הוועדה לתשתיות לאומיות אישרה הקמת התחנה הפחמית באשקלון

בעלות של מיליארד דולר, בהסתמך על סעיף 77 לחוק התכנון והבנייה, ומבלי שקיימה דיון בנחיצות התחנה ובהשפעות הסביבתיות שלה.

הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) החליטה לאשר הקמת תחנת כוח פחמית נוספת באשקלון, בעלות של מיליארד דולר, בהסתמך על סעיף 77 לחוק התכנון והבנייה, ומבלי שקיימה דיון בנחיצות התחנה ובהשפעות הסביבתיות שלה.

החברה להגנת הטבע, המייצגת בות"ל את הארגונים הירוקים, הודיעה שהיא מתנגדת להקמת התחנה ב-2008. לדעתה, ניתן לדחות את הקמת התחנה עד ל-2015, כפי שקובעת תוכנית האב למשק האנרגיה.

עוד טוענת החברה, שדחיית הקמת התחנה תאפשר שימוש בטכנולוגיה מתקדמת יותר, ומזהמת פחות. החברה להגנת הטבע הודיעה אף היא, שהיא שוקלת פנייה לבית המשפט, במטרה לבטל את ההחלטה.

לדברי מנכ"ל המשרד לאיכות הסביבה, מיקי הרן, החלטת הות"ל אינה ראויה, שכן החלטות מסוג זה יש לקבל במועצה הארצית לתו"ב.

הרן הדגישה, שהוועדה אישרה את הקמת התחנה באמצעות סעיף שולי (77) המופיע בחוק התכנון והבנייה, מבלי להתייחס ברצינות לשאלת נחיצות התחנה הפחמית, מועד הקמתה והטכנולוגיה שבה יש להשתמש.

האישור שהושג בות"ל יאפשר לחברת חשמל להתחיל בתכנון התחנה שהקמתה תושלם עד 2008. יצוין, שהממשלה אישרה לפני שנה את הקמת התחנה, בהתנגדות המשרד לאיכות הסביבה, ובהתנגדות הגופים הירוקים. אגודת אדם טבע ודין פנתה לבג"ץ, בדרישה למנוע את הקמת התחנה.

ההחלטה להקים תחנה פחמית נוספת מקודמת על-ידי חברת החשמל בטענה, שב-2008 צפוי בארץ מחסור בחשמל, שמחייב הקמת תחנה פחמית נוספת. טיעון נוסף שמעלה חברת החשמל הוא, שתחנה פחמית מהווה מקום תעסוקה למאות עובדים.

מתנגדים להקמת התחנה בעיקר הארגונים הירוקים בטענה, שברחבי העולם אין מקימים תחנות פחמיות זה שנים רבות, בשל זיהום האוויר הרב שהן גורמות, ובשל העובדה שאין לקבל החלטה בנושא זה כל עוד לא הושלמה תוכנית האב לאנרגיה וחשמל, שנמצאת בשלבי תכנון סופיים.

חברים בות"ל הביעו תמיהה על העובדה, שמנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור יצחקי, החליט להשתתף בישיבה, למרות שהוא אינו חבר בוועדה, ולנסות לכפות עליהם את אישור התחנה. משתתפי הפגישה גם מתחו ביקורת על העובדה שמשרד התשתיות תומך בהקמת התחנה הפחמית עוד לפני השלמת תוכנית האב שהוא בעצמו יזם, הסותרת את החלטת הות"ל.