שוק הנדל"ן הטיוואני צפוי להמשיך בצמיחה ב-2004

מספר עסקאות הנדל"ן באי הטיוואני הסתכם בשנה החולפת בכ-334 אלף

שוק הנדל"ן הטיוואני צפוי להמשיך ליהנות מאחוזי צמיחה מרשימים בשנת 2004, בהמשך לגידול של 4.4% במהלך 2003, כך מעריכים פעילים בשוק המקומי, שמסתמכים בתחזיותיהם על ההתאוששות הכלכלית במדינה והשיפור הפיננסי בשוקי חו"ל.

מספר עסקאות הנדל"ן באי הטיוואני, השוכן כ-160 ק"מ מחופי סין, הסתכם בשנה החולפת בכ-334 אלף.

זאת על אף מחלת הסארס שהעיבה במהלך מחצית השנה הראשונה על כל שווקי מזרח אסיה ופגעה בעיקר בהונג-קונג.

על פי הערכת חברת המחקר Sinyi Reality, עשוי השוק המקומי להתרחב ב-2004 בשיעור של 5% במונחי עסקאות, וכ-10% במונחי עליית מחירים.

עם זאת, ישנם שני אירועים מרכזיים שעשויים לפגוע באווירה החיובית בשוק. האירוע הראשון: הבחירות, שייערכו בחודש מארס וישליכו באופן מידי על מערכת היחסית המעורערת עם הרפובליקה הסינית; והשני: שיעורי הריבית במשק, הנמוכים יחסית, שעשויים להשתנות במהלך השנה ולפגוע בריבית ארוכת הטווח.

צ'אנג אסין, עוזר מנהל ב- Sinyi Reality, רואיין לאחרונה לאתר האינטרנט של טאיוון ניוז.קום, והעריך כי הגורמים המרכזיים שיניעו את השוק המקומי בתקופה הקרובה יהיו שיעור הריבית הנמוך, ירידה במיסוי על הקרקעות, והרמה הנמוכה של מחירי הנדל"ן - שלמרות העליות של 2003, איננה משקפת את הרמה הריאלית של המחירים.

אסין סבור שעיקר התנופה יבוא אחרי הבחירות במארס, וכי גידול בהיקף ההלוואות של הבנקים יגדיל את היקף הפעילות הנדל"נית באי.

אסין סבור שהפריחה המשמעותית בשוק תורגש בסקטור הבתים החדשים, וכי עיקר הביקוש יהיה לבתים הקרובים לעורקי תחבורה ראשיים. לדבריו, בשוק המניות המקומי צפויה להימשך העדנה, והמצב הכללי ימשיך להיות חיובי "כל עוד לא תפרוץ מלחמה עם סין".

נציין, כי הסכסוך בין טייוואן לסין אף פעם לא גלש למימדים אלימים, וכי על סין מופעלים כיום לחצים בינלאומיים רבים בכדי לפתור את המשבר המתמשך עם טיוואן.

סין מצידה, מתעקשת על "מדינה אחת" גדולה, קרי "חזרתה של טייואן לחיק המולדת", תוך ויתור על שאיפותיה לעצמאות, ואילו טיוואן הולכת כבר שנים רבות על חבל דק ומנסה להתנתק מהאחות הגדולה.

בטייוואן חיים כיום כ-22.5 מיליון איש על שטח 35.5 אלף ק"מ רבועים. התמ"ג המקומי צפוי לעלות השנה במעל ל-4% לרמה של 250 מיליארד דולר או 16 אלף דולר לנפש.

הכלכלה המקומית תלויה בשווקי ארה"ב, הונג-קונג ויפאן, ומייצאת אליהם מוצרי אלקטרוניקה רבים, טקסטיל וביגוד.