נציגי החברות המתמודדות במכרז הרכבת הקלה בתל-אביב (הקו האדום) יבקשו מהמדינה להשתתף בעלות הכנת המכרז לקבוצות שיפסידו. לדבריהם, "אם המדינה לא תמצא דרך למזער את ההוצאות של המשתתפים, ספק גדול מאוד אם נגיע לקו הגמר".
המכרז לפרויקט הרכבת הקלה פורסם לפני כחודש, ועלות הכנת ההצעה נאמדת ביותר מ-10 מיליון דולר. המתמודדים אמורים להגיש את הצעתם עד 10 באוגוסט. לדברי המתמודדות, "הדרישה היא לשלם לפחות 50% מעלות ההכנה. אם המדינה לא תמצא דרך לעודד את המשקיעים להישאר בפרויקט, לא בטוח שנישאר במגרש. החשבון הוא פשוט - עלות הכנת המכרז היא לפחות 10 מיליון דולר, סיכוי הזכייה הוא 25% - הסיכון ביחס להשקעה הוא לא סביר. הממשלה צריכה לנקוט באמצעים קיצוניים כדי לעודד את המשקיעים". לדברי החברות, השותפות האמיתית בין המדינה לסקטור הפרטי במכרזי BOT צריכה לבוא לידי ביטוי כבר בשלבים הראשונים של הכנת ההצעות מאחר שהעלות מרתיעה את הגורמים החברות המקומיות והזרות. אחד מחברי ועדת המכרזים אמר ל"גלובס": "הבקשה מוכרת, אך ספק אם נוכל להיעתר בשל החשש מתקדים מסוכן לכל מכרזי ה-BOT. בשל העלות ומורכבות הכנת ההצעות מראש הגבלנו את מספר המשתתפים לארבע קבוצות - סיכוי זכייה של 25% הוא סיכוי יפה". מנכ"ל נת"ע, ישי דותן, אמר, כי "הוועדה תדון בבקשה. כרגע אין התחייבות מצד המדינה, אך הנושא ייבדק".
על-פי מסמכי המכרז, יידרשו התמודדות להגיש את הצעתן עד לחודש אוגוסט. המתמודדים אמרו, כי לוח הזמנים שנקבע אינו ריאלי, וכי במקרה הטוב תידרש לפחות שנה להכין את מסמכי המכרז. לדבריהם, "ברור לכולם כי באוגוסט לא יוגשו ההצעות, ונת"ע תיאלץ לדחות את המועד".
נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) קיימה בשבוע שעבר שני ימי עיון למתמודדים במכרז על הקמה, תפעול ואחזקה של הקו האדום. בימי העיון סיירו המתמודדים בתוואי הרכבת, ונמסרה להם אינפורמציה, מקצועית בעיקר, על המכרז. בימי העיון נכחו בין היתר החשכ"ל, ד"ר ירון זליכה, ומנכ"ל משרד התחבורה, סלמן בן-ציון, שהצהירו למתמודדים על המחויבות הטוטאלית של הממשלה בפרויקט. מדובר במכרז הגדול והמורכב ביותר שפורסם אי פעם בישראל, בעלות של 1.3 מיליארד דולר. הקו מתחיל בבת ים, עובר דרך שדרות ירושלים ביפו, דרום הקריה, דרך פתח תקווה, רמת גן, בני ברק ופתח תקווה ואורכו 22 ק"מ, מתוכם 10 ק"מ במנהרה (בין צומת גהה למנשיה).
לימי עיון הגיעו נציגי כל הקבוצות, לרבות נציגים מחו"ל - מאטליה, צרפת, קוריאה, הולנד גרמניה קנדה ועוד. ארבע קבוצות מתמודדות במכרז: קבוצת mts - שותפות בין אפריקה-ישראל, אגד, סימנס מגרמניה, HTM מהולנד ו-aecon מקנדה; קבוצת אדנים - הכוללת את בומברדיה, BOUYGUES ו- RATP מצרפת, נכסים ובניין ודן; קבוצת אשטרום כוללת את אלסטום, קונקס מצרפת, אשטרום ושיכון ובינוי וקבוצת ספידן - שותפות בין ANSALDO מאיטליה, DAEWOO מקוריאה, שפיר הנדסה, אביב, גרנית הכרמל ובייטמן הנדסה.
בנת"ע אומרים, כי ההתרשמות היא שכל הקבוצות מאוד רציניות, וכולן בתמונה. יחד עם זאת מציינים, כי מדובר בשלב מאוד מוקדם.
אחת הבעיות העיקריות של הפרויקט הוא נושא המימון. בפרויקט בירושלים מתקשה הזכיינית סיטי-פס לגייס את המימון, 300 מיליון דולר, בהלוואה באירו, ובפרויקט בתל-אביב מדובר על היקפים גדולים הרבה יותר. בנת"ע מודעים לבעיה, ובמקביל להבטחת רשת ביטחון לזכיין עד גובה 75% מהתחזית, התחייבה המדינה לשלם עד 53% ממענק ההקמה באבני דרך והיתרה בתום ההקמה. המתמודדים אמרו בעניין המימון: "מדובר בפתרון על קצה המזלג. הממשלה לא התמודדה עם הקשיים של המימון, ספק אם בתנאים האלה נצליח לממן".
על אף הביקורת אומרים היזמים ונציגי החברות הזרות, כי המסר הברור של ימי העיון הוא, כי הפרויקט אכן יצא לדרך.
דותן אמר ל"גלובס", כי "ברור לכל המתמודדים שמדובר בפרויקט מעשי, אמיתי. אין פה היסוסים של הבנה. הפרויקט קיבל הסכמה לאומית גורפת, ועובדה זו מחזקת את הרגשת הביטחון של המתמודדים. בימי העיון היה ייצוג מכובד של כל הקבוצות בארץ ובחו"ל. כל קושי וכל בקשה ייבחנו לגופם בוועדת המכרזים, אבל אנחנו נקפיד מאוד על לוחות הזמנים ושינויים בתנאי המכרז".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.