ספרד ומרוקו הגיעו בשבוע שעבר להסכם על בניית תעלה תת-ימית באורך של 39 ק"מ, שתיצור לראשונה בהיסטוריה חיבור יבשתי בין שתי המדינות - למעשה חיבור בין שתי יבשות, אפריקה ואירופה.
המנהרה תהיה דומה מאוד למנהרה התת ימית המחברת בין צרפת לבריטניה, וגם במקרה הנוכחי תנוע רכבת על הציר המחבר בין שתי המדינות.
המנהרה תתחיל מתחת למיצרי גיברלטר, המפרידים בין ספרד לצפון אפריקה. האתר נבחר בגלל שגובה פני הים באזור זה, מגיע ל-300 מטרים בלבד.
הפרוייקט, שהוזכר לראשונה ב-1980, זכה לעדנה מחודשת במהלך פסגה בין ראשי שתי המדינות שנערכה בתחילת החודש במרוקו.
הפרוייקט נמצא עדיין בשלבים ראשונים בלבד. שתי המדינות הסכימו על תקציב משותף למימון תכנית עבודה בת 3 שנים, בהיקף של 27 מיליון אירו (30 מיליון דולר), כאשר 80% מהתקציב יוקצו למבחנים סייסמיים, על מנת לקבוע את נתיב הקידוח הטוב ביותר.
על פי התכניות, המנהרה תצא מהצד הספרדי בפונטה פלומס, כ-40 ק"מ מערבית לגיברלטר, ותסתיים בצד המרוקני בפונטה מלפטה, הסמוכה לעיר טנג'יר.
חשיבות הפרויקט המשותף לשתי המדינות באה על רקע המתיחות בין רבאט למדריד לפני פחות משנתיים, שכמעט והפכה למלחמה לכל דבר.
ביולי 2002 צחצחו בשתי המדינות חרבות על רקע שאלת הריבונות על האי הבלתי מיושב פרג'יל.
רבאט תובעת לעצמה את הריבונות על האי, המרוחק מרחק מאות מיילים בלבד מחופיה, כמו גם את הריבונות על שתי מובלעות צפון אפריקניות שבשליטת מדריד - קוטה ומלייה.
אך בקושי נמנע עימות צבאי בין שתי המדינות, כאשר חיילים ספרדים נחתו ממסוק על האי פרג'יל כדי לסלק משם קומץ חיילים מרוקנים שהקימו עמדת פיקוח על האי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.