רשת ארבע העונות לא מפחדת מהשפל בתיירות: פותחת עוד 6 מלונות פאר

הרשת מחזיקה כיום 58 מלונות ב-27 מדינות, 5 מהם קרובים במיוחד: 4 (בקרוב) במצרים ואחר בעמאן

רשת המלונות היוקרתית "ארבע העונות" (Four Seasons) מתרחבת בקצב מעורר השתאות, ועושה זאת גם בסביבתנו: במצרים ובירדן השכנות. לרשת ארבע העונות, שבסיסה בטורונטו, קנדה (ושאחד מיזמיה יהודי), ישנם 58 מלונות יוקרה ב-27 מדינות בכל יבשות העולם. את נכסיה אפשר לחלק לשניים: מלונות עירוניים, המיועדים בעיקר לאנשי עסקים, ואתרי נופש - הממוקמים לרוב בחופים ובאתרי תיירות ידועים. הרשת נוסדה ב-1961.

אין זה סוד שענף התיירות העולמית נקלע למשבר לאור ההאטה בכלכלה העולמית ובמיוחד לאחר ה-11 בספטמבר 2001. דווקא לאור זאת, מרשימה במיוחד ההתרחבות האגרסיבית של הרשת, שבונה, שוכרת ומשפצת נכסים בלב איזורי הביקוש.

בשנה האחרונה פתחה הרשת מספר מלונות חדשים:

* טוקיו (באיזור העסקים מרונוצ'י) - מלון שני במספר בבירת יפאן. במלון 57 חדרים גדולים במיוחד (בוודאי בסטנדרטים יפאניים...), וכדי לקבל מושג על היוקרה של החדרים די לציין, כי בכל חדר יש מסך פלאזמה בגודל 41 אינץ'.

* עמאן - המלון נבנה בנקודה הגבוהה בעיר, בין איזור המגורים היוקרתי סוואייפייה ואיזור העסקים אש-שומאייסאני. במלון 197 חדרים. כמו בכל יתר מלונות ארבע העונות, גם במלון זה מסעדה יוקרתית, בית קפה, מרכז עסקים, מרכז קניות ואתר כושר וספא מפנק במיוחד.

* ריאד - המלון החדש בבירת סעודיה מתנשא לגובה 30 קומות, בבנית בצורת Y. במלון 250 חדרים, בהם 20 דירות לשהות ארוכה, מצוידות בכל הציוד הדרוש, ו-33 סוויטות.

* מיאמי - המלון נבנה בלב האיזור העסקי של העיר, בשדרות בריקל, והוא הבניין הגבוה ביותר בעיר. במלון הגדול 220 חדרים: 186 מהם מוגדרים יוקרתיים במיוחד. במלון 25 אלף רגל רבועה של מועדות בריאות וספא.

מלונות חדשים נוספים של רשת ארבע העונות שנפתחו ב-2003 כוללים את מפרץ אמרלד באיי הבהאמה (219 חדרים); מלון גרשאם פאלאס בבודפשט (179 חדרים, בבניין היסטורי משנת 1906); מלון הנופש בג'קסון הול (124 חדרים).

בשנת 2004, בציפייה להתאוששות בתיירות העולמית, רשת ארבע העונות מתכננת פתיחת 6 מלונות חדשים:

* קהיר - מלון שני של הרשת בבירת מצרים. להבדיל מהמלון הקיים של הרשת בקהיר, הממוקם בגיזה, ממערב לנילוס, ב"פירסט רזידנס" - מלון אינטימי המציע אווירה חמימה ויותר פרטיות - המלון החדש נבנה בקהיר עצמה, ממזרח לנילוס, וסגנונו יהיה פתוח יותר, "לראות ולהיראות", כפי שאוהבים השייח'ים העשירים מהמפרץ. מלון מצרי נוסף של הרשת מתוכנן באלכסנדריה, והוא יהיה הרביעי במספר במצרים: לרשת מלון נופש מדהים ביופיו בשארם-א-שייח' שבסיני, ובו 136 חדרים על הים, והוא הוגדר אתר הנופש הטוב ביותר במזרח התיכון.

* אנגליה, המפשייר - ממוקם באיזור אנגלי כפרי טיפוסי, המלון בסגנון ג'ורג'יאני יציע 140 חדרים, וספא אדיר בשטח 15 אלף רגל רבועה.

* קוסטה ריקה - בחצי האי פאפאגאיו ייפתח השנה מלון נופש מרהיב בן 153 חדרים בלב הטבע, בו מציצים קופים מהחלונות.

* קנדה, בריטיש קולומביה - מלון לנופש הררי ייפתח בוויסטלר, ויהווה מוצא מושלם לסקי בחורף ולגולף בקיץ. במלון 220 חדרים, מרוהטים בריהוט עץ.

* דרום צרפת - מלון הנופש ב-Terre Blanche יציע 115 חדרים, ויתגאה בשני מגרשי גולף אולימפיים. המלון קרוב לחוף הים התיכון.

* מלזיה, לאנגוואקי - בארכיפלג של 99 איים בדרום-מזרח אסיה, נבנה מלון רומנטי במיוחד, שיציע 91 חדרים. המלון ממוקם ביער גשם טרופי.

ארבע העונות בקהיר כמקרה מבחן

כיצד השפיעו פיגועי ה-11 בספטמבר 2001 על התיירות במזרח התיכון? "גלובס" פנה למנהל השיווק האיזורי של רשת ארבע העונות, סיזר רושדי, שמקום מושבו הוא קהיר. לדברי רושדי, במספרים מוחלטים לא היה שינוי של ממש במספר הלינות במלון לפני ואחרי ה-11 בספטמבר - מספר הלינות עומד על כ-55 אלף בשנה (רק 2,000 מהן של מקומיים) - אך חל שינוי בתמהיל הלינות.

לפני 11 בספטמבר התארחו במלון בקהיר הרבה יותר תיירים מערביים - 33% מאורחי המלון היו אירופאים, 33% אמריקנים, 29% מהמפרץ הפרסי וכ-5% אסיאתיים. אחרי הפיגועים חלה ירידה חדה בטיסות התיירות בארצות המערב, ותמהיל המבקרים השתנה ל-45% מהמפרץ הפרסי, 22% אירופאים, 22% אמריקנים ו-11% אסיאתיים. שיעור התפוסה במלון עומד על 55%-60%, ומחיר חדר ממוצע ללילה עומד על 200 דולר.

מלון ארבע העונות בקהיר נפתח בשנת 2000, בהשקעה גבוהה של 252 מיליון דולר. שטח המלון 15 אלף מ"ר, ולמעשה מדובר בהסבת בית מגורים לבית מלון. המלון נמצא בבעלות שני אנשי עסקים מצריים ואיש עסקים סעודי, שהם אלה שהשקיעו את הסכום. רושדי אמר ל"גלובס", כי נסיך סעודי רכש לא מכבר 23% ממניות המלון.

במלון בקהיר 269 חדרים, בשטח ממוצע של 50 מ"ר לחדר - כמו דירה קטנה. החדרים מאובזרים ברמת 5 כוכבים הגבוהה ביותר, אך גולת הכותרת של המלון הוא אתר הספא, ראשון מסוגו במצרים. האתר מנסה לשחזר את הטיפולים שניתנו במצרים העתיקה - מסאז' רגליים, עיסוי עם שמנים ובשמים ועוד. בעקבות אתר זה נפתחו אתרי ספא רבים במלונות ובתי נופש במצרים.