בחודש דצמבר נלקחו 50% מסכומי המשכנתאות במסלול הצמוד בריבית קבועה; 25% מהסכומים נלקחו במסלול הדולרי; 10% במסלול הפריים ורק 15% במסלול הצמוד בריבית משתנה. זאת, לעומת המצב לפני שנה, אז נלקחו למעלה מ-50% מהמשכנתאות במסלול הצמוד בריבית משתנה. כך מעריך מנכ"ל בנק לאומי למשכנתאות, ראובן צבאג.
השינוי החד בטעמי הציבור מוסבר במגמת ירידת הריבית צמודת המדד, שהחלה בחודש דצמבר. המגמה נובעת בעיקרה מהירידות החדות בתשואות איגרות החוב, המהוות את המקור העיקרי של הבנקים למשכנתאות.
ירידה זו הביאה את הריביות לשפל של השנים האחרונות, והן מגיעות ל-5% לתקופות קצרות ול-5.3% לתקופות ארוכות. הבנק הבינלאומי אף מציע משכנתא זולה יותר, בריבית של 4.8%-4.55% ל-10 שנים ו-15 שנים בהתאמה, בכפוף ללקיחת סכום דומה במסלול דולרי או שקלי.
מנכ"ל הבנק הבינלאומי למשכנתאות, יגאל פלדבוי, מעריך, כי הריביות עשויות להמשיך לרדת. פלדבוי מנמק זאת בהמשך הירידה הצפויה להערכתו של התשואות על איגרות החוב. צבאג שותף להערכה זו, והוא מעריך את ירידת הריביות בעוד 0.2%-0.1% עד לאמצע שנת 2004.
פלדבוי מסייג את הערכתו בצורך של הבנקים, לדבריו, להעלות את המרווחים שלהם. "הבנקים ייאלצו להעלות את המרווחים על הלוואותיהם, בשל הפגיעה במקורות הרווח שלהם בתחום הביטוח", אומר פלדבוי.
סיבה נוספת עליה מדברים בענף, אשר תהווה תמריץ להגדלת המרווחים, היא הגידול החד בהפרשה לחובות מסופקים, שנרשם בשנה האחרונה כתוצאה מהעמקת המיתון.
בבנקים למשכנתאות מעריכים, כי כיום מגיע המרווח הממוצע ל-0.7%-0.6% - מרווח שבפועל נמוך עוד יותר בשל מגמת הציבור לבצע פירעונות מוקדמים במסלול השקלי ובמסלול הדולרי. אלו הם מסלולים בעלי המרווחים הגבוהים ביותר, לעומת המסלול הצמוד שבו המרווח נמוך מאוד ומגיע לעיתים ל-0.2% בלבד.
לדברי הבנקאים, המרווח הממוצע הנדרש לבנק למשכנתאות כדי להרוויח הוא 0.7%, ולכן צפויה העלאת מרווחים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.