוואה ל-5.3% ב-2002.